Maldà és un municipi de l’Urgell a la província de Lleida amb una població de 225 persones, que va decreixent any rere any, segons revel·len les dades d’Idecat. Dels 115 homes i de les 110 dones, només 25 són nens i nenes, 134 es troben entre els 15 i els 64 anys i la resta estan en edat de jubilació.

Maldà és un municipi ramader amb més 348.000 caps d’aviram i més de 20.000 de porcins.

maldà l'urgell

De les 1.573 hectàrees de terres llaurades, 738 estan destinades als herbacis, 370 als fruiters i 425 a l’olivera.

No et perdis Maldà, un poble amb molt encant, a l’Urgell.

Breu història per parlar al bar

Els vescomtes d’Osona, els senyors de Cardona van ser els primers senyors del terme i del castell de Maldà, encarregats de repoblar l’àrea.

L’any 1273 el rei Jaume I va comprar les propietats, però més tard formaria part del patrimoni dels senyors de Ponts, després en mans d’Antoni de Frígola i l’any 1667 als Cortada.

Què visitar a Maldà, l’Urgell

El castell de Maldà, del qual encara en queda bona part però en mal estat de conservació, ocupava l’espai dels edificis que envolta l’actual plaça. El primer castell tancava tota la carena del turó des d’on es controlava la ribera del riu Corb i el poble mateix estava protegit per muralles.

El nou castell, que data de la primera meitat del s.XIII, va patir diverses reformes al llarg del temps i fins a l’any 1833 quan un escamot de carlins van calar foc al castell per evitar que fes de fortalesa.

esglesia maldà l'urgell

L‘església parroquial és la de Santa Maria de Maldà que data del s.XVIII i es troba al carrer que puja cap al castell, envoltada de cases del s.XVII i XVIII. A la façana hi ha quatre pilastres de pedra decorada.

A baix del poble hi ha l’església primitiva de Sant Pere, del segle XII.

A la paret lateral de l’eglésia hi ha un dels murals més bonics de l’Urgell dedicat a les dones treballadores. Jordi March, l’autor, va posar en valor les tasques de la dona al llarg de la història.

Si us agrada veure murals, arribeu-vos a Sant Martí de Maldà on també n’hi ha un dedicat a la dona.

El paisatge de Maldà

Si volem fer rutes caminant o en BTT per Maldà podem aprofitar per observar el seu paisatge. El terreny agrícola, separat per terrasses de pedra seca i on s’hi cultiva fruiters de secà i vinya són la senya d’identitat d’aquest sector. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat Maldà, a l’Urgell, com a Garrigues Baixes i vall del riu Corb.

Quan visitar Maldà

El poble es vesteix de festa durant el tercer diumenge d’agost i a principis d’any per celebrar les seves festes majors.

Una bona manera de pasasr el dia és descobrint els diversos pobles i indrets proposats per Turisme de l’Urgell que formen part de la Vall del Corb.

Al web de l’ajuntament de Maldà, a l’Urgell, hi trobareu l’agenda cultural i algunes rutes suggerides, com per exemple la que va fins al Santuari del Tallat.

Quina ruta ens recomanes d’aquesta zona? Coneixes Maldà? Què t’ha semblat el seu castell?

Deixa un comentari