Montornès de Segarra és un municipi de La Segarra que segons dades d’Idescat, tenia al 2019, 100 habitants, 53 dones i 47 homes. Sorprenentment, amb aquesta població tan baixa, tenen censats 10 nens i nenes menors de 14 anys i és que la metitat de la seva població es troba en edat laboral.
Descobreix Mas de Bondia, un poble emmurallat d’un únic carrer.
L’agricultura està centrada en el cultiu dels herbàcis, ja que és un dels cultius que menys feina porta però paga la pena destacar les més de 160 hectàrees dedicades als fruiters i olivers. La cria dels animals està centrada únicament en aviram, tenint 10.000 caps i 200 conilles mares.
El municipi de Montornès de Segarra està format pel poble homònim i per l’agregat Mas de Bondia, un poble soprenent.
Breu història per parlar al bar
El castell data de 1079 i fou possessió dels comtes de Barcelona. Posteriorment, Alfons I el Cast va concedir als templers el castell de Montornès, el 1181. D’aquest castell no en queda res, només un tros de paret i pedres escampades pel turó. Segurament moltes de les cases del poble, “conserven” pedres del castell del segle X. Els templers també tenien poder sobre el mas veí de Mas de Bondia.
Aparentment Guillem de Cervera, senyor de Verdú era propietari de Poblet, Verdú, Preixana i Montornès, tots aquests pobles els va empenyorar quan va anar a fer la quarta croada a Jerusalem. Després dels templers, la zona va passar a mans de l’ordre dels hospitalers.
Què visitar a Montornès de Segarra
El poble de Montornès de Segarra té una configuració estranya ja que l’església està allunyada del nucli habitat. Aquesta es troba dalt de tot del turó on també hi ha les restes del castell del segle XII. L’església parroquial està dedicada a Sant Joan Baptista i es creu que va ser construïda aprofitant els murs del castell.
A Montornès estan molt orgullosos del seu cementiri, que segons indica un cartell casolà que us trobareu pel poble, ha estat escollit el cinquè més bonic de tot Espanya. És cert, que ha estat inclòs al Inventari del Patrimoni Arquitectònic, com una obra d’estil modernista de finals del segle XIX. El cementiri es troba dalt d’un turó, és de planta quadrada i envoltat per un mur format per una torre a cada angle.
L’impulsor de Montornès fou Josep Balcells i Cortada, un fill del poble que va anar a Cuba a fer les Amèriques i que en tornar va gastar part de la seva fortuna modernitzant Montornès. Josep va manar construir el cementiri i les escoles del poble, que avui és el local social del poble.
Mas de Bondia
Mas de Bondia és una sorpresa pels viatgers agosarats que decideixen passejar per aquestes terres poc conegudes per les guies de turisme. Mas de Bondia és possiblement l’única vila closa d’un únic carrer que hi ha a Catalunya.
L’origen d’aquesta vila medieval fou un mas, és a dir, una masia que es va anar ampliant al llarg d’un carrer, les cases del qual formen la muralla de la vila. La única porta d’accés està per la façana del mas original, que era l’antiga porta d’entrada al Mas de Bondia.
Dins de la vila closa formada només pel carrer del Portal ens trobem encastada entre les cases dels veïns l’església de San Bartomeu. Una església d’origen medieval amb una portalada d’accés d’arc de mig punt adovellat. A l’arxiu del Patrimoni Arquitectònic Català hi destaquen les decoracions de les façanes de les cases de Cal Narcís el Vell, cal Pere Gras i cal Ferrer.
La visita és sorprenent perquè desde la plaça de la creu sembla que només hi hagi un mas, una masia tradicional de tres cossos, amb dos trespols que la separen de la planta baixa. Aquest Mas de Bondia era un edifici aïllat, dalt de tot del turó amb visites a les terres conreables.
La part saludable
Tota aquesta zona de La Segarra està envoltada de boscos que es poden recorrer a través de o bé pistes forestals o bé corriols. Dues de les rutes més ben marcades són la Ruta dels Templers per la Segarra i la Ruta del Cercavins.
Quan visitar Montornès de Segarra i Mas de Bondia
Els dies claus per visitar aquests pobles són l’últim cap de setmana d’agost, quan es celebra la festa major de Montornès de Segarra o per Sant Isidre, el 15 de maig. El 24 i 25 d’agost es la festa major de Mas de Bondia.