Claravalls, Santa Maria de Montmagastrell, Riudovelles i La Figuerosa són pobles que formen part del nucli de Tàrraga. Avui parlarem una mica de tots ells.

Breu història per parlar al bar

D’ençà que el 1422, el rei Alfons es va vendre a la universitat de Tàrrega les jurisdiccions dels castells i llocs de Claravalls, l’Ofegat, Conill, Lluçà i Altet.

claravalls tarrega l'urgell

Aquest poble, que ja estava documentat l’any 1099, va passar a pertànyer als territoris de la capital de l’Urgell, malgrat que no hi va ser agregat fins a l’any 1969.

Què visitar a Claravalls, l’Urgell

Claravalls és un poble del terme de Tàrrega travessat per la C-14 direcció Agramunt amb un cens de 124 habitants, segons la web de l’ajuntament de Tàrrega. L’agricultura està centrada en els cereals de regadiu i de secà.

Claravalls està sobre la serra de l’Espígol i a dalt de tot, a 337 m d’altitud, hi ha les restes del seu castell, el qual ja estava documentat l’any 1172, d’estil gòtic tardà, les parets del qual han estat aprofitats per les cases que l’envolten i fins i tot el poc que queda del castell, és avui, un habitatge particular.

Al cim més alt, al costat del castell, hi ha unes creus de ferro per la celebració del Via-Crucis.

La plaça major es troba als peus del turó i per un carrer iniciat amb una portalada de l’antiga vil·la closa, s’arriba a l’església de Sant Salvador, que data de finals del s.XVII, però que avui en dia no està oberta al culte.

riudovelles, l'urgell

A l’altre costat de la carretera hi ha una altra església, la qual està dedica a la Mare de Déu dels Arcs, verge patrona del poble des del 1782 i que és el temple religiós obert al culte.

Per veure Claravalls en el seu màxim esplendor, s’hi ha d’anar l’últim cap de setmana d’agost, quan celebren la festa major.

Santa Maria de Montmagastrell, a l’Urgell

Santa Maria de Montmagastrell és un poble agregat a Tàrrega amb un cens de 64 habitants que basa la seva economia amb el cultiu del blat de moro, l’alfals, el blat i els fruiters gràcies a les aigües que li arriben a través del canal d’Urgell.

Santa Maria de Montmagastrell va ser conquerit pel comte d’Urgell entre els anys 1070 i 1080, igual que molts dels pobles del voltant.

El poble, travessat per la carretera LV-3233, té una església dedicada a Santa Maria i un local social. A més a més, també té un observatori.

La seva festa major és el tercer cap de setmana d’agost, així que potser és el cap de setmana que més gent veurem pels seus carrers.

Riudovelles, a l’Urgell

Riudovelles és un poble agregat a Tàrrega, com el seu veï La Figuerosa, amb un cens de 11 habitants.

El poble està construït sobre un turó amb un laberint de carrers la mar de curiosos, que s’enfilen fins on hi havia l’antic castell, del qual no en queda cap resta.

L’església, que queda apartada del nucli de cases està dedicada a Sant Gil d’estil romànic de transició. El poble origina només tenia quatre cases però durant el s.XVIII i XIX se’n van construir algunes més.

La festa major és a finals d’agost, potser és un bon moment per visitar el poble amb l’ambient festiu.

riudovelles, l'urgell

La Figuerosa, l’Urgell

La Figuerosa és un dels pobles agregats a Tàrrega, a la comarca de l’Urgell i la província de Lleida. Segons diversos censos consultats, la població ronda entre la cinquantena d’habitants.

Els habitants d’aquest poble es dediquen, majoritàriament, a l’activitat agrícola centrada al conreu dels cereals de secà. Altres pobles agregats a Tàrrega són El Talladell, Claravalls, Altet, Santa Maria de Montmagastell, Riudovelles i Conill.

El principi del poble, per dir-ho d’alguna manera, es remunta en l’època de la reconquesta. Tota aquesta part de l’Urgell va ser conquerida pel Comte d’Urgell Ermengol IV a finals del segle XI.

font modernista la figuerosa l'urgell

A l’entrada de La Figuerosa hi ha l’ermita de Sant Marçal i un espai preparat per a passar-hi una bona estona o dinar.

Al mig del poble hi trobem l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, que data del 1865 però abans d’arribar-hi s’ha de passar per la plaça de la font que rep del nom de la font d’estil modernista que hi ha adossada a la façana d’una casa estil palau que actualment és la casa de la vila. De l’antiga església de Santa Maria, d’estil romànic transició al gòtic, només en queden les restes.

Tot i ser un poble, la visita del qual ens portarà 5 minuts, val la pena per parar-hi per veure un poble d’interior de Catalunya i deduir com era en temps anteriors, per exemple, la construcció de certes cases ens fa pensar que potser fou un poble emmurallat al voltant d’un castell. Passejant per casa i fixant-nos en els llindars de les portes podem veure dates del s.XVI i XVIII.

La festa major del poble és el 15 d’agost.

Deixa un comentari