Barbens és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell a la província de Lleida, que, mirant les dades publicades el 2018 per Idescat, compta amb gairebé un miler d’habitants, 505 homes i 434 dones. Poc més d’un centenar formen part de la franja d’edat dels 0 als 14, seguits pel grup majoritari, entre 15 i 64 anys amb 605 habitants.

En xifres econòmiques, l’últim cens d’Idescat es va realitzar el 2009, determinant 610 hectàrees llaurades, repartides entre 340 d’herbacis, com el panís i el blat, 269 de fruiters, on destaca la poma i només 1 hectarea dedicada al cultiu de l’olivera.

La ramaderia està centrada exclusivament a l’aviram amb 33.008 caps i al porcí amb 2.600 animals. El municipi de Barbens té una particularitat politico-geogràfica i és que està dividit en dues unitats, separades pel municipi de Tornabous. El sector Aguilella és el que es troba en “territori” de l’Urgell.

Barbens és un dels nostres pobles preferits del Pla d’Urgell, saps per què?

Descobreix tot el potencial què té el Pla d’Urgell i completa la teva visita a Barbens.

Breu història per parlar al bar

Barbens és un més dels pobles que se suma a la llarga llista dels conquerits pel comte Ermengol IV. El 1164 va passar a les mans de l’orde del Temple i es va crear la comanda de Barbens.

barbens pla d'urgell

Què visitar a Barbens, al Pla d’Urgell

El racó més atractiu de Barbens és la plaça major amb l’església, la creu de terme i el castell recuperat com a seu de l’ajuntament. El castell era una casa residencial fortificada de l’època dels templers, s.XI, tot i que el 1733 va patir una forta restauració.

Si trobeu l’ajuntament obert podeu entrar a visitar la planta baixa, on podreu contemplar algunes de les sales que formaven part de l’antiga residencial.

L’església està dedicada a l’Assumpció de la Mare de Déu i data del s.XIII, malgrat que l’actual edifici és de 1686. Al bell mig de la plaça hi ha una creu de terme que procedeix del poblat deshabitat del Brollador, que en parlarem a continuació. Aquest creu que data del 1546, està formada pel capitell amb figures de sants, el calvari i la creu.

Què visitar a El Bullidor

Als afores de Barbens, en direcció a Ivars d’Urgell, trobarem una cruïlla de camins que ens portarà al Bullidor, un petit poble, pràcticament deshabitat amb una església en ruïnes, de la qual en queda una part del campanar i l’arcada.

Al costat de l’església trobem la base d’on hi havia la creu de terme que ara hi ha a la plaça major de Barbens.

La idea d’alguns veïns és recuperar el poble per fer-hi turisme rural i és que les ruïnes de l’església, construïda sobre un antic castell són d’allò més atractives.

el bullidor, barbens pla d'urgell

El paisatge de Barbens

Una bona manera de descobrir el paisatge de Barbens és fer la ruta entre Barbens i el Bullidor. El paisatge típic del Pla d’Urgell ha estat catalogat per l’Observatori del Paisatge com la Plana de l’Urgell. Una zona natural on l’agricultura ha anat guanyant terreny a les zones naturals.

Recorrent els camins entre Barbens i Ivars d’Urgell, també ens adonarem d’aquest fet característic de la comarca del Pla d’Urgell.

Quan visitar Barbens

Barbens està orgullós de celebrar la seva fira a la Poma i als Templers, una barreja comercial però efectiva que dóna ambient medieval al poble el primer cap de setmana d’octubre, quan la recol·lecció de la poma ha acabat.

De fet s’ha de felicitar a Barbens, ja que han aconseguit crear una D.Q de la poma, la Poma del Pla d’Urgell.

La festa major del poble és el 15 d’agost i l’altra festa important és per Sant Roc, el 8 de novembre.

Al web de l’ajuntament de Barbens, al Pla d’Urgell, hi trobareu tota la informació actualitzada de la seva agenda cultura.

Has conegut la festa de la poma? Què t’ha semblat Barbens i el Bullidor?

Deixa un comentari