Tornabous és un municipi de l’Urgell a la província de Lleida amb 879 habitants censats, 473 homes i 406 dones, segons dades d’Idescat. La piràmide demogràfica té a la seva base els 535 habitants que tenen entre 15 i 64 anys, el següent esglaó és pels 163 habitants que estan entre els 65 i els 84 anys, després venen els nens i nenes menors de 15 anys i per últim els 64 adults amb 85 o més anys.

L’economia agrària té 1.094 hectàrees de terres llaurades, la majora d’herbacis, per exemple el blat i l’ordi, i algunes dedicades als arbres fruiters, com el perer i la pomera. Pel que fa a la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i de porcins. El terme de Tornabous, a part del poble homònim i cap de municipi, també comprèn la Guàrdia d’Urgell i Tarròs.

Breu història per parlar al bar

Tornabous ja se sentia en temps del comte d’Urgell Ermengol IV. El 1307, el rei Jaume II va cedí el terme al comte d’Urgell Ermengol X i posteriorment, el 1318 va passar a ser propietat del monestir de Poblet fins al segle XIX.

Què visitar a Tornabous

L’ajuntament de Tornabous es troba a la plaça principal en l’antiga casa dels Llúries, ja que en Roger de Llúria en va ser propietari. Aquest palau data del s.XVI i és d’estil renaixentista. L’església parroquial, dedicada a Santa Maria, és d’estil romànic, popular i moderna.

La joia de Tornabous: Molí d’Espígol

A prop de Tornabous hi ha el poblat ibèric del Molí d’Espígol, un jaciment arqueològic de l’època dels ilergets que demostra el potencial polític, comercial i econòmic de la zona. El jaciment forma part de la Ruta dels Ibers de Catalunya.

Quan visitar Tornabous

La festa major petita és el 15 de maig, per Sant Isidre i la gran, el primer cap de setmana d’octubre, pel Roser.

El Tarròs

A prop de Tornabous, hi ha el poble d’El Tarròs, pàtria de Lluís Companys. En aquest poble, de poc més de 100 habitants, hi ha una petita església dedicada a santa Cecília.

Als afores del poble, sobre la carretera de Balaguer hi ha inaugurat el Centre d’Interpretació del President Lluís Companys i al costat mateix hi ha una escultura que li rendeix homenatge. El centre està obert de dijous a diumenge de 10:00 a 13:00, però millor abans trucar al 973 570233 per concertar la cita. El cost de l’entrada és de 3€.

El cap de setmana del Patrimoni Europeu organitzen visites guiades i portes obertes, per tant és un bon moment per gaudir de l’exposició.

La Guardia d’Urgell

La Guardia d’Urgell és un poble del municipi de Tornabous, a la comarca de l’Urgell, província de Lleida amb 146 habitants. La seva economia es basa en l’agricultura d’herbacis.

Aquest poble, que no surt en cap guia turística, bé mereix una parada de camí o de tornada al Pilar d’Almenara. Al capdamunt del poble hi trobem una torre de defensa de planat rectangular del segle XII, construïda directament sobre la roca. La porta està emplaçada a 6m d’alçada del mur, per tant, per accedir-hi només es pot fer amb una escala. Aquesta torre ha sigut declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional.

Als afores del poble hi ha l’església parroquial de Santa Maria, una obra moderna que crida l’atenció en aquest indret del món on hi esperes més trobar una església com la de Sant Sebastià, que data del s.XVII i és d’estil barroc amb influències romàquines.

La festa major del poble es celebra el segon cap de setmana de juny.

Deixa un comentari