Arran d’una comanda particular que ens van fer, hem decidit començar una nova secció dedicada exclusivament als murals, street art o art urbà de Catalunya. En la primera entrega farem una ruta dels murals pel Pla d’Urgell. On trobar murals al Pla d’Urgell?

Una manera diferent de descobrir els pobles de Ponent i ja t’avisem ara que al Pla d’Urgell t’hi espera un dels projectse que més ens agraden de Ponent.

Hem sembla que fem bé de dir, que sigui el dia que sigui de l’any que sigui, aquesta entrada ja està desactualitzada! La moda dels murals està essent exponencial i cada poc temps, ens enterem que se n’ha fet un de nou. Ens ajudes a mantenir-la actualitzada? Deixa’ns un comentari amb el que ens falten. Quan estiguem per Ponent, els anirem a veure!

guia de ponent

Abans de seguir, vols la Guia de Ponent Volum 01 de Fuet i Mate? És gratuïta! Descarrega-la seguint el següent enllaç.

No et perdis cap racó per visitar del Pla d’Urgell.

Si hi ha una característica decorativa que ha variat més les ciutats i pobles en els últims, diguem 10 anys, és l’art street, és a dir, els murals. Els típics grafitis han mutat i han canviat d’estil per passar d’embrutar les ciutats a decorar-les.

Ruta dels murals i art urbà per les terres de Ponent.

Molts pobles han vist en aquest tipus d’art una manera d’atreure turistes i n’hi ha que ho fan des de fa molt de temps. A Ponent tenim l’exemple màxim a Penelles, amb el seu Gargar Festival, que atreu cada any una quantitat inimaginables de curiosos a aquest petit poble de la Noguera. La primera edició del Gargar data del 2016.

ruta dels murals pel pla durgell

Però avui en dia Penelles, ja no és l’únic poble que organitza festivals de murals, Torrefarrera també ja va per la seva 4a edició del StreetArt Festival i fins i tot Lleida ha vist el potencial, celebrant aquest 2021 la primera edició del seu Post Fest, el festival d’art urbà que ha decorat els carrers del nucli històric amb magnífics murals.

Al Pla d’Urgell li han donat la volta i han trobat una manera genial d’utilitzar els murals, educar i potenciar el seu màxim atractiu, l’Estany d’Ivars.

Hauries de Saber:

Enciclòpedia Mural i aprèn ornitologia

Avui us presentem una ruta, que com ja hem avisat, segurament des del moment de publicar-la, ja estarà desactualitzada, d’alguns dels murals que hem trobat recorrent els seus 16 municipis. Ens ajudes a mantenir-la actualitzada? Deixa’ns un comentari amb els nous murals que vagin sortint!

Afegim una nota i és que no trobareu fotos de tots els murals que parlem…està fet a propòsit! Si no, no tindreu sorpreses.

Acompanya la Ruta dels Murals del Pla d’Urgell amb la nostra guia completa de què visitar pel Pla d’Urgell.

Els artistes del Street Art del Pla d’Urgell

Swen Schmitz Coll

L’artista que més murals té al Pla d’Urgell és Swen Schmitz Coll, un jove de la terra. Swen va nàixer, el 1995 a Freiburg, Alemanya, però viu a Catalunya des de petit.

Swen és el muralista estrella del Pla d’Urgell amb obres a Barbens, a Bellpuig i sobretot el conjunt de murals de l’Enciclopèdia Mural d’Ivars d’Urgell i Vallverd.

Swen és el màxim artista de Murals del Pla d’Urgell.

De fet, tot passejant per Ivars d’Urgell, trobareu d’altres murals de Swen, alguns d’ells que feia quan era jove, per practicar!

street art pla durgell

Tant ell com el seu germà sempre intenten pintar motius relacionats amb la natura i les tradicions. Hi ha altres poblacions de Catalunya on els germans Schmitz han passat amb els seus colors, com per exemple a Ós de Balaguer, Torrefarrera, Alfarràs i fins i tot alguna pel món, a Blecher a Alemanya.

Podeu seguir la seva obra al seu web.

Oriol Arumí

Oriol Arumí és el muralista del Segrià per excel·lència, la seva extensa col·lecció la podem veure per Lleida, Torrefarrera, Almacelles i altres indrets de les Terres de Ponent. Per exemple Balaguer, amb els seus balcons, a Sant Martí de Maldà o amb col·laboració amb Erik Schmitz i Swen Schmitz Coll al d’Ós de Balaguer. Oriol Aramí té una parada en aquesta ruta dels Murals pel Pla d’Urgell

Al web d’Oriol trobareu fotografies de la seva obra i de les seves pintures a l’oli.

Lily Brick

Lily Brick, una de les poques dones conegudes que es dediquen a aquest art, també és de les terres de Lleida. La Lily o Mireia Serra i Bernadó ha pintat parets d’arreu del món i sobretot, també de casa. La seva obra la podem veure per Aitona, Lleida, Reus i evidentment, Penelles.

La comarca que s’emporta el premi amb més pobles amb murals de la Lily ens sembla que és les Garrigues, tot i que el Segrià no es queda endarrere. Tot i això, avui descobrirem una obra de la Lily, un dels murals més desconeguts, que formen part d’aquesta ruta d’art urbà pel Pla d’Urgell.

Jofre Oliveras i Nil Safont

L’obra de Jofre Oliveras està escampada per tot el món. Al seu web té penjades fotografies i explicacions d’alguns dels seus murals. Artista reconegut de talla mundial, para de tant en quan, a casa per decorar el seu petit país.

Nil Safont o popularment Slim Safont és una artista de Berga, que juntament amb Jofre, han pintat un dels murals més espectaculars del Pla d’Urgell. En Nil també ha passat per Penelles, Berga, Santa Coloma de Gramenet i fins i tot per Kosovo i USA, entre altres moltes destinacions mundials.

També us deixem l’enllaç al seu web perquè pugueu gaudir més de la seva obra.

Peon Prisamata

Si parlem d’art urbà al Pla d’Urgell no podem deixar de parlar de Sergi Gaya o Peon Prisamata, un artista nascut a Mollerussa.

Algunes obres de Peon les trobem per Penelles, però avui ens centrarem amb la de Mollerussa i la del Palau d’Anglesola.

Llukuter

Llukutter, artista lleidatà, que ha adoptat el nom de la suma de “Lluc i cúter” també pinta grafitis i art urbà per les terres de Lleida. El seu estil és molt característic i a la capital de Ponent hi té força racons particulars.

Per veure la seva obra podem anar a Penelles, Lleida, a la Paz, Bolívia i a un racó amagat del Pla d’Urgell, un dels nostres preferits.

Barbens i els murals templers del Pla d’Urgell

Barbens té uns quants murals de Swen Schmitz Coll que representen l’essència del poble. Durant el 2018 en va pintar dos que recorden el seu passat templer i un per rendir homenatge a les feines del camp, a la façana de l’antic cinema.

catalunya pla durgell referendum

El cementiri també està decorat amb una obra de Swen, en aquest cas un conjunt de flors.

I com és habitual, des de l’1 d’Octubre, molts pobles reivindiquen el resultat del Referèndum en les seves parets.

Saps quina és la data ideal per visitar Barbens? Descobreix-ho a la nostra entrada.

Mollerussa, la capital del Pla d’Urgell també té art urbà

En aquesta ruta dels murals pel Pla d’Urgell, no hi pot faltar la seva capital. Mollerussa té un dels murals més bonics de la comarca, amb la seva obra al carrer de Ciutat de Lleida, al mur de la cafeteria de l’Amistat.

L’obra es titula “Amistat té nom de Dona” i és obra de l’artista mollerussenc Sergi Gaya.

Golmés i el mural amagat del Pla d’Urgell

Golmés té un dels nostres murals del Pla d’Urgell preferits. No només per l’art en si, la combinació de colors i l’obra en general sinó per la seva ubicació, que li dóna un ambient únic.

murals amagats al pla durgell golmes

L’obra és de Llukutter i la podeu veure al Salt del Duran.

El Palau d’Anglesola a la ruta dels Murals del Pla d’Urgell

A prop de l’ermita de Sant Roc, al Palau d’Anglesola, hi ha l’obra feminista de Peon Prisamata. Un dels temes prefertis i més reivindicatius dels murals, la importància i la força de la dona en la societat catalana.

Al Palau també hi podem veure diverses pintades reivindicatives del català: “Llengua Cultura i Llibertat”, una obra col·laborativa.

art urba independencia catalunya

Al Poal també podem veure una pintada reivindicativa catalana i és que arran del famós 1-O, molts pobles van manifestar-se a través dels seus murs.

En tens alguna més d’identificada? Deixa’ns la ubicació en un comentari.

Castellnou de Seana, el mural del Pla d’Urgell en lila

La reivindicació de la dona està de moda. Els pobles ho saben i els muralistes també. Castellnou de Seana protegeix a les seves dones amb un mural espectacular, a la paret de l’ajuntament del municipi.

murals feministes pla d'urgell street art art urba

Amb aquest “no estàs sola” Manz & Hidrasem (ens sembla de qui és l’autoria) i el conjunt del poble de Castellnou de Seana, volen lluitar contra la violència masclista.

Vilanova de Bellpuig i la lectura, murals del Pla d’Urgell

Vilanova de Bellpuig té l’honor d’allotjar un mural d’Oriol Arumí, a la paret de la seva escola Marinada, amb l’objectiu de socialitzar els llibres de text i reduir la despesa familiar.

Una idea brillant, no? Passar-se els llibres d’uns als altres. Nosaltres ho fèiem entre germanes, però perquè no, entre els mateixos alumnes de l’escola!

Els amics de @lesguineusrodamons ens han comentat a través del Instagram que a Vilanova també n’hi ha dos més! Un de la Lily i un altre d’en Jaume Calich. Així que ja tenim motiu, per tornar a passejar per aquesta zona del Pla d’Urgell.

Torregrossa, el mural més gran del Pla d’Urgell

Torregrossa té l’exclusivitat de tenir, almenys al moment de pintar-lo, el mural més gran de Catalunya. La immensa obra de Jofre Oliveras i Nil Safont es pot veure a les sitges de la fàbrica de pinsos de la Cooperativa d’Ivars.

L’obra mural de 38 metres d’alçada representa els treballs de sega del camp.

murals torregrossa lleida ponent

Però enlloc d’aquest mural, que potser és el més conegut i que podreu veure a l’entrada de Torregrossa, us en deixem un altre també del poble. L’has vist?

Els Arcs i la representant femenina dels murals del Pla d’Urgell

En aquest petit racó del Pla d’Urgell, trobem una obra de la gran artista Lily. Una noia llegint un llibre ens acomiada del poble quan anem pel carrer de Balaguer direcció al Poal.

street art pla d'urgell els arcs

No la busqueu al Google Maps, encara no hi surt.

Ben a prop dels Arcs, a Bellvís, trobem una altra obra de Swen, en aquest cas a la paret de l’escola de la Sagrada Família.

Ivars d’Urgell, el màxim exponent dels murals al Pla d’Urgell

Ivars d’Urgell és el municipi que més murals té del Pla d’Urgell. El motiu és el projecte dut a terme entre l’ajuntament d’Ivars d’Urgell i Vallverd amb la participació de l’artista local Swen Schmitz Coll per fer un gran Enciclopèdia Mural.

murals nous enciclopedia mural ivars urgell

La idea de l’Enciclopèdia Mural és crear un vincle entre l’entorn natural de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el municipi d’Ivars. A través dels murals, on s’hi representen les aus més típiques de la zona, es pot aprendre sobre ornitologia. A més a més organitzen, regularment visites guiades gratuïtes per tal de difondre encara més les espècies locals.

Enciclopèdia Mural la idea educativa.

A Ivars d’Urgell podreu aprendre coses sobre l’abellerol, la grua, l’oreneta cua blanca, el corb martí gros o el milà reial entre molts d’altres.

murals ivars durgell el pla durgell

Però no només murals d’ocells podem trobar per Ivars d’Urgell, precisament Swen Schmitz Coll, n’ha deixat algun altre aprofitant parets de cases. Pels seus carrers en trobareu d’altres com el de la fotografia o un d’un roser que puja per un tros mig trencat d’una façana i el paisatge de fantasia que ha dibuixat a la paret de l’escola bressol.

Vallverd, segueix amb l’Enciclopèdia Mural

Vallverd completa la ruta dels murals del Pla d’Urgell amb la resta dels murals de l’Enciclopèdia Mural. Al moment d’escriure aquesta entrada, juliol 2021, n’hi ha una trentena, repartits entre Ivars i Vallverd. Avui, 31 de desembre de 2021, el número ja ha crescut!

Relament és un lloc per anar-hi, mínim una vegada al ‘any per aprednre sobre les aus de l’entorn. I no us perdeu la visita guiada, ja tenen dos rescorreguts diferents!

ruta murals pla durgell enciclopedia mural vallverd

A Vallverd us hi esperen els cames llargues, la cuereta groga, l’ànec de collverd o l’aligot, només per nomenar-ne alguns.

Hauries de Saber:

Des del 2019 que pinten murals nous

Si decidiu fer la ruta per lliure, podeu portar la informació preparada des del web de l’Enciclopèdia Mural on a l’apartat dels Murals expliquen la informació de cada au i a més a més hi ha un mapa, relativament actualitzat. Us deixem la versió actual, però ja us diem ara que en falten 3. Al web el trobareu interactiu.

Ruta dels Murals Enciclopedia Mural

Després de fer la ruta dels murals pel Pla d’Urgell i en especial d’aprendre sobre les aus amb Enciclopèdia Mural no us perdeu la visita a l’Estany d’Ivars i al centre d’interpretació de Cal Sinén.

Què t’ha semblat aquesta ruta de murals pel Pla d’Urgell?

Per cert, si us agrada l’art urbà i seguir actualitzat amb els murals, no us podeu perdre el web de Digerible.

Per completar la teva visita dels Murals del Pla d’Urgell

Has trobat més street art amagat pel Pla d’Urgell?

T’agrada buscar art urbà, quin és el teu mural o artista preferit? Deixa’ns un comentari.

This Post Has 2 Comments

 1. Teresa Gassó

  A la carretera que va de Tàrrega a Guissona, al seu pas per la població de Concabella, hi ha un mural a ma dreta, que es veu des de la carretera, i és una perdiu.
  Crec que aquest mural no l’havieu anomenat.
  Salut i bonics murals pel 2024

  1. Fuet-i-Mate

   Bones Teresa,
   tens raó, precissament el vaig veure l’altre dia! És un dels murals d’Enciclopèdia Mural que han “sortit” del Pla d’Urgell, també n’hi ha un altre a l’Urgell, a Vallbona de les Monges.
   En aquesta entrada no l’havia anomenat, perquè quan la vaig escriure encara no existia i perquè queda a la Segarra, que és una entrada que tinc pendent d’escriure encara.
   Moltes gràcies per la teva aportació 🙂

Deixa un comentari