Fondarella és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, amb un total de 792 habitants, segons el cens actualitazat el 2018 per Idescat. D’aquest gairebé 800 habitants, 388 són homes i la resta dones, per tant la part femenina és superior. Si mirem les franges d’edat, destaquen els 549 habitants en la franja laboralment activa, és a dir, més de la meitat però encara destaca més que la quitxalla supera el centenar d’individus.

Les dades econòmiques revelen que hi ha menys de 400 hectàrees dedicades al conreu dels herbacis, particularment alfals, blat de moro, blat i ordi i una seixantena repartides entre arbres fruiters, com perers i pomeres, i oliveres.

Segons Idescat, la participació ramadera a l’economia del municipi és nul·la.

No et perdis la Fira dels oficis artesans de Fondarella, al Pla d’Urgell.

Foranderalla, Miralcamp, Mollerussa, etc. ja saps què visitar pel Pla d’Urgell?

Breu història per parlar al bar

Es creu que originàriament Fondarella es deia Alfandarella, sigui com sigui, queda clar que l’origen del terme és aràbic. Igualment que altres pobles de la contrada, Fondarella va ser territori dels senyors d’Anglesola després de la reconquesta

Que visitar a Fondarella, al Pla d’Urgell

A l’entrada del poble ens hi espera l’ermita de Sant Sebastià, patró del poble, l’altra església, és la parroquial dedicada a Santa Maria. Passejant pel centre del poble podem contemplar cases del s.XVII i s.XVIII.

Fondarella pla d'urgell

El paisatge de Fondarella

Una manera diferent de recorrer el municipi de Fondarella és amb la mirada al paisatge. Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat a Fondarella dins del grup de la Plana d’Urgell.

A més a més, el municipi conté un dels patrons agrícoles més clars, amb predomini de cultius de regadiu de pomeres, oliveres, ametlles i herbacis. Aquí podem apreciar les particions del terreny seguin els curos d’aigua i les particularitats topogràfiques.

Els seus camins d’horta us portaran a descobrir la Plana d’Urgell i podreu connecatar amb altres pobles veïns, com Miralcamp, també al Pla d’Urgell.

Quan visitar Fondarella

Les festes majors del poble de la Fondarella són per Sant Sebastià, al gener, i la d’estiu, el primer cap de setmana de setembre.

Segurament també val la pena, visitar la seva celebració de la matança del porc i la mostra d’oficis i artesania que celebren la primera quinzena de juny.

Sigui quan sigui que hi anem no podem deixar de provar la cassola de tros, les orelletes i rebaixar-ho tot amb una ratafia casolana.

Al web de l’ajuntament de Fondarella, al Pla d’Urgell, trobareu les dates actualitzades i tota la informació de les fires.

Has estat en alguna de les fires? Explica’ns la teva experiència o si saps altres racons, llegendes, anècdotes, etc. per ampliar aquesta entrada. Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari