Bell-lloc d’Urgell és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida. Seguin de referència les dades d’Idescat, podem observar com la seva població ha anat decreixent lentament en els darrers tres anys fins a arribar als 2.289 habitants el 2018.

Bell-lloc té la seva població repartida entre homes i dones, gairebé a parts iguals, essent la diferencia de 39 a favor de les dones. Si mirem la divisió per franges d’edat, entre els 15 i els 64 es concentren la majoria dels habitants, en total 1.489 i la resta queden repartits amb 342 infants i gairebé 500 persones de la tercera edat.

Les dades econòmiques del municipi mostren que es tracta d’una àrea agrícola dedicada als cereals gràcies a les aigües del Canal d’Urgell, amb 2.293 hectàrees dedicades a aquest tipus de conreu. Els fruiters també destaquen, amb 400 hectàrees, on s’hi cultiven, bàsicament, pomes i peres i la resta estan repartides entre 18 a l’olivera i només dues a la vinya.

bell-lloc d'urgell pla d'urgell

El sector ramader està fortament vincular a la cria de porcins amb un total de 53.493, seguit de l’aviram amb 20.000 caps, això sí, aquestes dades són de gairebé fa 10 anys.

Bell-lloc d’Urgell és bon punt de partida per recórrer els camins del Pla d’Urgell. Aquí trobaràs que visitar a Bell-lloc i podràs preparar-te la ruta pel Pla d’Urgell al teu gust.

Què més pots visitar pel Pla d’Urgell? T’ho expliquem sense secrets.

Breu història per parlar al bar

La història de Bell-lloc, municipi que com Sidamon, formava part del Segrià fins al 1988, està vinculada amb la reconquesta per part de Ramon Berenguer VI d’aquests territoris.

Aquest va fer entrega de les terres a Arnau de Bell-lloc, que fou un cavaller que donà suport durant el procés de reconquesta. Per garantir la protecció es va construir un castell, a prop de l’actual església, però actualment no en queda res.

Què visitar a Bell-lloc d’Urgell al Pla d’Urgell

L’església, que es troba a peu de la N-II, està dedicada a Sant Miquel i al mig de la plaça Creu de Terme, s’hi troba, precisament, la Creu de Terme, un monument considerat Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

bell-lloc d'urgell pla d'urgell esglesia

Per imaginar-nos el Bell-lloc més antic hem d’anar al carrer Major on hi ha les cases més antigues del poble, com Ca la Fam, Cal Pubill o Cal Codina.

Sincerament, no hem trobar gaire informació sobre el poble però estem convençuts que hi ha racons únics. Ens els expliques en un comentari?

El paisatge de Bell-lloc d’Urgell

Segons l’Observatori del Paisatge, Bell-lloc forma part de l’unitat paisatgística de la Plana d’Urgell, caracteritzada, precisament, pel paisatge agrícola.

Bell-lloc és el segon municipi, després de Mollerussa, amb més sól urbanitzable disponible. La resta de terreny és sól rural. Sigui com sigui, el Pla d’Urgell en general es caracteritza per tenir un paisatge ben influenciat per la mà de l’home.

Una de les rutes típiques per caminar o fer en BTT és anar de Bell-lloc d’Urgell a Sidamon.

Com hem comentat en altres ocasions, la millor manera de visitar el Pla d’Urgell és moure’t pels seus camins d’horta. Així que us recomanem “preder-vos” pels camins de Bell-lloc d’Urgell i descobrir el paisatge agrícola, la flora i la fauna.

Quan visitar Bell-lloc d’Urgell

L’agenda cultural del poble és força activa, només cal entrar a la seva pàgina web i anotar a l’agenda de Bell-lloc d’Urgell, al Pla d’Urgell.

Per exemple, al maig toca la festa major i al setembre, comparteixen dia amb Lleida, celebrant el dia de Sant Miquel.

Ets de Bell-lloc? Ens hem deixat alguna cosa per explicar? Ajuda’ns a millorar la informació.

Deixa un comentari