Què?! Encara no coneixes Ponent? T’ho posem molt fàcil, t’expliquem 3 rutes per Ponent per a principiants amb els imprescindibles de cada comarca. Descobreix Ponent al teu ritme.
Som conscients que a Fuet i Mate, a vegades (o sempre), ens tornem bojos donant informació i detallant, per tal que tots practiquem el #turismenoguiri. Però també som conscients que a vegades, va bé tenir la ruta dels imprescindibles, perquè, bé, no sempre tenim temps o no tothom és tan friqui com nosaltres.
Així que avui hem preparat tres rutes passant per totes les comarques de Ponent. Ens falta explorar a fons La Noguera, per això, la ruta que et proposem per La Noguera, no té tots els imperdibles, si no que té una ruta diferent.
Potser ens pots ajudar a completar la ruta! Deixa’ns un comentari i així entre tots, ja fem la ruta de la Noguera.
També hem de confessar que la Segarra, encara, no l’hem recorregut tota, l’any 2020 aquella cosa anomenada Covid ens va impedir dur a terme el nostre projecte, però amb el que hem vist, tenim prou material per poder fer una bona ruta. Si coneixes algun altre racó, que s’ha de visitar, deixa’ns també un comentari. L’acabarem, La Segarra.
Sigui com sigui, amb aquestes 3 rutes per Ponent tindràs idees bàsiques per visitar cada comarca i marxar amb una idea general. Més endavant, estem convençuts que tornaràs per més i és que Ponent enganxa!
En situació
Les rutes estan pensades per fer amb transport privat, ja que d’aquesta manera la mobilitat està adaptada al vostre ritme.
La idea és fer-les amb dos dies, però honestament, l’hem preparat des de casa. Els pobles que recomanem els hem visitat, però no hem fet mai aquestes rutes senceres. Així que potser quedaran un pèl llargues. Si les feu, avisseu-nos que així les millorarem.
El que sí que hem pensat que les pugui fer tota mena de viatger. Familiar, amb canalla, amb amics, individual, jubilat o joves, tothom qui vulgui pot coneixer Ponent. Només cal que aneu seguint els passos i podreu visitar els llocs més emblemàtics de cada comarca.
Aclarim, per evitar incidents, estan fetes segons el nostre parer i pensant sempre a fer-les viable amb dos dies. Si et sembla que hi falta algun poble, avisa’ns! La revisarem encantats.
Ens ha costat seleccionar els pobles i n’hi uns quants que creiem que hi haurien de ser, com per exemple Tornabous, amb el poblat iber del Molí d’Espígol o el Tarrós, amb el Centre d’Interpretació del President Lluís Companys. També podríem afegir Mollerussa, com a capital del Pla d’Urgell i el seu Museu dels Vestits de Paper. Però bé, en algun punt havíem de tallar.
A poc a poc, anem fent rutes especials per Ponet, com les 3 rutes per entorns de natura de Ponent, on presentem un altre a tipus de viatge.
No et perdis la Ruta dels Ibers de Lleida.
Si t’agraden les rutes temàtiques, no cal que marxis gaire lluny, perquè tenim rutes fetes per comarca resseguint els seus murals, rutes completes per comarques on hem visitat tots els municipis i rutes històriques, com la Ruta del 1714 de Ponent i en construcció, la ruta de la Guerra Civil.
Ruta per Ponent: La Segarra i l’Urgell
La primera ruta que us presentem és per veure pobles, castells i museus, majoritàriament. No hem posat cap ruta de natura, perquè llavors la cosa s’allarga. Si voleu recórrer els camins de La Segarra o l’Urgell, us recomanem buscar l’entrada particular de cada municipi on us n’expliquem algunes.
Ah, i segurament trobes a faltar Vallbona de les Monges i el seu monestir. Tens raó. El monestir cistercenc és un dels principals reclams de l’Urgell i de Ponent en general. Però a causa de l’elevat cost de la seva entrada, potser surt més a compte comprar l’entrada compartida amb els altres monestirs Cister i fer una visita temàtica. Us deixem l’enllaç al web oficial de la Ruta del Cister.
La ruta, tal com la presentem aquí són un total de 126 km, que no està gens malament, per fer en un cap de setmana. L’ordre fes-lo com vulguis, segons de quin racó del país vinguis.
Aquesta és la nostra preferida, confessió fuetera.
Ruta per Ponent de La Segarra
Comencem per Cervera, la capital de la Segarra. Per fer una visita inicial ho limitarem a passejar pel seu nucli antic. La ruta per Cervera anirà des de la Universitat fins a la Basílica de Santa Maria de Cervera, tot recorrent el Carrer Major. No ens podem perdre la façana de l’ajuntament i en tornar, ho farem passant pel carreró de les Bruixes que tanta fama li han donat a Cervera.
El pròxim destí serà el poble estrella de La Segarra, sí, comencem forts. Estem parlant de l’encantador Montfalcó Murallat. Podem deixar el vehicle a l’estacionament habilitat i recórrer el petit i circular poble medieval.
Hauries de Saber:
Una vegada acabada la visita, anirem a Concabella on podem visitar el Centre d’Interpretació dels Castells del Sió. De fet, la ruta dels Castells del Sió és una molt bona excusa per tornar a recórrer La Segarra amb més calma i amb una temàtica preparada. Aquí trobareu el futlletó informatiu oficial.
Una altra ruta que podem fer, també per La Segarra, caminant o en bicicleta és la de les peixeres del Sió. Veieu? D’excuses no en falta per tornar a fer rutes per Ponent.
En fi, visitat Concabella i si volem, el centre d’interpretació, anirem a veure alguns dels castells, per fora. Passarem per Ratera, l’Aranyó, el poble de Manuel de Pedrolo i Montcortès de Segarra. Però si us fixeu al mapa, fem una aturada tècnica per veure restes de la Guerra Civil, l’antic refugi i camp d’aviació.
Amb aquests punts, diríem que tenim la ruta per La Segarra per principiants, almenys dels pobles que hem visitat. Encara ens falta tota la part cap a dalt de Guissona.
Quin poble d’aquesta zona afegiries a la ruta per Ponent per principiants per La Segarra?
Algun dia preparame la ruta per Ponent per avançats, i ja tenim unes quantes idees, com els pobles de la riba de l’Ondarra.
Ruta per Ponent de l’Urgell
La primera parada a l’Urgell serà a Agramunt, per visitar el seu centre històric i les botigues-museus de la Xocolata i dels torrons.
No us perdeu les degustacions de torrons.
Després anirem al Pilar d’Almenara des d’on tindrem una de les visites més boniques de la Plana d’Urgell. Ja que hi passem, pararem a la Guàrdia d’Urgell per veure la torre de defensa i l’església modernista dels afores del poble.
Ara fem un salt fins a Bellpuig. Aquí hi estarem una estona perquè tenim dos llocs únics per visitar, a part del tomb al poble fins al castell. La primera parada serà al Mausoleu de Ramon Folch i la segona parada al Monestir de Sant Bartomeu.
Hauries de Saber:
Bellpuig és el nostre tresor de l’Urgell.
Seguirem per la LP-2015, passant pels poblets de Belianes i Maldà, però segons com anem de temps, farem ruta directa fins a Ciutadilla, on ens espera una altra de les torres de defensa de frontera. La ruta dels pobles de la Vall del Corb, també potser una alternativa a aquesta ruta que et presentem.
De Ciutadilla cap a Guimerà, el poble estrella de l’Urgell. Aquest bonic poble medieval té racons ben fotogènics.
Verdú, el poble de la ceràmica negra, serà el nostre pròxim destí. Aquí passejarem pel poble fins al castell i podrem visitar algunes de les botigues de ceràmica on comprar el morter o el tomba-truites.
Si vols fer una ruta temàtica: La ruta dels Ibers de Lleida
Ara, fem un salt, cap a la Segarra novament, només per fer la visita fugaç a un dels pobles més curiosos de Ponent i segurament de Catalunya, Mas de Bondia, un poble murallat de només un carrer. La visita serà curta, així que podem acabar la jornada a Tàrrega, la capital de l’Urgell.
Passejant pel barri antic de Tàrrega, seguirem les rutes de l’antic call jueu, podrem visitar el museu comarcal i pegar-nos un bon sopar en alguna de les moltes ofertes gastronòmiques.
A Tàrrega també hi ha l’espectacular museu de Cal Trepat, ho deixem com a alternativa, per si plou.
Ruta per Ponent: El Pla d’Urgell, el Segrià i les Garrigues
Estem parlant de rutes per Ponent per a principiants, així que ningú s’enfadi si diem que ni el Pla d’Urgell ni el Segrià serien les comarques més boniques de Ponent. Quan fem la ruta per experts, ja explicarem alguns secrets més.
Avui ens encararem més a la natura i als murals, al street art. Una bona època per recórrer aquesta ruta és durant l’època de la floració dels arbres fruiters, durant el març.
Avui ens ha quedat una ruta d’uns 175 km. Potser una mica llarga per recorrer en dos dies. A més, com que hi tenim per visitar tres pobles d’art de carrer, potser no donarà temps de fer-ho tot. Haureu de partir-la o escollir. Si la feu, aviseu-nos que d’aquesta manera la podrem millorar.
Ruta per Ponent del Pla d’Urgell
Per començar la ruta de Ponent pel Pla d’Urgell, per a principiants, començarem amb el poble templer de Barbens i el seu agregat, el Bullidor.
Després anem a fer una mica de natura i ens dirigim cap a l’Estany d’Ivars i la visita a Cal Sinén. Tot completant la ruta de natura descobrint les diferents aus a les parets de les cases d’Ivars d’Urgell i Vallverd.
Enciclopèdia Mural és un projecte que han impulsat des de l’ajuntament d’Ivars per donar una empenta al turisme del municipi.
Si t’agrada buscar els murals, al Pla d’Urgell tens feina.
Descobreix la Ruta dels Murals pel Pla d’Urgell.
Ho sabem, ens hem saltat els búnquers de Linyola i de Bellvís, els secrets del Palau d’Anglesola, Mollerussa i d’altres indrets més. Mira, perquè no t’enfadis sense motiu, et presentem La Ruta completa pel Pla d’Urgell amb les 5 recomanacions fueteres de la comarca i d’altres llocs més per descobrir.
Ruta per Ponent del Segrià
Tal com acabem la zona del Pla d’Urgell, ens dirigim cap al Segrià. Anem a buscar la A-2 i pel camí podríem parar a Mollerussa, Vilanova de la Barca o a veure el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil d’Alcoletge. Però com que estem fent una ruta per principiants, anem directe a Torrefarrera.
Torrefarrera és la Penelles del Segrià, el poble dels murals. Cada any, i des de fa 5 celebren el Torrefarrera Street Festival tot decorant les parets del poble. Si els vols veure tots, també hauràs d’anar a Malpartit.
Pel Segrià hi ha d’altres pobles amb murals, com per exemple Almacelles, Alcoltege o Aitona.
Precisament, Aitona és cap on ens dirigirem ara, sobretot si hi hem anat en l’època de la floració. De tota manera, al Segrià hi ha fruita de pinyols, cireres, prunes, peres i pomes, entre d’altres. Per tant, veuràs flors de color rosa o blanc. Aitona ha sigut el poble que millor ho ha potenciat i per això, avui el posem en aquesta ruta per Ponent del Segrià per a principiants.
El pròxim destí és Seròs, on hi ha un dels monestirs més bonics del Segrià, el Monestir de la Mare de Déu d’Aviganyà. La sorpresa del Segrià.
Si fessim muntanya, us diriem d’anar a Almatret, però llavors seria una visita més particular. No podrieu recorrer tant.
3 entorns de natura a Ponent
Seguirem la ruta pel Segrià, però endinsant-nos al paisatge de Les Garrigues. Anem cap al Segrià Sec on visitarem Torrebesses i el seu Centre d’Interpretació de la Pedra Seca. Un dels nostres pobles preferits del Segrià.
Si teniu ganes d’explorar, us podeu arribar a l’Arc d’Adar, entre Maials i Llardecans, passant per camins d’horta.
Amb això tindriem la ruta de Ponent pel Segrià per principiants, segons el nostre parer. Quin poble hi trobes a faltar?
Si vols ampliar la teva ruta pel Segrià, et deixem la Ruta Completa pel Segrià, amb tots els municipis i els seus secrets. A veure si aquí ens falta alguna cosa.
Ruta per Ponent de Les Garrigues
Parlarem amb sinceritat, Les Garrigues és una de les nostres comarques preferides, però és l’exemple del centralisme català. O més ben dit, la conseqüència del centralisme català. Hi ha una part de Les Garrigues on les carreteres són estretes i salvar 20 km entre pobles porta més temps de l’esperat. Per això, en aquesta ruta per Ponent de Les Garrigues ens saltarem pobles tan bonics com la Granadella, tot i que allí hi ha el Centre de la Cultura de l’oli de Catalunya.
Comencem per Les Garrigues més pròximes al Segrià i visitarem una de les diverses mostres de pintures rupestres que hi ha a la comarca. Anem al Cogul a veure la Roco dels Moros. Un jaciment rupestre amb pintures de fa més de 10.000 anys enrera.
El pròxim destí serà la capital, Les Borges Blanques, on podrem visitar l’Espai Macià. Seguim cap a Arbeca, on ens espera un dels jaciments ibers més importants de Ponent, els Vilars.
Ara farem una ruta per castells i palaus, tot seguint la LV-2012. Per aquesta carretera també trobarem diverses rutes de natura, com la dels Forns de Calç, que passa per Tarrés. Així que podeu organitzar la vostra ruta per Ponent, de la manera que més us agradi.
Nosaltres farem parada a la Floresta, on a part del castell hi ha un pou de gel. També pararem a l’Espluga Cabla per contemplar el castell palau del segle XIII. Dos dels castells més bonics de Les Garrigues.
Per acabar, per tornar a recuperar la N-240 us deixem escollir entre Vinaixa i l’Albi. Nosaltres ens quedem amb l’Albi, perquè és el poble que més hem explorat i, a part de pintures rupestres, hi ha una espiral màgica!
Amb aquest recorregut, donaríem per bona una primera aproximació a Les Garrigues, però tu, quins altres pobles hauries posat?
Ruta per Ponent: La Noguera
Per la gran dimensió de La Noguera, haurem de dedicar-hi un cap de setmana només per ella. Ja hem confessat que encara no l’hem visitat tota. De fet, només hem fet petits bocins. Per això, la ruta de Ponent de la Noguera serà una mica escueta. Però ja ens està bé, així ens ajudes a completar-la, et sembla?
A més, per no parlar tant dels llocs típics i més prepirinencs, ens quedem a la zona més baixa, la més desconeguda, però que té un potencial espectacular.
La ruta que hem preparat és d’uns 85 km, però passarem per camins de terra per descobrir racons històrics. Prepareu-vos per embrutar el vehicle!
Ruta per Ponent de La Noguera
Comencem per Balaguer, la capital i el destí on hi ha passarem més estona passejant. L’objectiu serà pujar a dalt del Sant Crist de Balaguer i tenir les vistes de tota la ciutat. A Balaguer també hi ha el Museu Comarcal de la Noguera i el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre.
El pròxim lloc és Montgai, on s’hi celebra una fira del sabó artesanal. Però el motiu pel qual venim fins aquí és per buscar nius de metralletes de la Guerra Civil. Hem d’agafar el camí que porta cap a Bellmunt d’Urgell i a poc a poc, anirem trobant indicadors. Els més espectaculars són els que hi ha a Los Tossals.
Per aquesta ruta per Ponent per a principiants, per La Noguera, encara tenim un parell d’indrets més de la Guerra Civil, però abans, anirem al poble estrella de La Noguera.
Efectivament estem parlant de Penelles i els seus murals. Un dels primers pobles de Catalunya en decorar els murs dels seus carrers amb obres d’art.
De Penelles anirem a Preixens, on pel camí ens trobarem amb un búnquer de la Guerra Civil.
El pròxim destí serà Artesa de Segre i d’allí al bonic poble de Montsonís i al seu castell.
Acabarem la ruta, si encara ens queden forces, direcció a Camarassa. Pararem al Merengue, un altre dels escenaris de la Guerra Civil. Molt a prop, però a l’altre costat de la carretera hi ha un seguit de búnquers.
Si aneu a Camarassa, on podeu deixar de passar l’oportunitat de comprar coca de recapte, pizza i algun postre a la seva pastisseria. Recomanació, truqueu per encomanar, és fàcil que se’ls hi acabi.
Posarem punt i final al dia, a l’Estany de Sant Llorenç de Montgai i passejant pels carrers del poble.
Què passa amb Lleida?
Si heu mirat les rutes, no hem posat Lleida! Per què? Doncs perquè per visitar Lleida, ja necessites dos dies. Sí, sí, no ens hem tornat bojos.
Lleida té molt més que la Seu Vella i de fet, si la visites amb temps i practicant el #turismenoguiri descobriràs molts més racons del que et penses. Lleida guanya amb el turisme tranquil!
Vista Lleida d’una manera diferent
Per això, no volem fer una ruta curta per Lleida. Som dels que pensem, que Lleida s’ha de visitar mirants els detalls, d’aquesta manera es valora molt més la ciutat. Potser descobriràs coses que no sabies de Lleida!
Si ja has estat a Lleida, passat per 10 curiositats de Lleida, a veure si ja ho coneixes tot.
Què t’han semblat aquestes rutes? Afegiries o treuries algun poble? Potser una mica llargues, veritat? És que a Ponent hi ha tanta cosa a veure, que se’ns fa difícil escollir!