Si busques una ruta diferent, no et perdis aquesta entrada de què visitar a Miralcamp, al Pla d’Urgell. Un petit poble amb molta vida cultural i diverses propostes per fer un turisme de proximitat, sense pretensions però per posar els peus a terra.

Una ruta pel Pla d’Urgell per descobrir pobles petits, que no surten a les guies de turisme: Miralcamp i Torregrossa. O Miralcamp, Sidamon, Fondarella i acabes a Mollerussa, a la capital del Pla d’Urgell gaudint de la gastronomia local.

Miralcamp és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida. Si mirem les dades presentades al cens realitzat el 2018 per Idescat, podem observar com la població de Miralcamp ha anat descendit en els darrers anys. Actualment la població queda repartida amb 676 homes i 671 dones, que a la vegada estan repartits en 218 nens i nenes menors de 15 anys, 840 adults fins als 64 anys, 231 persones que tenen entre 65 i 84 anys i finalment 58 majors de 84 anys. El 2022, el nou cens revela que la població de Miralcamp és de 1.364 habitants.

L’agricultura del municipi se centra, bàsicament en el cultiu d’herbacis i fruiters, malgrat tot, entre els dos conreus no arriben a sumar més de 1.200 hectàrees.

A Miralcamp destaca més la ramaderia que l’agricultura, amb una cria de més de 27.000 caps de porcins i un nombre semblant d’aviram.

Desprès de passejar pels racons de Miralcamp, descobreix què més visitar pel Pla d’Urgell.

Saps que a Miralcamp, al Pla d’Urgell, pots visitar un molí?

Breu història per parlar al bar

Miralcamp es troba en un lloc privilegiat, dalt de tot del turó la Serra, des d’on hi ha vistes de bona part de la plana d’Urgell o si ens permeteu la broma des d’on es pot mira-el-camp.

La seva història comença amb la reconquesta de Lleida en mans de Ramon Berenguer IV el 1149 que va annexar la franja i la plana de l’Urgell al comptat català. Igual que passa amb altres pobles del voltant, Miralcamp va quedar lligat a la casa d’Anglesola des del 1775.

En mans dels Anglesola, Miralcamp comparteix història amb Mollerussa, Fondarella, Alcoletge i Sidamunt.

Què visitar

A dalt de tot del poble hi ha l’església de Sant Miquel, d’origen gòtic, que es creu que era l’església del castell de Miralcamp. L’església actual data del segle XVI, tot i que hi ha documents que ja parlen d’una església de Sant Miquel a Miralcamp datats al segle XIV. La façana és una de les més senzilles de la comarca, però precisament això li dona un aire diferent i únic.

Un dels indrets visitables del poble és l’antic molí d’oli, que fou propietat dels ducs Medinacelli. Els ducs de Medinacelli són qui va introduir la producció de l’oliva arbequina a les terres de Ponent per elaborar oli. L’element més característic és la xemeneia, protegida com a BCIL.El molí es pot visitartrucant al 973 60 17 35.

Si parlem d’oli d’oliva, no podem deixar passar per alt l’edifici del Sindicat on hi havia dues premses d’oli.

Miralcamp pla d'urgell moli i esglesia

A la web del patrimoni arquitectònic de la Generalitat trobaràs tota la informació sobre els béns de Miralcamp.

El Paisatge de Miralcamp

L’Observatori del Paisatge ha classificat les Terres de Lleida segons les caracterísiques en diferents grups. El Pla d’Urgell en gairebé tota la seva totalitat forma part del grup la Plana de l’Urgell.

Aquest terrent té la seva característica principal en la transformació agrícola. Això, evidentment ha influït en l’economia de la comarca, que s’ha sapigut adaptar creant indústries relacionades directamente amb l’agricultura i la ramaderia.

Miralcamp n’és un exemple clar amb una gran indstria de la transformació càrnica entre els seus límits territorials i un escorxar ben aprop.

A través de camins, es pot coneixer el seu paisatge i l’entron de Miralcamp. A profita per passar-te per Fondarella.

Quan visitar Miralcamp

A l’abril, Miralcamp es vesteix de festa per celebrar la FiraCamp, una fira dedicada al camp i a la floració.

Al desembre acostumen a fer alguna caminada per recaptar diners per La Marató de TV3 i pel dia del treballador, el primer de maig, fan, conjuntament amb altres 18 pobles de la comarca del Pla d’Urgell la Catigat una volta 100km amb bicicleta.

Al web de l’ajuntament trobareu la informació actualitzada de l’agenda cultura i les fires de Miralcamp, al Pla d’Urgell.

Ets de Miracalcamp? Quin racó es el teu preferit? Coneixes aquest poble del Pla d’Urgell?

Deixa un comentari