Els carrers de Golmés, al Pla d’Urgell, guarden història i tradició. Descobreix en aquesta entrada què visitar a Golmés, al Pla d’Urgell.

Una de les rutes més famoses pel Pla d’Urgell és el salt del Duran i Golmés pot ser el punt d’inici o final ideal.

Golmés és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, que consta de 1864 habitants, 937 homes i 927 dones. Les dades mostrades per Idescat revelen que hi ha 328 nens i nenes, més de 1200 adults en edat de treballar i la resta d’habitants queden repartits entre 278 persones que tenen entre 65 i 84 anys i 50 que superen els 84 anys. L’últim cens consultat, que data del 2022, diu que Golmés ara té 1.893 habitants.

Golmés tenia el 2009, 1.201 hectàrees de terres dedicades al cultiu, d’aquestes, 725 estan dedicades als herbacis i 476 als arbres fruiters.

Pel que fa a la cria d’animals, destaca la cria d’aus amb més de 33.000 caps, seguida de la crida de porcí amb més de 21.500 caps, tot i que també tenen vaques i ovelles.

Si vols completar la teva ruta per Golmés, et recomanem visitar què més visitar pel Pla d’Urgell.

Descobreix Golmés, al Pla d’Urgell i els camins que segueixen el Canal d’Urgell.

Breu història per parlar al bar

Golmés té la seva història lligada amb la reconquesta en mans del comte de Barcelona, d’aquests territoris. A principis del segle X i durant el segle XI, tota l’actual plana d’Urgell formava part dels dominis musulmans, dins del districte de Lleida.

Aquest territori, en època dels califes s’anomenava pla de Mascançà i a poc a poc el van anar poblant. EL 1706 es va conquerir el castell i 1079 el compte Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van entregar el castell d’Anglesola al compte Berenguer Gombau, nom que acabaria essent Golmer.

Entre els terrenys hi havia una petita elevació que acabaria essent el lloc de naixement de l’actual poble de Golmés, que quedaria integrat a la diòcesi de Vic.

D’aquesta manera, la nova població feudal va passar a ser part de la Baronia de Bellpuig, que formava part dels territoris dels senyors de la casa d’Anglesola.

Què visitar a Golmés al Pla d’Urgell

L’església parroquial del poble està dedicada a Sant Salvador i data de la segona meitat del segle XVIII.

golmes pla d'urgell esglesia

Els carrers de Golmés estan plens de cases pairals, que demostren la importància del poble en temps passats. Algunes d’aquestes cases són Cal Postilló, cal Manuelet o cal Patet, amb la seva curiosa façana.

Al web de Patrimoni de la Generalitat trobareu més detalls sobre els elements arquitectònics de Golmès.

golmes pla d'urgell

El paisatge de Golmés

De fet Golmés, com molts del pobles del Pla d’Urgell comparteixen unes característiques particulars del paisatge, típic de zones de regadiu.

La Plana d’Urgell és un terreny on prioritzen els camps de cultiu però tot i així, s’ha creat una flora, als vorals dels camins i una fauna típica, que podem contemplar recorrent els camins d’horta entre Golmés, Vilanova de Bellpuig i Preixana.

A prop de Golmés, entre Golmés, Vilanova de Bellpuig i Mollerussa trobem el Salt del Duran, un salt d’aigua artificial d’uns 4 metres d’alçada situat a la tercera séquia del Canal d’Urgell. Aquest salt era utilitzat per produir electricitat per l’empresa farinera propietat de la família Duran.

Avui en dia s’ha recuperat l’antiga casa de màquines però la vella casa dels Duran encara està en estat ruïnós. La zona de sala de màquines s’ha adaptat amb taules i arbres que fan ombra i permeten passar-hi una estona agradable, escoltant el soroll de l’aigua, també hi ha una font.

Fins al Salt del Duran s’hi pot arribar amb cotxe però des de Mollerussa hi ha una ruta per fer una tranquil·la caminada.

Quan visitar Golmés

La festa major és en honor a Sant Salvador, per tant es celebra el primer cap de setmana d’agost. La festa major d’hivern també és per Sant Salvador però es celebra durant la Segona Pasqua.

Si sou dels que us agrada les festivitats gastronòmiques, sapigueu que l’últim cap de setmana d’abril es celebra la festa de la Cassola.

al web de l’ajuntament de Golmés, al Pla d’Urgell, trobareu tota la informació actualitzada de la seva agenda cultural.

Coneixes Golmés? Quin racó t’agrada més? Explica’ns si has fet alguna ruta pels voltants.

Deixa un comentari