La visita a Barbens, al Pla d’Urgell, és una de les meves propostes imperdibles de la ruta per visitar el Pla d’Urgell. La plaça Major, la Creu de Terme, els murals i el poble agregat del Bullidors, són senzillament, preciosos.

Si hi vas amb bicicleta pots unir Barbens i el Bullidor i descorbrir tot el potencial del Pla d’Urgell.

Barbens és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell a la província de Lleida, que, mirant les dades publicades el 2018 per Idescat, compta amb gairebé un miler d’habitants, 505 homes i 434 dones. Poc més d’un centenar formen part de la franja d’edat dels 0 als 14, seguits pel grup majoritari, entre 15 i 64 anys amb 605 habitants.

En xifres econòmiques, l’últim cens d’Idescat es va realitzar el 2009, determinant 610 hectàrees llaurades, repartides entre 340 d’herbacis, com el panís i el blat, 269 de fruiters, on destaca la poma i només 1 hectarea dedicada al cultiu de l’olivera. Al 2022 el municipi de Barbens gairebé arriba al milers d’habitants, 979.

creu de terme del brollador a barbens pla durgell

La ramaderia està centrada exclusivament a l’aviram amb 33.008 caps i al porcí amb 2.600 animals. El municipi de Barbens té una particularitat politico-geogràfica i és que està dividit en dues unitats, separades pel municipi de Tornabous. El sector Aguilella és el que es troba en “territori” de l’Urgell.

Barbens és un dels nostres pobles preferits del Pla d’Urgell, saps per què? T’expliquem que visitar per Barbens. No et perdis el llogaret del Bullidor.

Descobreix tot el potencial què té el Pla d’Urgell i completa la teva visita a Barbens. Practica el Turisme No Guiri.

Quan acabis sabràs que visitar per Barbens, al Pla d’Urgell i no t’hi podràs estar, d’anar-hi.

Breu història per parlar al bar

Barbens és un més dels pobles que se suma a la llarga llista dels conquerits pel comte Ermengol IV. El 1164 va passar a les mans de l’orde del Temple i es va crear la comanda de Barbens.

que visitar barbens pla d'urgell

Quan l’actual comarca del Pla d’Urgell era coneguda com a Mascançà, Barbens fou conquerit per Ermengol IV d’Urgell. Aquí s’hi va construir una fortificació per separar els comtats catalans cristians del territori musulmà. Les parets de les cases de la vila feien part de muralla i la vila quedava closa i tancada per un pont llevadís.

El primer senyor del castell de Barbens fou Ramon Barrufell, però anys després, la seva filla Sança va vendre les terres als templers. Aquests, que ja posseïen Gardeny van transformar Barbens en una comanda. Seguint el curs de la història, dels templers va passar a l’ordre dels hospitalers, que van ampliar d’aquesta manera la seva comanda amb altres pobles com Penelles, Belianes i Aguilella.

El poble va anar creixent fins a la desamortització de Mendizábal, el 1835, que va suprimir les comandes. A partir d’aquí, la història no dista gaire d’altres pobles de Catalunya, guerres, bombardejos i franquisme van afectar la població i a les construccions, però afortunadament, Barbens n’ha sabut sortir i de quina manera!

Què visitar a Barbens, al Pla d’Urgell

El racó més atractiu de Barbens és la plaça Major amb l’església, la creu de terme i el castell recuperat com a seu de l’ajuntament. El castell era una casa residencial fortificada de l’època dels templers, s.XI, tot i que el 1733 va patir una forta restauració.

El castell era propietat dels templers i desprès dels hospitalers on encara hi destaca la torre quadrangulart, tot i que és dels segle XVI.

racons turistics pla durgell

Si trobeu l’ajuntament obert podeu entrar a visitar la planta baixa, on podreu contemplar algunes de les sales que formaven part de l’antiga residencial. Aviu en dia, les dependències de la planta baixa s’utiltizen com a sales d’exposicions i esdeveniments cultrals.

Ens encantaria saber si organitzen visites guiades i si es pot visitar en la seva totalitat. Ho saps?

No et perdis la Creu de Terme de Barbens

L’església està dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu i data del s.XIII, malgrat que l’actual edifici és de 1686. Al bell mig de la plaça hi ha una creu de terme que procedeix del poblat deshabitat del Bullidor, que en parlarem a continuació. Aquest creu que data del 1546, està formada pel capitell amb figures de sants, el calvari i la creu.

Si estàs per aquesta zona de Catalunya, no et pots perdre la visita a Barbens i molt menys al Bullidor. Aquí t’expliquem què visitar a cada lloc. Si coneixes algun altre racó, no dubtis en deixar-nos un comentari per fer-nos-el arribar.

Passejant pels carrers de Barbens, al Pla d’Urgell, ens trobarem amb cases tan espectaculars com Cal Calic, Ca l’Alzamora i Cal Cassola on encara hi ha la llinda de la porta que indica que aquella casa era dels ferrers del poble.

En alguna casa hi ha la marca de fins on va arribar la Rubinada de Santa Tecla, del 1893, que va destruir gairebé tot el poble, ja que les cases eren de tàpia.

barbens pla durgell

Un punt molt particular de Barbens són els tres cimboris, que servien per donar llum a les cases dels pobles amb carrers estrets. La millor vista panoràmica del poble està sobre la carretera de Tornabous.

L’artista Swen Schmitz Coll ha decorat el poble amb un mural espectacular dels templers i un altre de la vida al camp. Un motiu més per fer turisme per Barbens, al Pla d’Urgell. Per cert, aquest mateix artista és l’impulsor de l’Enciclopèdia Mural d’Ivars i Vallverd.

Hi ha dos indrets que encara no hem pogut visitar i és que no sabem quan obren. Un a l’antic cinema Espanyol i l’altre al carrer Domènec Cardenal amb el carrer Urgell. Estem parlant de dos petits museus de la vida rural on hi exposen eines del camp. Potser, la pròxima vegada que hi anem, haurem de tocar el timbre directament. Saps quan es poden visitar?

De fet, n’hi ha tres, l’altre és l’Espai d’Art Josep Aragonès Zafra. Ja tenim motius per tornar-hi, haurem d’aprofitar a la Fira de la Poma!

Si busques més informació sobre el patrimoni arquitectònic de Barbens i el Bullidor, passa’t pel catàleg de la Generalitat.

Què visitar a El Bullidor

Als afores de Barbens, en direcció a Ivars d’Urgell, trobarem una cruïlla de camins que ens portarà al Bullidor, un petit poble, pràcticament deshabitat amb una església en ruïnes, de la qual en queda una part del campanar i l’arcada.

el bullidor, barbens pla d'urgell

Al costat de l’església trobem la base d’on hi havia la creu de terme que ara hi ha a la plaça major de Barbens.

La idea d’alguns veïns és recuperar el poble per fer-hi turisme rural i és que les ruïnes de l’església, construïda sobre un antic castell són d’allò més atractives.

Tant Barbens com el Bullidor són dos dels nostres llocs preferits del Pla d’Urgell. Pels amants de la fotografia arquitectònica, un dels punts més atractius de la comarca.

que vistar al pla durgell el bullidor

Avui encara es pot apreciar la importància del llogaret amb les cases de cal Jacques, cal Pinós i cal Valls, on hi destaca la Tina, una construcció de fusta que ens transporta a Astúries.

El paisatge de Barbens

Una bona manera de descobrir el paisatge de Barbens és fer la ruta entre Barbens i el Bullidor. El paisatge típic del Pla d’Urgell ha estat catalogat per l’Observatori del Paisatge com la Plana de l’Urgell. Una zona natural on l’agricultura ha anat guanyant terreny a les zones naturals.

paisatge del pla durgell cerals

El cultiu més important és la pomera però el conreu de cereals, com l’alfals i el panís va anant guanyant terreny.

Recorrent els camins entre Barbens i Ivars d’Urgell, també ens adonarem d’aquest fet característic de la comarca del Pla d’Urgell. A més a més, si voleu fer la ruta que ressegueix la Segona Séquia veureu alguna de les banquetes que encara s’hi conserven.

Tant si estàs fent turisme pel Pla d’Urgell com de pas per la zona, et recomanem visitar Barbens i el Bullidor. A més a més, hi ha una gran quantitat de camins d’horta que pots recórrer tranquil·lament caminant o en bicicleta. Només cal que trobis la teva ruta o millor, que te la facis al teu gust.

rutes bicicleta caminant pla durgell barbens

Una manera molt entretinguda de veure el paisatge de Barbens, al Pla d’Urgell, i els seus camps de pomers és agafar el camí que porta cap a Anglesola, a l’Urgell. Si el voleu fer caminant es pot resseguir la Segona Séquia del Canal d’Urgell.

Quan visitar Barbens

Barbens està orgullós de celebrar la seva fira a la Poma i als Templers, una barreja comercial però efectiva que dóna ambient medieval al poble el primer cap de setmana d’octubre, quan la recol·lecció de la poma ha acabat.

De fet s’ha de felicitar a Barbens, ja que han aconseguit crear una D.Q de la poma, la Poma del Pla d’Urgell.

Hauries de Saber:

D.Q. Poma de Barbens

La festa major del poble és el 15 d’agost i l’altra festa important és per Sant Roc, el 8 de novembre.

Si voleu veure Barbens florit, haureu d’anar-hi cap al març, quan les pomeres exploten. També a la tardor és una bona època ja que les fulles de les pomeres agafen unes tonalitats vermelloses precioses.

fira de la poma barbens

Al web de l’ajuntament de Barbens, al Pla d’Urgell, hi trobareu tota la informació actualitzada de la seva agenda cultura.

Has conegut la festa de la poma? Què t’ha semblat Barbens i el Bullidor? Ens recomanes alguna ruta per recorrer el municipi de Barbens, al Pla d’Urgell?

Deixa un comentari