Ossó de Sió és un municipi de la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida amb només 205 habitants, 101 dones i 104 homes, censats per Idescat el 2018. Més de la meitat dels habitants es troben entre els 15 i els 64 anys, menors de 15 anys, hi ha 30 nens i els adults majors de 64 anys són 56.
L’agricultura està pràcticament tota centrada en el cultiu d’herbacis dedicant-hi les 1972 hectàrees de terres llaurades de les 1978 totals.
Pel que fa a la cria del bestià destaquen els 79.000 caps d’aviram i els més de 12.000 porcins, també hi ha dos milers de caps de boví.
El terme municipal d’Ossó de Sió, a l’Urgell, compren el municipi homònim i els pobles agregats de Bellver d’Ossó, Castellnou d’Ossó i Montfalcó d’Ossó o d’Agramunt.
Breu història per parlar al bar
El poble va créixer al voltant del castell, del qual ja no en queda res. El comte Ermengol IV d’Urgell va ser l’encarregat de reconquerir aquesta zona de Catalunya que va passar a formar part de la jurisdicció senyorial del bisbe d’Urgell.
Què visitar a Ossó de Sió, a l’Urgell
Ossó de Sió és un petit poble que té una estructura particular de carrers, l’església de la Mare de Déu del Remei és d’una sola nau d’estil romànic tardà i es troba al costat de la plaça major.
Precissament a la plaça major hi ha la Casa de la Vila i la creu de Terme.
Què visitar a Castellnou d’Ossó
Casetllnou d’Ossó és un poble del municipi d’Ossó de Sió, amb el qual hi comparteix l’economia agrícola i ramadera i la història.
Castellnou d’Ossó era una vila closa que crida l’atenció perquè l’església queda apartada del nucli antic.
El punt més característic és la torre medieval construïda sobre la base de la torre romana que fortificava el poble.
L’encarregat de conquerir aquestes terres fou el comte d’Urgell Emengol IV, qui manà construir l’església de Sant Pere i el castell, aprofitant la torre romana.
L’església de Sant Pere té una sola nau amb un absis semicircular i un campanar d’espadanya que corona la façana. A l’entrada del poble està indicat el Molí del Marqués, un edifici romànic del s.XIII que funcionava com a molí fariner utilitzant l’energia hidràulica.
Castellnou d’Ossó pot formar part de la ruta que organitzem per visitar els altres petits pobles de la vora com Claravalls, Montfalcó d’Ossó o Ossó de Sió.
Als afores del poble hi ha una de les peixeres tant típiques d’aquesta època, l’obra consisteix en una resclosa que eleva el nivell de l’aigua del riu per treure-la del seu llit. La idea és embassar l’aigua i canalitzar-la cap a una séquia de rec.
Montfalcó d’Ossó
Montfalcó d’Ossó o Montfalcó d’Agramunt és un poble del municipi d’Ossó de Sió, a la comarca de l’Urgell a la província de Lleida, amb uns quaranta d’habitants censats.
El poble destaca per una agricultura de regadiu, sobretot de cereals, com és habitual en aquestes terres.
El poble de Montfalcó d’Ossó apareix en un testament de Ramon Barrufell del 1163, quan el terme pertanyia al monestir de Poblet. La zona va ser conquerida per Ermengol IV d’Urgell a principis del s.XI.
Les ruïnes del castell de Montfalcó, del qual només en queda part d’una torre de planta quadrada i una portalada amb els finestrals, es troben al davant de l’església de Sant Miquel.
Sembla que la vila closa era un espai rectangular voltat de cases, encapçalades pel castell. L’església de Sant Miquel data del segle XVII i és d’estil barroc amb una portalada emmarcada per un arc de mig punt dovellat.
Bellver d’Ossó
Bellver d’Ossó és un poble del municipi d’Ossó de Sió, a la comarca de l’Urgell, província de Lleida. Bellver té un cens que no arriba als 100 habitants. L’economia es basa en els cultius de cereals de secà i la ramaderia.
Bellver d’Ossó forma part dels territoris conquerits pel comte d’Urgell. L’església parroquial de Sant Pere data del final del s.XI i és d’estil romànic està construïda a dalt de tot del turó, poblat amb les cases de pedra que constitueixen el poble. A l’interior de l’església hi ha una creu de terme d’estil gòtic que data del s.XIII.
El paisatge d’Ossó de Sió, a l’Urgell
El municipi està dividit en dues categories, segons l’Observatori del Paisatge.
Per un costat, cumpleix l’aire de les Serres de Bellmunt i Almenara. És a dir, parcel·les agrícoles de conreus d’herbacis de secà amb poques zones boscoses de gipsócoles.
Per gaudir d’aquest paisagte podem agafar la BTT i fer una ruta entre Almenara Alta i Agramunt.
L’altra part del municipi té les catacterístiques típiques de l’Alt Sió, on hi destaquen les peixeres, que ja hem comentat,
Quan visitar el municipi d’Ossó de Sió
La festa major, de Montfalcó d’Ossó es celebra el quart cap de setmana d’agost.
El primer cap de setmana d’agost, Bellver es vesteix de festa major.
Us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament d’Ossó de Sió, per tenir l’agenda actualitzada.
Coneixies algun d’aquests pobles? Quin és el teu racó preferit?