Granyena de Segarra és un municipi de La Segarra, a la província de Lleida que consta de 142 habitants, censats el 2019, per Idescat. 76 homes i 66 dones, dels quals 16 són nens i nenes menors de 15 anys. La bona noticia és que el gruix de la població, 77 persones, es troben entre els 15 i els 64 anys. I encara és més bona noticia si mirem l’històric, on des del 2013 la pendent de creixement de població és positiva.
En termes econòmics, el municipi de Granyena té 930 hectàrees dedicades a l’agricultura i 13 a pastures permanents. Els herbacis de secà, com l’ordi, ocupen 814 hectàrees, 44 les oliveres, 36 els fruiters, principalment l’ametller i també, 36 la vinya.
La ramaderia està clarament bolcada a la cria d’aviram amb 41.000 caps, seguida de 1.150 porcins.
Granyena de Segarra, a la Segarra, té un antic castell templer. Descobreix altres secrets!
Breu història per parlar al bar
Ramon Berenguer i Almodis fou qui va permetre el repoblament de Granyena, entregant la terra a 12 matrimonis que havien de construir un castell. Aquest castell, acabarà en mans dels templers que el van convertir en un punt fort, abans de conquerir Lleida ciutat.
Igual que va passar amb moltes altres poblacions, quan es dissolgué l’ordre dels templers, el castell i la comanda de Granyena va passar a l’odre dels hospitalers.
Què visitar a Granyena de Segarra, a la Segarra
Granyena de Segarra fou un poble medieval que encara avui manté algun dels seus trets de vila closa. Els seus carreronets estrets i empinats pugen fins d’alt de tot del tossal on hi havia l’antic castell. De l’antiga vila closa no queden grans vestigis però sí que es manté un dels portals, al carrer del Pou.
El castell fou construït pràcticament tot pels templers i encara avui se’n conserva una bona part, tot i que en molt mal estat. El castell original data de 1071 i fou Ramon Berenguer II qui, el 1130, el va entregar als templers.
L’església parroquial de Santa Maria de Granyena, d’estil neoclàssic, es troba al cap damunt d’una escalinata. Aquesta església del segle XVIII és un de les més importants de la Segarra.
Abans d’arribar al castell ens trobem amb una capella construïda al lloc del cementiri vell. A la plaça encara hi queden algunes esteles que s’han utilitzat per decorar. I resseguint el carrer del Castell, hi ha l’antiga rectoria on hi destaca l’escut damunt la llinda.
Pel nucli antic hi destaquen diferents cases del segle XVI i XVII característiques amb els portells adovellats i les finestres motllurades i algunes amb guardapols. La casa més important és Cal Compte, al carrer Major número 4. Aquesta casa data de 1768.
Hauries de Saber:
Al carrer Major hi ha una plaça secreta: Plaça Roca Sastre.
A la carretera d’accés al poble, la LV2142, hi trobem l’ermita de la Mare de Déu del Camí on s’hi fa la festa de Capítol, el 8 de setembre, ja que és una verge trobada. Ja hi ha constància d’aquest temple el 1297, en un escrit de Berenguer de Cases.
L’església primitiva era d’estil romànic tot i que la que veiem actualment, si bé, manté algun element de l’original, és d’estil barroc. Al costat hi ha la casa de l’ermità.
El paisatge de Granyena de Segarra
El paisatge de Granyena de Segarra és típicament segarrenc. Classificat, segons l’Observatori del Paisatge, en dos grans grups.
El primer els Costers de la Segarra, on els conreus d’herbacis de secà ocupen una gran extensió. Els terrenys estan parcel·lats, seguint la forma dels turons. A l’oest de Granyena, s’han declarat un espai que pertanyen a la Xarxa Natura 2000, la zona d’Especial Protecció per a les Aus.
L’altra part del municipi de Granyena de Segarra, a la Segarra, té les característiques típiques dels Secans de Belianes i d’Ondara. Aquí també l’agricultura de conreu de cereals és la principal protagonista del terreny parcel·lat. També hi ha un espai protegit per la Xarxa Natura 2000.
Quan visitar Granyena de Segarra
La festa major de Granyena de Segarra és el quart cap de setmana de setembre.
Si vols tenir l’agenda actualitzada de les activitats de Granyena de Segarra, a la Segarra, consulta el web de l’ajuntmanet.
Què t’ha semblat el que t’hem explicat de Granyena de Segarra? Deixa’ns un comentari amb les teves impressions. Coneixes algun altre punt per visitar pels voltants o per destacar del poble i del municipi? Comparteix-lo amb un comentari.