Vilagrassa és un municipi de la comarca de l’Urgell a la província de Lleida. Amb una densitat de 25,7 habitants per quilòmetre quadrat té 510 habitants, repartits gairebé a parts iguals entre els gèneres 261 homes i 249 dones. Segons el cens realitzat per Idescat, els habitants que tenen entre els 15 i els 64 anys són 331, 85 estan per sota d’aquesta franja i la resta són majors.
El municipi té en total 1.441 hectàrees de terres llaurades, dedicades, majoritàriament, als herbacis, com és tradicional per aquestes terres.
El sector ramader està decantat cap a la cria d’aviram amb 190.000 caps i a la cria de porcs amb més de 5.000 caps.
No et perdis la capella del Roser de Vilagrassa, a l’Urgell.
Breu història per parlar al bar
Vilagrassa està situada al camí de l’antiga via romana d’Ilerda a Barcino i ja des de la seva fundació, en temps romans, va ser una vil·la important.
De fet, el rei Alfons I va concedí a la població mercat i fira, una cosa poc habitual en aquells temps. Després, en temps de Jaume I, Vilagrassa competia amb Tàrrega i fins i tot el mateix rei es va reunir a l’església de la vila closa per tractar temes locals.
Què visitar a Vilagrassa, a l’Urgell
L’església parroquial de Santa Maria té una portalada d’estil romànic de l’escola lleidatana que data de la segona meitat del s.XIII, per tant, mirant-la podem “llegir” la manera com s’explicava la religió temps enrere.
En un dels capitells hi ha esculpida l’expulsió d’Adam i Eva del Paradís i l’altra la fugida de Josep i Maria, és a dir, el Pecat i l’Encarnació.
No et perdis la portalada romànica.
L’altre tret característic d’aquest monument és el campanar, de transició entre el romànic i el gòtic.
A la sortida del poble hi ha la capella de la mare de Déu del Roser que també val la pena la visita per la seva arquitectura i al costat, la creu de terme.
Pel carrer que passa per davant de l’església, una part anomenat carrer d’Anglesola i l’altra part, de Tàrrega hi trobem diferents cases antigues datades del s.XVI.
Als afores del poble, direcció a Preixana ens trobem amb una masia fortificada, en mal estat de conservació, anomenada mas d’Estadella, que data de 1543.
El paisatge de Vilgrassa
Una bona manera de descobrir el municipi de Vilagrassa, a l’Urgell, és recorrent els seus camins d’horta.
Segons l’Obervatori del Paisatge, Vilagrassa està dividit en dos tipus de paisatges diferents.
Per una part des Secans de Belianes i d’Ondara. Per aquests camins és fàcil que trobeu restes d’antinc molins que aprofitaven l’aigua dels rius per moldre el gra i fer farina. També crida l’atenció la convinació de l’agricultura amb la fauna i flora salvatge. Per això en alguns dels camps s’hi han construit cases-nius.
Si volem fer una ruta BTT podem agafar algun dels camins que uneixen Vilagrassa i Preixana i fixar-nos amb el paisatge que hem comentat.
Per l’altra part, el paisatge de Vilagrassa, compleix les característiques de la Plana d’Urgell. Un paisatge dominat per l’agricultural de regadiu, que amb la construcció del Canal d’Urgell va anar canviant tota la fisonomia paisatgística.
Quan visitar Vilagrassa
La festa major d’estiu és el primer cap de setmana de setembre i la d’hivern per Sant Sebastià. Al setembre celebren la Fira de l’Ametlla.
Al web de l’ajuntament de Vilagrassa, a l’Urgell, hi trobareu tota la informació sobre la seva agenda cultural actualitzada.
Deixa’ns un comentari amb les teves opinions sobre Vilagrassa o altres pobles de l’Urgell.