Fondarella és un petit poble del Pla d’Urgell, que sincerament, no posaria en una llista d’imperdibles si no és per la seva fira d’oficis antics. Descobreix que pots visitar a Fondarella, al Pla d’Urgell i passar un dia diferent.
Fondarella, Sidamon i Miralcamp són la unió perfecta, juntament amb Mollerussa, per passar un dia pel Pla d’Urgell d’allò més tranquil, passejant, gaudint de pobles petits i del paisatge de fruiters d’una de les comarques més petits de Catalunya.
Fondarella és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, amb un total de 792 habitants, segons el cens actualitazat el 2018 per Idescat. D’aquest gairebé 800 habitants, 388 són homes i la resta dones, per tant la part femenina és superior. Si mirem les franges d’edat, destaquen els 549 habitants en la franja laboralment activa, és a dir, més de la meitat però encara destaca més que la quitxalla supera el centenar d’individus. Les dades del 2022 mostren un descens en la població amb 778 habitants.
Les dades econòmiques revelen que hi ha menys de 400 hectàrees dedicades al conreu dels herbacis, particularment alfals, blat de moro, blat i ordi i una seixantena repartides entre arbres fruiters, com perers i pomeres, i oliveres.
Segons Idescat, la participació ramadera a l’economia del municipi és nul·la.
Foranderalla, Miralcamp, Mollerussa, etc. ja saps què visitar pel Pla d’Urgell?
No et perdis la Fira dels oficis artesans de Fondarella, al Pla d’Urgell.
Breu història per parlar al bar
Es creu que originàriament Fondarella es deia Alfandarella, sigui com sigui, queda clar que l’origen del terme és aràbic. Igualment que altres pobles de la contrada, Fondarella va ser territori dels senyors d’Anglesola després de la reconquesta
Que visitar a Fondarella, al Pla d’Urgell
A l’entrada del poble ens hi espera l’ermita de Sant Sebastià, patró del poble, l’altra església, és la parroquial dedicada a Santa Maria. Passejant pel centre del poble podem contemplar cases del s.XVII i s.XVIII.
El poble vell de Fondarella es basa en poc més de dos carrers, però on podràs contemplar cases històriques com cal Combelles o Lo Castell, al carrer Guimerà. En aquesta casa familiar és on hi havia antigament el castell de Fondarella. L’entrada, sense cap mena de dubte, és el que crida més l’atenció amb la portalada coronada amb un arc de mig punt adovellat.
També al carrer Guimerà, ens hi espera Cal Ros, una casa amb tres nivells i una planta baixa amb una porta de fusta amb llinda i una finestra forjada. És d’aquelles cases que ens fan treure una rialla, pel banc de pedra adossat a la façana.
Si t’hi fixes bé, al carrer Àngel Guimerà veuràs una petita casa, Cal Pere Pou amb una façana que crida pot l’atenció. Una porta, sense finestres a la planta baixa i una única finestra amb un balcó al primer pis, sense gaire decoració. Però si aixeques més la vista, a part de la finestra de les golfes,veuràs el ràfec de coberta, una decoració única al poble.
No podem marxar de Fondarella sense anar a visitar l’ermita de Sant Sebastià, una vegada més ubicada, relativament lluny, del nucli antic. I és que Sant Sebastià és el patró de la pesta i per això molts pobles s’hi van encomanar, això sí, ubicant l’ermita allunyada de la població.
Descobreix tot el patrimoni arquitectònic de Fondarella de la mà de la Generalitat.
El paisatge de Fondarella
Una manera diferent de recorrer el municipi de Fondarella és amb la mirada al paisatge. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat a Fondarella dins del grup de la Plana d’Urgell.
A més a més, el municipi conté un dels patrons agrícoles més clars, amb predomini de cultius de regadiu de pomeres, oliveres, ametlles i herbacis. Aquí podem apreciar les particions del terreny seguin els curos d’aigua i les particularitats topogràfiques.
Els seus camins d’horta us portaran a descobrir la Plana d’Urgell i podreu connecatar amb altres pobles veïns, com Miralcamp, també al Pla d’Urgell.
Quan visitar Fondarella
Les festes majors del poble de la Fondarella són per Sant Sebastià, al gener, i la d’estiu, el primer cap de setmana de setembre.
Segurament també val la pena, visitar la seva celebració de la matança del porc i la mostra d’oficis i artesania que celebren la primera quinzena de juny.
Sigui quan sigui que hi anem no podem deixar de provar la cassola de tros, les orelletes i rebaixar-ho tot amb una ratafia casolana.
Al web de l’ajuntament de Fondarella, al Pla d’Urgell, trobareu les dates actualitzades i tota la informació de les fires.
Has estat en alguna de les fires? Explica’ns la teva experiència o si saps altres racons, llegendes, anècdotes, etc. per ampliar aquesta entrada. Deixa’ns un comentari.