Ivars d’Urgell és un municipi del Pla d’Urgell a la província de Lleida. Les dades publicades a Idescat mostren una la població decreixent any rere any des del 2006. Actualment consta de 1.557 persones i està repartida entre 817 homes i 740 dones, dels quals 208 són nens i nenes menors de 15 anys, 916 tenen entre 15 i 64 anys i la resta passen dels 65 anys.

Les terres llaurades a Ivars d’Urgell representen una superfície de 1.768 hectàrees, dedicades en gran majoria als herbacis, en total 1.441, 313 són pels fruiters, una per l’olivera i 11 es troben a l’apartat d’altres. La ramaderia és força important amb 56.200 caps d’aviram, 27.671 de porcí i 2.009 de cabrum, també hi ha 800 conilles mare i 504 bovins.

Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell, és una de les portes d’entrades al magnífic Estany d’Ivars.

Vols saber què més pots visitar al Pla d’Urgell a part d’Ivars d’Urgell i Vallverd?

Breu història per parlar al bar

Durant l’època dels sarraïns ja hi havia constància del poble d’Ivars d’Urgell, ja que l’aigua era un dels punts més importants per formar un poble, per cert “Ivars” significa “terra d’aigua”. L’encarregat de conquerir Ivars d’Urgell dels àrabs va ser l’Armengol IV, comte d’Urgell.

Posteriorment es va construir el castell amb la torre de vigilància per tal de controlar possibles atacs dels àrabs. Ivars d’Urgell estava molt a prop de les demarcacions dels comtes de Barcelona i això els ocasionava problemes amb els Anglesola, una família fidel al comtat de Barcelona.

Amb l’objectiu d’evitar mals majors, el bisbat d’Urgell va cedir a Arnau Berenguer d’Anglesola el feu del castell d’Ivars però els Anglesola no en van tenir prou amb el pacte i van voler fer-se amb el domini complet del territori, cosa que provocà que el papa Alexandre III hagués d’intervenir en favor del Bisbe d’Urgell.

Què visitar a Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell

El nucli antic d’Ivars és un laberint de carrers estrets on destaca l’església dedicada a Sant Andreu i el carrer de l’església.

Al seu inici les cases pairals estaven construïdes en cercle tancat i les mateixes parets de les cases els feien de muralla al poble. Amb el temps es va construir l’església i el poble es va expandir cap allí.

L’església original data del s.XII, però l’actual és del s.XVIII, per construir-la es van aprofitar algunes de les pedres de l’antiga església romànica i la resta es van portar de la gravera de Preixana.

El poble actual creix al voltant d’aquest nucli primitiu, el qual ha perdut el castell.

ivars d'urgell al pla d'urgell

Als afores, direcció Barbens, hi ha la capella de la Mare de Déu de l’Horta, que data del s.XVIII. Aquest espai, al costat de l’escola infantil, està envoltat d’un parc amb taules per passar-hi el dia i sobretot per fer la celebració de l’aplec el primer dissabte de setembre.

Diuen que un pagès es va trobar la imatge de la verge dalt de l’arbre i que per això li van construir en aquest indret una ermita, se la va anomenar de l’Horta perquè des d’aquell moment els pagesos la veneraven demanat-li aigua per regar els camps.

Si anem cap a Linyola, ens trobarem amb un conjunt de torres o masies típiques de la plana urgellenca, aquesta zona se la coneix com La Cendrosa, algunes d’elles són tan antigues com Can Sanç que data del s.XVI i si anem cap a Fuliola, ens trobarem amb Montalé, un altre grup de masies.

Però sense cap mena de dubte, la més important és la masia Montsuar, on encara avui es poden veure les restes de la fortificació i del castell. A prop hi queda la Font de Sant Maria, al camí dels Pouets, que antigament la seva aigua era la que omplia les bases del poble.

El paisatge d’Ivars d’Urgell

Podem recorrer la zona fent una ruta en BTT per exemple, i adonar-nos de les característiques comuns de tota la Plana d’Urgell pel que respecta al paisatge.

Aquesta zona és pràcticament en tota la seva totalitat, ocupada per camps de conreu. Des de l’Oberservatori del Paisatge han preparat un document on descriuen exaustivament aquest punt.

Quan visitar Ivars d’Urgell

Ivars d’Urgell és més conegut pel seu estany, que comparteix amb Vila-seca que pel poble. Però podem anar-hi a principis d’abril quan celebren la Fira de l’Eatany d’IVars d’Urgell.

Ivars d’Urgell està de celebració per la Segona Pasqua, quan celebren la seva festa major i el 30 de novembre, per Sant Andreu.

Vallverd

Vallverd és un poble del municipi d’Ivars d’Urgell a la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida que no arriba als 300 habitants.

Breu història per parlar al bar

La història de Vallverd està relacionada amb el comtat d’Urgell, a través del comte d’Urgell Ermengol IV, ja que fou qui conquerir de mans dels àrabs.

Anys més tard, també s’ha relacionat amb el monestir de Poblet, ja que Guillem d’Almenara va deixar la comunitat sota la jurisdicció religiosa.

Què visitar a Vallverd

L’església de la població data de 1677, tot i que ha estat restaurada actualment. Les escoles han estat declarades Bé Cultural d’Interès Local, ja que daten del 1911.

Ben a prop de Vallverd hi ha l’Estany d’Ivars, que en parlem a l’apunt de Vila-Sana.

Quan visitar Vallverd

La festa major del poble es celebra el primer cap de setmana d’octubre, tot i que la festa més multitudinària és la de la matança del porc, el cap de setmana després de Carnestoltes.

Al web de l’ajuntament hi trobareu tota la informació actualitzada de l’agenda cultural d’Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell.

Ja coneixes aquests poblets? Has passejat per l’Estany d’Ivars? Què t’ha semblat aquest racó desconegut de Catalunya?

Deixa un comentari