Un dels atractius principals de Sidamon és el seu pantà, però en aquesta entrada descobriràs que més pots visitar a Sidamon, un poble del Pla d’Urgell.
Si busques una ruta pel Pla d’Urgell, que et sembla aquesta proposa: Sidamon, Fondarella, dinar a Mollerussa i acabes el dia a Miralcamp. Un dia per practicar el #turismenoguiri en tot el seu potencial.
Sidamon és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, amb una població formada per 348 dones i 385 homes, per tant, menys del miler d’habitants. La bona notícia és que 124 són nens i nenes entre 0 i 14 anys, per tant, al poble hi ha futur. La franja que compren més habitants és la dels 15 als 64 anys, amb més de la meitat de la població.
Si seguim mirant les dades d’Idescat, en el sector econòmic destaquen les 419 hectàrees de terres llaurades, de les quals, la gran majoria, fins a 403 estan dedicades als herbacis, repartits entre panís, el blat i l’alfals. La resta, 7 als arbres fruiters i 9 a les oliveres, fet que podrem contemplar si pugem a la Fita Alta.
El sector ramader compta amb 45.010 caps d’aviram, 4.380 de porcins i 248 bovins.
El Pla d’Urgell està ple de racons per descobrir. Vols saber què més visitar pel Pla d’Urgell?
Sidamon, al Pla d’Urgell, és un poble amb molt potencial per descobrir els seus voltants.
Breu història per parlar al bar
Sidamon, que fins al 1988 era un municipi del Segrià, té origen sarraí però ja al final del s. XI havia estat reconquerit per Ramon Berenguer i annexat a la diòcesi de Vic. Sidamon està lligat amb Palau d’Anglesola i Torregrossa perquè antigament formaven part de les terres del cavaller Berenguer Gombau i així fou fins al regnat de Jaume I.
Posteriorment va passar a mans de l’orde del Temple, a través de la compra que havia fet Hug de Cervià, anys més tard, el 1358 va ser territori de l’orde militar de Sant Jaume de l’Espasa i el 1373 va passar a mans del comte d’Empúries.
Un dels punts més tristos de la seva història fou després de la guerra dels Segadors, ja que la zona es despoblà però afortunadament, la construcció del Canal d’Urgell, va tornar a portar vida al poble i fins avui, on les dades citades anteriorment són d’allò més esperançadores.
Què visitar a Sidamon, al Pla d’Urgell
L’església del poble està dedicada a Sant Bartomeu i data del s.XVIII. L’església es va construir on hi havia l’antic castell de Sidamon.
La casa de la Vila es troba al carrer Major, on també hi ha Cal Miqueló, una de les cases més antigues, si ens basem en la llinda del portal principal, va ser construïda el 1785.
Cal Cabalé, al Carrer Sant Bartomeu número 12, és una de les cases històriques de Sidamon, tot i que ha patit diverses modificacions, encara es conserva la cornisa de pedra.
Pots llegir més sobre el patrimoni arquitectònic de Sidamon a la web de la Generalitat.
Per conèixer una mica del nostre passat, saber que al Tossal de les Tenalles s’hi va excavar un poblat iber i fins i tot, s’hi han trobat restes d’una necròpoli romana. En el següent enllaç trobareu més informació al respecte.
Els turons de Sidamon van ser un lloc estratègic durant la Guerra Civil com a línia defensiva, així l’equip Griegc va recuperar un dels observatoris i part de les trinxeres. I fins i tot, algunes cases van servir per fins militars, com Cal Bellet que feia funcions de magatzem.
El Paisatge de Sidamon
Sidamont és els pocs indrets classificats per l’Observatori del Paisatge, dins de les característiques de la Plana de l’Urgell, que conserva turons i vegetació autòctona. Aquestes elevacions van servir en el seu temps, per exetreure material per a la construcció, que avui en dia estan avandonades.
Igual que altres indrets de la comarca del Pla d’Urgell, els voltants de Sidamon són ideals per recorre’ls amb BTT, per exemple, la ruta circular que passa pel pantà de Sidamon fins a la Fita Alta.
Quan visitar Sidamon
El cap de setmana més pròxim al 3 de febrer se celebra la festa major d’hivern, en honor a Sant Blai i a l’agost, per Sant Bartomeu, toca la festa major d’estiu.
Si el que us agrada és menjar, sapigueu que el primer de maig celebren la Matança del Porc.
Recorrent els camins de Sidamon, ens podem arribar a Bell-Lloc d’Urgell, també al Pla d’Urgell.
Al web de l’ajuntament de Sidamon hi trobareu l’agenda cultural actualitzada.
Coneixes Sidamon? Ens pots explicar alguna anècdota, llegenda o història del poble? Deixa’ns un comentari.
Errònia la referència de Sidamon. El poblat ibèric es troba al Tossal de les Tenalles.
No seguiu rutes equivocades camp a través perquè la plaga de conills fa que sigui una zona concurrida per caçadors. El pantà que indiqueu és dels regants i subministra aigua de boca al poble. Cal respectar les tanques que barren el pas a finques privades i no desviar-se dels camins principals.
Bones, gràcies per la correcció. Tinc un dubte, la Fita Alta no és el punt més alt del tossal de les Tenalles?. Totalment d’acord amb respectar els camins privats. Nosaltres, en aquest cas, vam seguir el recorregut de poc més de 3km recomanat a la web de l’ajuntament https://www.sidamon.cat/el-municipi/turisme/ruta-de-la-fita-alta