Miralcamp és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida. Si mirem les dades presentades al cens realitzat el 2018 per Idescat, podem observar com la població de Miralcamp ha anat descendit en els darrers anys. Actualment la població queda repartida amb 676 homes i 671 dones, que a la vegada estan repartits en 218 nens i nenes menors de 15 anys, 840 adults fins als 64 anys, 231 persones que tenen entre 65 i 84 anys i finalment 58 majors de 84 anys.

L’agricultura del municipi se centra, bàsicament en el cultiu d’herbacis i fruiters, malgrat tot, entre els dos conreus no arriben a sumar més de 1.200 hectàrees.

A Miralcamp destaca més la ramaderia que l’agricultura, amb una cria de més de 27.000 caps de porcins i un nombre semblant d’aviram.

Saps que a Miralcamp, al Pla d’Urgell, pots visitar un molí?

Desprès de passejar pels racons de Miralcamp, descobreix què més visitar pel Pla d’Urgell.

Breu història per parlar al bar

Miralcamp es troba en un lloc privilegiat, dalt de tot del turó la Serra, des d’on hi ha vistes de bona part de la plana d’Urgell o si ens permeteu la broma des d’on es pot mira-el-camp.

La seva història comença amb la reconquesta de Lleida en mans de Ramon Berenguer IV el 1149 que va annexar la franja i la plana de l’Urgell al comptat català. Igual que passa amb altres pobles del voltant, Miralcamp va quedar lligat a la casa d’Anglesola des del 1775.

En mans dels Anglesola, Miralcamp comparteix història amb Mollerussa, Fondarella, Alcoletge i Sidamunt.

Què visitar

A dalt de tot del poble hi ha l’església de Sant Miquel, d’origen gòtic, que es creu que era l’església del castell de Miralcamp.

Un dels indrets visitables del poble és l’antic molí d’oli, que fou propietat dels ducs Medinacelli. El moli segueix funcionant i de fet organitzen visites trucant al 973 60 17 35.

Miralcamp pla d'urgell moli i esglesia

El Paisatge de Miralcamp

L’Observatori del Paisatge ha classificat les Terres de Lleida segons les caracterísiques en diferents grups. El Pla d’Urgell en gairebé tota la seva totalitat forma part del grup la Plana de l’Urgell.

Aquest terrent té la seva característica principal en la transformació agrícola. Això, evidentment ha influït en l’economia de la comarca, que s’ha sapigut adaptar creant indústries relacionades directamente amb l’agricultura i la ramaderia.

Miralcamp n’és un exemple clar amb una gran indstria de la transformació càrnica entre els seus límits territorials i un escorxar ben aprop.

A través de camins, es pot coneixer el seu paisatge i l’entron de Miralcamp. A profita per passar-te per Fondarella.

Quan visitar Miralcamp

A l’abril, Miralcamp es vesteix de festa per celebrar la FiraCamp, una fira dedicada al camp i a la floració.

Al desembre acostumen a fer alguna caminada per recaptar diners per La Marató de TV3 i pel dia del treballador, el primer de maig, fan, conjuntament amb altres 18 pobles de la comarca del Pla d’Urgell la Catigat una volta 100km amb bicicleta.

Al web de l’ajuntament trobareu la informació actualitzada de l’agenda cultura i les fires de Miralcamp, al Pla d’Urgell.

Ets de Miracalcamp? Quin racó es el teu preferit? Coneixes aquest poble del Pla d’Urgell?

Deixa un comentari