Els Torms, situat entre la Vall Major i la Vall del Salt és un poble amb molt d’encant de les Garrigues. Avui t’explicarem el què pots visitar a els Torms.

Els Torms, ubicat sobre la L-700 forma part de la ruta que uneix Granyena de les Garrigues amb Juncosa, passant també pel Soleràs.

que visitar a els torms les garrigues

El municipi dels Torms, a les Garrigues, té una població censada de només 145 habitants. L’últim cens realitzat per Idescat el 2021, mostra que 78 són homes i 67 dones. Si ho mirem per edats, 13 són nens i nenes, que no està malament contant els 145 habitants, és a dir, gairebé un 10% de la població. El gruix de la població es troba entre els 15 i els 64 anys, un total de 84 persones.

Poble agrícola, principalment dedicat a l’olivera amb 422 hectàrees de les 555 total de llaurades. Els fruiters, especialment l’ametlla, ocupen 113 hectàrees censades el 2009. Si mirem la ramaderia, amb 55 hectàrees de pastures permanents, trobem que només s’hi cria porcs i aviram.

racons bonics per visitar als torms

Si vols fer una ruta diferent per les Garrigues, descobreix els Torms i els pobles de la L-700.

Breu història per parlar al bar

Com vam comentar a l’entrada del Soleràs, la història de Juncosa, el Soleràs i els Torms està lligada per la baronia del Soleràs.

esglesies singulars de les garrigues els torms

El repoblament va quedar en mans de la casa de Cervera amb la carta de poblament atorgada per l’abat de Poblet el 1225.

Què visitar als Torms, a les Garrigues

L’església de Sant Joan Baptista va ser construïda entre el 1700 i el 1714, i amb una façana molt treballada característica de l’estil barroc.

edificis emblematics de la mancomunitat catalana

Un dels indrets que destaquem per visitar a els torms és l’escola Joan Benet i Petit, una construcció del 1916 en temps de la Mancomunat. L’escola porta el nom del primer mestre i la singularitat és que l’escola es va construir gràcies al fet que els alumnes van guanyar un concurs a Lleida. L’altra singularitat és que és l’única escola de la Mancomunitat, que queda en peu.

Descobreix l’única escola en peu de la Mancomunitat.

El gran casal i algunes de les cases antigues del poble, com Cal Batlle Vell, també són elements que faran la jornada pels Torms, d’allò més interessant. També encara queda el portal que donava accés a la vila closa. Aquest està format per dos arcs de mig punt adovellats i queda sota un edifici, cal Portal.

que visitar als torms les garrigues

Una altra activitat que es pot fer pels Torms és buscar les fonts naturals, com la font Joana, la font de Camarasa o la font de la Jaia.

El paisatge dels Torms

El paisatge dels Torms és 100% garriguenc, ple de camps d’oliveres arbequines i decorat amb construccions de pedra seca.

L’Observatori del Paisatge engloba els Torms al paisatge característic de les Garrigues Altes. Zona de valls seques, territori ocupa des de temps antics gràcies als seus boscos, avui la majoria desapareguts per convertir-se en terres agrícoles. Agricultura de secà amb oliveres i ametllers i zones naturals on predomina la garriga i el pi blanc.

paisatge de les garrigues pedra seca

Evidentment, a les Garrigues, no hi poden faltar les construccions de pedra seca, cabanes de volta, aljubs, corrals, marges i fins i tot les cases dels pobles.

Precisament, dues d’aquestes construccions estan inventariades al Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Una és l’aljub del Mas Bepo i l’altra construcció de pedra seca inventariada és la Cabana de los Plans de Reig. Tot i que confesso que no n’he pogut trobar la ubicació, a canvi us deixo aquest enllaç amb altres cabanes del terme dels Torms.

turisme de les garrigues

Una manera de descobrir el paisatge dels Torms és recorrent la ruta circular de 10km que proposa l’ajuntament, la ruta dels miradors. Aquesta ens queda pendent, però ja la tenim anotada. Us deixem l’enllaç amb tota l’explicació. Si la fas, deixa’ns un comentari amb les teves impressions.

Quan visitar els Torms

Si vols visitar els Torms durant la seva festa major, hauràs d’anar-hi el primer cap de setmana de maig. L’altra festa important és per Sant Joan, el patró dels Torms, és a dir el 24 de juny.

que visitar a les garrigues pobles petits

I evidentment durant l’època d’elaboració de l’oli i la seva cooperativa, també és un moment excepcional per visitar els Torms, a les Garrigues.

Ja has visitar els Torms? Deixa’ns un comentari amb altres indrets que poguem descobrir per la zona.

Deixa un comentari