Tornabous és un municipi de l’Urgell a la província de Lleida amb 879 habitants censats, 473 homes i 406 dones, segons dades d’Idescat. La piràmide demogràfica té a la seva base els 535 habitants que tenen entre 15 i 64 anys, el següent esglaó és pels 163 habitants que estan entre els 65 i els 84 anys, després venen els nens i nenes menors de 15 anys i per últim els 64 adults amb 85 o més anys.
Hauries de Saber:
Avui parlarem d’ibers i Lluís Companys
L’economia agrària té 1.094 hectàrees de terres llaurades, la majora d’herbacis, per exemple el blat i l’ordi, i algunes dedicades als arbres fruiters, com el perer i la pomera. Pel que fa a la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i de porcins. El terme de Tornabous, a part del poble homònim i cap de municipi, també comprèn la Guàrdia d’Urgell i Tarròs.
Coneixes el municipi de Tornabous? A l’Urgell hi ha pobles tan interessants com Tarròs i la Guardia d’Urgell.
Breu història per parlar al bar
Tornabous ja se sentia en temps del comte d’Urgell Ermengol IV, qui fou l’encarregat d’otrogar al carta de població. L’encarregat de l’organització i el repoblament de Tornabous i el Tarròas va ser el cavaller Isarn, senyor de Protell.
El 1307, el rei Jaume II va cedí el poble de Tornabous al comte d’Urgell Ermengol X i posteriorment, el 1318 va passar a ser propietat del monestir de Poblet fins al segle XIX.
Tarròs, en canvi, el 1381 pertanyia a l’abades ade Santa Cecília, fins el 1383 que va ser suprimit.
Què visitar a Tornabous, a l’Urgell
L’ajuntament de Tornabous es troba a la plaça principal en l‘antiga casa dels Llúries, ja que en Roger de Llúria en va ser propietari. Aquest palau data del s.XVI i és d’estil renaixentista.
L’església parroquial, dedicada a Santa Maria, és d’estil romànic, popular i moderna.
El poble de Tornabous és relativament petit però passejar pels seus carrers, et donarà una idea d’un poble autèntic de l’Urgell.
Al municipi de Tornabous hi van néixer dues persones claus en la història de Catalunya, Lluís Companys i Salvador Seguí, el Noi del Sucre. Salvador Seguí i Rubinat va néixer el 1886 a Tornabous, però de ben petit, la seva família es va traslladar a Barcelona. Salvador sempre va estar relacionat amb la política obrera, amb mítings obreristes i sobretot amb la filosofia anarquista. Les seves diferents actuacions, algunes el van portar a la presó, el van convertir en un sindicalista popular. Tant, que fins i tot, les autoritats li van demanar d’intervenir en la famosa vaga de La Canadenca. En aquells temps convulsos, el Noi del Sucre, que era com es coneixia a Salvador, va morir assassinat al carrer de la Cadena, de Barcelona.
La joia de Tornabous: Molí d’Espígol
A prop de Tornabous hi ha el poblat ibèric del Molí d’Espígol, un jaciment arqueològic de l’època dels ilergets que demostra el potencial polític, comercial i econòmic de la zona. El jaciment forma part de la Ruta dels Ibers de Catalunya.
Descobreix els ibers de Lleida
Per no repetir-nos, et deixem l’enllaç de la Ruta dels Ibers per Lleida on en parlem més extensament d’aquest jaciment.
Per visitar el molí d’Espígol us recomanem posar-vos en contacte amb l’ajuntament de Tornabous. El cap de Setmana dels Ibers és un bon moment per visitar el molí ja que fan portes obertes i visites guiades gratuïtes. A més a més, durant els mesos d’estiu també es pot fer un tast de cervesa estil iber.
Què visitar al Tarròs, a l’Urgell
A prop de Tornabous, hi ha el poble d’El Tarròs, pàtria de Lluís Companys. En aquest poble, de poc més de 100 habitants, hi ha una petita església dedicada a santa Cecília.
Als afores del poble, sobre la carretera de Balaguer hi ha inaugurat l’Espai Companys i al costat mateix hi ha una escultura que rendeix homenatge al Presiden Lluís Companys. El centre està obert de dijous a diumenge de 10:00 a 13:00, però millor abans trucar al 973 570233 per concertar la cita. El cost de l’entrada és de 3€.
El cap de setmana del Patrimoni Europeu organitzen visites guiades i portes obertes, per tant és un bon moment per gaudir de l’exposició.
Fes la ruta dels pares de la patria catalana i arriba’t a Vallmanya.
L’exposició és relativament petita però força interessant. Sabies que a Ponent hi ha altres indrets relacionats amb els pares de la patria catalana?
Què visitar a la Guàrdia d’Urgell, a l’Urgell
La Guardia d’Urgell és un poble del municipi de Tornabous, a la comarca de l’Urgell, província de Lleida amb 146 habitants. La seva economia es basa en l’agricultura d’herbacis.
Aquest poble, que no surt en gaires guies de turisme de Catalunya, bé mereix una parada de camí o de tornada al Pilar d’Almenara.
Al capdamunt del poble hi trobem una torre de defensa de planta rectangular del segle XII, construïda directament sobre la roca. La porta està emplaçada a 6m d’alçada del mur, per tant, per accedir-hi només es pot fer amb una escala. Aquesta torre ha sigut declarada com a Bé Cultural d’Interès Nacional.
Als afores del poble hi ha l’església parroquial de Santa Maria, una obra moderna que crida l’atenció en aquest indret del món on hi esperes més trobar una església com la de Sant Sebastià, que data del s.XVII i és d’estil barroc amb influències romàquines.
El paisatge de Tornabous
El paisatge de Tornabous és típicament ponentí, camps de cereals, zones boscoses i turons.
Una de les tres classificacions paisatgístiques en els que s’ha dividit el municipi de Tornabous, segons l’Observatori del Paisatge, és la Serres de Bellmunt i Almenara. Una zona de relleus suaus on destaca el conreu d’herbacis de secà en parcel·les petites agrícoles. Un bon lloc per observar aquest paisatge és des del cap damunt de la Torre d’Almenara.
Una altra unitat paisatgística típica del municipi de Tornabous, a l’Urgell, és la zona de l’Alt Sió. Un territori que comparteix amb altres municipis de l’Urgell i de la Segarra. El paisatge és lleugerament ondulat per allí on passa el riu Sió.
Per últim, també podem reconèixer característiques típiques de la Plana d’Urgell. Aquells terrenys plans, cultivats i regats per les aigües del canal d’Urgell.
Com sempre diuem, aquesta zona de Catalunya és perfecta per recorrer en bicicleta, però si no, també podeu fer-la amb cotxe ja que els camins estan en molt bon estat.
Quan visitar el municipi de Tornabous
La festa major petita de Tornabous és el 15 de maig, per Sant Isidre i la gran, el primer cap de setmana d’octubre, pel Roser.
Un altre moment per visitar Tornabous és durant el cap de setmana dels ibers, quan el jaciment obre les portes al públic i s’hi realitzen visites guiades d’allò més interessants.
Al web del Patrimoni de la Generalitat, trobareu informació sobre el molí de l’Espígol.
Si volem veure Tarròs en festes, hi hem d’anar el primer cap de setmana de juny.
La festa major de la Guàrdia d’Urgell es celebra el segon cap de setmana de juny. Aquí també ens hi podem passar durant el cap de setmana dels ibers, ja que hi ha visites a la pròxima necròpolis d’Almenara.
Perqè no et perdis res de la seva agenda cultura, el deixem l’enllaç al web de l’ajuntament de Tornabous, a l’Urgell.
Has visitat el municipi de Tornabous, a l’Urgell? Quin racó t’agrada més? Tens alguna proposta per fer? Deixa un comentari.