Ivars d’Urgell s’ha reinventat i s’ha convertit en un municipi imprescindible de visitar al Pla d’Urgell i a tot Ponent. Si encara no coneixes el projecte d’Enciclopedia Mural, ja estàs tardant! No et perdis les seves visites guiades, gratuïtes.

La ruta ideal pel Pla d’Urgell: Ivars d’Urgell i Vallverd i acabar, evidentment, a l’Estant d’Ivars.

Ivars d’Urgell és un municipi del Pla d’Urgell a la província de Lleida. Les dades publicades a Idescat mostren una la població decreixent any rere any des del 2006. Actualment consta de 1.557 persones i està repartida entre 817 homes i 740 dones, dels quals 208 són nens i nenes menors de 15 anys, 916 tenen entre 15 i 64 anys i la resta passen dels 65 anys. La població al 2022 és de 1.560.

que visitar a ivars d'urgells i vallverd al pla durgell

Les terres llaurades a Ivars d’Urgell representen una superfície de 1.768 hectàrees, dedicades en gran majoria als herbacis, en total 1.441, 313 són pels fruiters, una per l’olivera i 11 es troben a l’apartat d’altres. La ramaderia és força important amb 56.200 caps d’aviram, 27.671 de porcí i 2.009 de cabrum, també hi ha 800 conilles mare i 504 bovins.

Vols saber què més pots visitar al Pla d’Urgell a part d’Ivars d’Urgell i Vallverd?

Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell, és una de les portes d’entrades al magnífic Estany d’Ivars i avui en dia, un reclam pels buscadors de Murals. Practica el Turisme No Guiri i vista Ivars d’Urgells i Vallverd.

Breu història per parlar al bar

Durant l’època dels sarraïns ja hi havia constància del poble d’Ivars d’Urgell, ja que l’aigua era un dels punts més importants per formar un poble, per cert “Ivars” significa “terra d’aigua”. L’encarregat de conquerir Ivars d’Urgell dels àrabs va ser l’Armengol IV, comte d’Urgell.

Posteriorment es va construir el castell amb la torre de vigilància per tal de controlar possibles atacs dels àrabs. Ivars d’Urgell estava molt a prop de les demarcacions dels comtes de Barcelona i això els ocasionava problemes amb els Anglesola, una família fidel al comtat de Barcelona.

ivars urgell escoles

Amb l’objectiu d’evitar mals majors, el bisbat d’Urgell va cedir a Arnau Berenguer d’Anglesola el feu del castell d’Ivars però els Anglesola no en van tenir prou amb el pacte i van voler fer-se amb el domini complet del territori, cosa que provocà que el papa Alexandre III hagués d’intervenir en favor del Bisbe d’Urgell.

Què visitar a Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell

El nucli antic d’Ivars és un laberint de carrers estrets on destaca l’església dedicada a Sant Andreu i el carrer de l’església.

Al seu inici les cases pairals estaven construïdes en cercle tancat i les mateixes parets de les cases els feien de muralla al poble. Amb el temps es va construir l’església i el poble es va expandir.

ivars d'urgell al pla d'urgell

L’església original data del s.XII, però l’actual és del s.XVIII, per construir-la es van aprofitar algunes de les pedres de l’antiga església romànica i la resta es van portar de la gravera de Preixana.

El poble actual creix al voltant d’aquest nucli primitiu, el qual ha perdut el castell.

ivars durgell turisme

Als afores, direcció Barbens, hi ha la capella de la Mare de Déu de l’Horta, que data del s.XVIII. Aquest espai, al costat de l’escola infantil, està envoltat d’un parc amb taules per passar-hi el dia i sobretot per fer la celebració de l’aplec el primer dissabte de setembre.

Diuen que un pagès es va trobar la imatge de la verge dalt de l’arbre i que per això li van construir en aquest indret una ermita. Se la va anomenar de l’Horta perquè des d’aquell moment els pagesos la veneraven demanat-li aigua per regar els camps.

Si anem cap a Linyola, ens trobarem amb un conjunt de torres o masies típiques de la plana urgellenca, aquesta zona se la coneix com La Cendrosa, algunes d’elles són tan antigues com Can Sanç que data del s.XVI i si anem cap a Fuliola, ens trobarem amb Montalé, un altre grup de masies.

que visitar a ivars durgell al pla durgell

Però sense cap mena de dubte, la més important és la masia Montsuar, on encara avui es poden veure les restes de la fortificació i del castell. A prop hi queda la Font de Sant Maria, al camí dels Pouets, que antigament la seva aigua era la que omplia les bases del poble.

No et perdis cap punt del Patrimoni Arquitectònic d’Ivars d’Urgell. Consulta el seu catàleg.

Vallverd

Vallverd és un poble del municipi d’Ivars d’Urgell a la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida que no arriba als 300 habitants.

Breu història per parlar al bar

La història de Vallverd està relacionada amb el comtat d’Urgell, a través del comte d’Urgell Ermengol IV, ja que fou qui conquerir de mans dels àrabs.

que visitar a valleverd pla durgell

Anys més tard, també s’ha relacionat amb el monestir de Poblet, ja que Guillem d’Almenara va deixar la comunitat sota la jurisdicció religiosa.

Què visitar a Vallverd

L’església de la població data de 1677, tot i que ha estat restaurada actualment. Les escoles han estat declarades Bé Cultural d’Interès Local, ja que daten del 1911.

vallverd pla durgell murals

Ben a prop de Vallverd hi ha l’Estany d’Ivars, una de les zones humides més importants de Catalunya.

Tot el que has de saber de l’Estany d’Ivars

De camí a l’Estany d’Ivars no et perdis les diferents masies que mostren el passat esplendorós i agrícola del municipi. Alguns exemples són Cal Valerí o les dues que trobem just a l’entrada del poble, davant de la Creu de Terme.

masies i rutes pla durgell

Al camí cap a Ivars d’Urgell, també hi ha la Granja de Sant Antoni.

El paisatge d’Ivars d’Urgell i Vallverd

Podem recorrer la zona fent una ruta en BTT per exemple, i adonar-nos de les característiques comuns de tota la Plana d’Urgell pel que respecta al paisatge.

Aquesta zona és pràcticament en tota la seva totalitat, ocupada per camps de conreu. Des de l’Oberservatori del Paisatge han preparat un document on descriuen exaustivament aquest punt.

enciclopedia mural pla durgell

Si arribes a Vallverd per la carretera de la Cendrosa podràs gaudir del paisatge agrícola típic del Pla d’Urgell. A més a més, aquí destaca que en lloc d’ametllers per donar sobra, tenen noguers.

Un recorregut típic d’Ivars és passejar per la Segona Séquia del Canal d’Urgell on encara queden les banquetes d’arbres per donar ombra.

Enciclopèdia Mural

Tant Ivars d’Urgell com el nucli agregat de Vallverd, s’han decorat des del 2019 amb divesos murals de les aus que podem trobar a la zona. A més a més, cada mural té una explicació que ens serveix per fer turisme pel Pla d’Urgell i aprendre a la vegada.

enciclopedia mural ivars urgell i vallverd

Gràcies als diversos murals, de l’artista local Swen Schmitz Coll, que formen aquesta magnífica Enciclipèdia Mural tenim l’excusa perfecta per fer turisme per Ivars d’Urgell i Vallverd. Al l’enllaç que us hem deixat, trobareu el mapa i també l’agenda cultural, amb les visites guiades gratuïtes que recorren la zona i l’amenitzen amb les explicacions corresponents.

T’has fixat que alguns ocells porten barret?

Nosaltres, la visita guiada encara no l’hem fet, però si que hem tornat al Pla d’Urgell per actualitzar l’entrada amb aquesta idea genial.

Quan visitar Ivars d’Urgell i Vallverd

Ivars d’Urgell és més conegut pel seu estany, que comparteix amb Vila-seca que pel poble. Però podem anar-hi a principis d’abril quan celebren la Fira de l’Eatany d’IVars d’Urgell.

Ivars d’Urgell està de celebració per la Segona Pasqua, quan celebren la seva festa major i el 30 de novembre, per Sant Andreu.

La festa major de Vallverd es celebra el primer cap de setmana d’octubre, tot i que la festa més multitudinària és la de la matança del porc, el cap de setmana després de Carnestoltes.

murals i art street pla durgell

Al web de l’ajuntament hi trobareu tota la informació actualitzada de l’agenda cultural d’Ivars d’Urgell, al Pla d’Urgell.

Ja coneixes aquests poblets? Has passejat per l’Estany d’Ivars? Què t’ha semblat aquest racó desconegut de Catalunya?

Deixa un comentari