Granyanella és un municipi de la La Segarra, a la província de Lleida amb 148 habitants censats. Segons les dades recollides a Idescat, el 2019, hi havia 82 homes i 66 dones. Si ho mirem per edats, tenim 11 nens i nens, 93 adults del 15 a 64 anys, 36 juvilats menors de 84 anys i 8 persones majors dels 85 anys.

L’economia de la Granyanella és bàsicament agrícola amb 1.181 hectàrees conreades dedicades als cereals, 65 als ametllers, 67 a l’olivera i 7 a la vinya, algunes de les quals estan a La Curullada.

La ramaderia està centrada a la cria de porcí i aviram. El municipi de la Granyanella compren els termes de Granyanella, Fonolleres, la Móra, la Curullada i Tordera.

Molins fariners i castells al municipi de la Granyanella, la Segarra desconeguda.

Què visitar a La Granyanella, La Segarra

La Granyanella és un poble empinat situat a l’esquerra de la ribera del riu Ordara. El poble té un carrer que volta el tossal i un altre, que baixa cap a l’església. L’església parroquial de Sant Salvador de Granyanella es troba fora del poble, on hi havia el cementiri, del qual se’n conserva la porta.

que visitar Granyanella, Segarra

L’església privitiva datava del segle XI però l’actual data del segle XVIII. A dalt de tot del tossal hi ha les restes de l’antic castell, que data del segle XI. Granyanella fou una vila closa i prova d’això és l’arc adovellat que fa de portal d’entrada i que encara es manté.

Actualment és un dels pobles del munipi que està més ben coservat.

La Curullada

La Curullada és un poble administratiu del municipi de la Granyanella. L’església de Sant Pere, de 1625, s’alça a dalt de tot del turó, al costat del castell. El primer grup de cases es troben a la falda del castell.

El castell data del segle XI i formava part dels dominis dels Cervera . Al segle XVII va patrir certes reformes que el van convertir en palau fortalesa. Aquest castell és un dels pocs que es conserven en perfecte estat i això és gràcies a la inversió privada.

racons desconeguts de la Segarra

Fonolleres

Tota la zona de La Segarra i l’Urgell va ser terra de frontera durant l’època dels musulmans i per això, avui en dia, hi trobem una gran quanitat de castells i fortaleses. Com el Castell de Fonolleres, que data del 1113.

El castell de Fonolleres ha estat declarat Bé Cultural d’Interés Nacional. La seva ubicació és majestuosa, amb visites a tota la plana del riu Ondarra. Aquest castell, igual que el de La Curullada ha estat recuperat i restaurat per la inversió privada i ara és una casa rural.

castell de Fonolleres la Segarra

L’església romànica de Santa María, del segle XI, está adosada al castell, tot i que ha estat força restaurada i avui en dia, poques traces del romànic li podem trobar. Des de Fonolleres es tenen vistes de tota la vall del riu Ondara i del Molí Fariner de Fosses.

La Móra

La Móra és un poble del municipi de la Granyanella amb poc més de 5 habitants permanents l’any. A dalt de tot del turó hi havia l’antic castell de la Móra, del qual no en queda res. Al seu lloc hi ha un casal palau, també en estat ruïnós. L’església es troba a peu de carretera, on hi havia l’antic cementiri, i està dedica a Sant Jaume.

A prop de La Mòra hi ha el tossal de les Tenalles on s’hi va trobar un poblat ibèric. Les peces de ceràmica recuperades es poden veure al Museu Comarcal de l’Urgell, a Tàrrega.

racons de la Granyanella la segarra la mora

L’altre racó destacat de la vall del riu Ondara és Torre Saportella, un antic molí que va acabar essent una torre fortificada. Un més d’aquells llocs que a Ponent ens hauriem de preocupar per mantenir en millor bon estat.

Tordera

Tordera és l’únic poble del municipi de la Granyanella que queda a l’altre costat de la A2. L’estrucutra del poble, si bé en època medieval era comú, avui en dia ens crida l’atenció: un cercle format per cases, amb una única entrada directament a la plaça principial. Davant del portal, però fora de la vila closa hi ha l’eglésia de Sant Pau que data del segle XVIII.

Els paisatges de la Granyanella

El municipi de la Granyanella té un paisatge creat per l’activitat agrària, bàsicament camps de blat i ordi, com bona part de La Segarra. L’Observatori del Paisatge ha catalogat els pobles de Granyanella, Fonolleres, La Móra, La Curullada amb les característiques dels Costeres de la Segarra.

pobles amb encant la segarra

En canvi, Tordera, forma part de l’altre gran grup que formen els municipis de la Segarra, l’Alt Sió. Des de qualsevol dels turons que formen la unitat paisatgística podrem veure grans llençols de verd o marrò, sengons l’època de l’any que hi anem.

Quan visitar el municipi de la Granyanella

La festa major de Fonolleres és l’últim diumenge d’agost. Per celebrar la festa de Granyanella s’hi ha d’anar el cap de setmana més pròxim al 6 d’agost. Si volem anar a La Curullada els dies de festa major, ens haurem d’esperar al segon diumenge de setembre.

ruta natura la segarra

Tota aquesta zona de castells i riu està envoltada de camps de cereals per tant, per exemple, a finals de febrer i març és un dels moments més bonics ja que tots els camps estan verds. L’altre moment és abans de la sega, quan tot té tonalitats daurades.

No et perdis cap esdeveniment de la Granyanella, a la Segarra. Estigues al dia amb el web de l’ajuntament.

Què t’han semblat aquests pobles plens de molins fariners, torres i castells? Coneixies aquesta part de La Segarra, llunys dels castells del Sió?. Tens algun altre racó per explica’ns? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari