Linyola és un dels pobles amb història del Pla d’Urgell. Els seus carrers i els seus camins estan plens de racons per descobrir: vestigis de la Guerra Civil, fonts i pantans, rutes tranquil·les, gastronomia i la Fira de la Camamilla. Vols saber què més? Segueix llegint que visitar a Linyola, al Pla d’Urgell.
Una ruta pel Pla d’Urgell, descobrint pobles diferents i que surten a poques guies turístiques: Linyola, el Poal i el Palau d’Anglesola. Vols una mica més de natura? Doncs Vallverd, Ivars d’Urgell amb l’Enciclopèdia Mural i l’estany d’Ivars! A Fuet i Mate hi trobaràs moltes opcions per visitar Linyola i descobrir el Pla d’Urgell.
Linyola és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, però només des del 1988, ja que abans pertanyia a la Noguera. Les dades de l’últim cens publicat per Idescat revelen que, el 2017, comptava amb 2626 habitants, que representaven un 91,6 habitants per km2. D’aquests, 1.684 es troben a la franja d’edat dels 15 als 64 anys, 382 són menors de 14 anys i la resta, majors de 65. El cens del 2022 la població ha augmentat fins arribar als 2.723 habitants.
La curiositat d’aquestes dades és que la totalitat dels seus habitants estan repartits en gairebé parts iguals, segons el gènere. Així 1.317 són homes i 1.309 dones.
Si ens fixem ens les dades econòmiques del sector primari, descobrim que 3.383 hectàrees són de terres llaurades, on gairebé totes, 3.232 són herbacis amb el farratge i els cereals al capdavant i només hi ha 5 hectàrees dedicades a l’olivera i poc més de 100 als fruiters, on destaca la pomera.
Aquestes terres estan regades amb les aigües dels Canal del Sió i el d’Urgell.
Si mirem la ramaderia, 259.812 caps són d’aviram, 22.418 de porcí i 1.926 d’ovins, també té un nombre força relatiu de bovins, 933.
No et perdis res i descobreix què més visitar pel Pla d’Urgell.
Linyola és un dels pobles amb més encant del Pla d’Urgell. Aquí hi pots trobar gastronomia, cultura, història i restes de la Guerra Civil. T’animes a practicar Turisme No Guiri i visitar Linyola?
Breu història per parlar al bar
Hi ha estudis que defensen que Linyola ja existia en temps dels ilergets i que fins i tot, pels romans va ser un punt important. Posteriorment, Linyola era el centre de l’actual zona del Pla d’Urgell, anomenat Mascançà, en temps de dominació sarraïna.
El comte d’Urgell Ermengol IV fou l’encarregat de reconquerir aquests territoris, cap al 1076, i convertir Linyola punt base des d’on es durien a terme les campanyes per la reconquesta de Balaguer.
Linyola va esdevenir una senyoria i segles més tard, després de passar per diferents guerres internes que va patir el comtat d’Urgell, esdevenir baronia. Igualment que molts territoris d’aquesta zona, Linyola també tingué una etapa de dependència amb la línia Cardona.
Des del s.XVII fins al s.XIX Linyola va patir els problemes que van assetjar bona part de Catalunya, pestes, plagues i guerres, moltes guerres que van deixar els pobles de Catalunya, pràcticament sense habitants.
No va ser fins a la construcció del canal d’Urgell, a mitjans del segle XIX i finançat per la burgesia catalana, que els territoris del Pla d’Urgell i les Garrigues recobren vida, al poder cultivar aliments en terres de regadiu.
Què visitar a Linyola, al Pla d’Urgell
De la mateixa manera que altres pobles, Linyola va créixer al voltant del Castell, del qual, malauradament, avui en dia, no en queda res.
Actualment, el racó més antic del poble és la plaça de l’Església on hi ha l’església de Santa Maria i està envoltada d’arcades de les cases del s.XVI, XVII i XVIII.
L’església de Santa Maria data de finals del segle XVI. Els linyolencs n’estan molt orgullosos perquè es va pagar amb la voluntat del poble. L’edifici està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local. Una activitat que ens falta fer és la seva visita guiada, que es pot sol·licitar trucant al 970 57 50 93.
La casa de la vila es troba en un edifici del s.XVI, ben a prop de la plaça principal. Aquest casal renaixentista, destaca per la decoració de la seva façana amb capitells decorats amb figures humanes i fins i tot alguna de monstruosa.
Al costat mateix de l’Ajuntament hi ha Cal Formiguera, una altra de les cases senyorials del poble de Linyola.
A la plaça de darrere de l’església hi ha un monument al Sagrat Cor que data del 1949. Linyola és un poble de monuments, pels seus carrers i places també podem trobar-ne un a Pau Casals, a la Diada Nacional de Catalunya, sense oblidar la creu de Terme coneguda com la Creueta.
Si teniu ganes de contemplar art local, podeu arribar-vos a la plaça Planell on Robert Pérez Palou, un pagès esdevingut a pintor, exposa les seves obres. La pròxima vegada que anem a Linyola, ens hi passarem!
La Creueta dels Olivers la trobem si entrem pel camí de Poal, on també ens hi esperen les antigues sitges, ara convertides en plaça.
També mereix menció a part l’edifici d’estil modernista de l’escorxador municipal. Aquest edifici data d’inici del segle XX i avui en dia és una sala d’exposicions.
La Generalitat hi ha inventariat 13 edificis de Linyola dins del Patrimoni arquitectònic. Entre ells cases pairals com Cal Galceran, Cal Rotés, l’església de Santa Maria o els Porxos. Però també s’hi troba el Castell, actualment una casa senyorial de tres planes.
La ruta de la Guerra Civil passa per Linyola, al Pla d’Urgell
Linyola va patir dos bombardejos a mans dels feixistes, un l’11 i l’altre el 29 de maig, per tot això, va ser un dels pobles catalans que més víctimes mortals va patir durant l’aixecament militar que va acabar en guerra civil.
A prop de la plaça de l’Església hi ha el memorial als morts durant la Guerra Civil, destacat per Espais de Memòria. Linyola va patir la seva ubicació geogràfica i es va quedar a la frontera quan es va establir la línia del Segre.
Hauries de Saber:
Descobreix els escenaris de la història de la Guerra Civil
Avui en dia, podem fer una ruta triangular buscant els vestigis de la Guerra Civil. Si sortim de Linyola camí de Penelles, just abans d’on hi ha el cartell que indica la Noguera, hem de travessar la carretera i anar cap a l’esquerra. A partir d’allí, si seguim recte, trobarem un indicador que assenyala els bunquers.
Finalment els bunquers estan a la posició 41.72717, 0.910797. Hem de dir que els bunquers es troben en un camp de conreu, per tant, vigileu a l’entrar-hi. A finals de juny és una bona època perquè ja estan segats. Però sobretot, eviteu trepitjar els sembrats, els pagesos viuen d’això, igual que el Zara viu de la samarreta que no li robes.
Seguint el camí que porta a Bellcaire d’Urgell, es pot fer una ruta de la Guerra Civil, per exemple a la Masia del Señorito on es va establir una columna de republicans i veure un seguit de nius de metralladores.
El paisatge de Linyola
Pots aprofitar que estàs fent turisme per Linyola, per descobrir els camins d’horta que són ideals per descobrir-los amb bici. Aquest s’uneixen amb diferents punts d’interès, com per exemple el que porta al pantà de Linyola, tot passant per la Font Vella i posteriorment pels gresos terciaris.
Si la Font és la nostra primera parada, fent el recorregut circular, acabarem una altra vegada al poble però pel costat de la Creueta dels Olivers, a la cruïlla del camí dels Arcs.
Durant tot aquest recorregut no deixarem de veure camps de cultius, la característica principal de la Plana d’Urgell, nom que li ha otorgat l’Obervatori del Paisatges a un territori que comparteix uns trets característics.
Podem aprofitar per fer alguna ruta que ens porti al Poal i així completem la zona de “guerra” del Pla d’Urgell. A més a més, si connectem Linyola amb el Poal pel camí de Lleida, a prop del Riu Corb hi ha la Torre de l’Estrella, una masia preciosa que mostra el passat esplendorós de l’agricultura i com avui en dia, amb el mateix és dificil de mantenir-ho.
Si voleu gaudir de la natura, podeu anar a la zona del Bosquet on hi ha un zona amb taules i barbacoes.
Sabeu què, us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament perquè tenen les rutes molt ben explicades.
A més a més, ja que estàs de turisme per Linyola també pots visitar el Parc de les Olors, un terreny enjardinat de 6.000 metres quadrats on s’hi pot aprendre sobre les herbes aromàtiques, medicinals i gastronòmiques, entre d’altres. Nosaltres encara no el coneixem, i tu?
Què et sembla fer una ruta per Linyola i passejar pels seus camins tot descobrint el paisatge?
La dada curiosa sobre Linyola, al Pla d’Urgell
Malgrat ser un poble poc visitat turístic ament, Linyola és conegut al món culer per donar dos jugadors excepcionals, tot i que no van arribar a tenir la mateixa sort.
Estem parlant de Josep Maria Fusté, que va jugar el Futbol Club Barcelona del 1962 al 1972 i de Bojan Krkic, que va passar del Barça B al primer equip, però que la sort no l’ha acompanyat i actualment juga a l’Stoke City (2023: S’ha retirat)
Quan visitar Linyola
Per gaudir de la plenitud de Linyola, si pot anar el 22 de maig quan se celebra la festa major del poble i gaudir de la cassolada popular i de la Fira de la Camamilla. Per la Mare de Déu d’agost, el 15 d’aquest mes, es celebra la festa major d’estiu.
La cassola de tros de Linyola, diuen que és única.
Voleu saber tots els secrets de la cassola de tros de Linyola? no us perdeu la recepta oficial de l’Ajuntament.
Linyola té moltes activitats culturals i esportives. Un dels moments més importants del poble és el Pessebre Vivent
Visita el web de l’ajuntament de Linyola, al Pla d’Urgell, per tenir tota la informació actualitzada.
Què et sembla, tens motius suficients per visitar Linyola, al Pla d’Urgell?
Què us sembla Linyola? Heu descobert alguna ruta pels seus voltants?