Sant Guim de la Plana és un dels pobles més famosos de la Segarra, sobretot a Nadal. No saps per què? ja t’ho explico jo: pel pessebre vivent d’oficis perduts. Descobreix que més pots visitar a Sant Guim de la Plana, Vicfred i Comabella.
El municipi de Sant Guim de la Plana està format per tres pobles, el mateix Sant Guim, per Vicfred i per Comabella. En un dia els pots visitar tots tres i com que Vicfred queda una mica allunyat, pots tancar el quadrat visitant Viver de Sagarra, Portell i el curiós poble del Far o Alfà, tal com posa al cartell de la carretera.
El municipi de Sant Guim de la Plana, a la comarca de la Segarra, província de Lleida, segons dades d’Idescat recollides el 2022, constava de 188 habitants, 105 homes i 83 dones. La separació en grups d’edat revela 14 nens i nenes menors de 15 anys, 116 persones entre els 15 i els 64 anys, 35 persones que passen dels 64 anys, però en tenen menys de 85 i la resta, 17, que tenen 85 o més.
Per la seva part l’agricultura, segueix la dinàmica dels municipis veïns, majoritàriament cereals per gra, amb un total de 824 hectàrees dedicades a aquest tipus de conreu. El cens agrícola realitzat el 2020 també va notificar 178 hectàrees d’altres herbacis i la resta és conreu poc significatiu.
Al sector ramader es van censar gairebé 278000 caps d’aviram, més de 15000 caps de porcí i més de 1200 caps de boví.
Descobreix que pots visitar a Sant Guim de la Plana i passa un dia diferent recorrent la Segarra tot practicant el #turismenoguiri
Breu història per parlar al bar
La història dels pobles d’aquest municipi segueix bona part la història dels pobles del voltant. Pobles límits entre comtats i castells per defensar les contrades. Durant l’època medieval foren propietats de diversos llinatges catalans, com per exemple els Cardona.
Si trobes informació antiga, Sant Guim de la Plana s’anomenava Sant Guim del Llor o Désllor.
Què vistar a Sant Guim de la Plana, a la Segarra
Sant Guim de la Plana queda ubicat al cim d’un turó d’uns 500 metres d’altitud. Al capdamunt de tot hi ha la plaça principal amb el castell, que avui està dividit en diferents habitatges particulars.
També s’hi troba l’ajuntament i l’església, dedicada a Santa Maria. Una de les cases inventariades de Sant Guim de la Plana és Cal Farré, al carrer Major, que data de finals del segle XVIII.
Què visitar a Comabella
Comabella és un dels pobles que més m’agrada d’aquest sector de la Segarra, per mi un poble digne per practicar el Turisme No Guiri.
L’església del poble de Comabella està dedicada a Sant Esteve, però curiosament està fora del nucli antic medieval. Aquest nucli antic és d’un únic carrer, que s’entortolliga i acaba sense sortida. Les cases de pedra i el carreró estret, li donen un aire magnífic.
Segurament les fotografies no li fan justícia, per això a l’Instagram hi he pujat un video. Un carreró dígne de poble medieval de guia de turisme.
Què visitar a Vicfred
Vicfred és un petit poblet de la Segarra, al municipi de Sant Guim de la Plana on destaca l’església de parroquial de Sant Esteve i el castell, que es va transformar en residència senyorial al segle XIX.
Així com Comabella l’he trobat molt bonic, Vicfred no m’ha semblat que sigui un dels pobles imperdibles de la Segarra, però si hi passes, bé val una parada per veure el seu castell, un dels que es pot visitar dins la Ruta dels Castells del Sió.
Vicfred separa la conca del riu Llobregís amb la del riu Sió i el feia un enclavatge únic per ubicar-hi una defensa entre el comtat d’Urgell i el de Cardona.
Per ampliar la informació sobre el Patrimoni Cultural del municipi de Sant Guim de la Plana, pots consultar la web de l’inventari del patrimoni arquitectònic de Catalunya.
El Paisatge de Sant Guim de la Plana
Si mirem la web de l’Observatori del Paisatge classifica el paisatge de Sant Guim de la Plana amb tres tipus diferents, però relacionats entre ells: els camps de cereals.
La Vall del Llobregós alterna zones de conreu de cereal de secà amb algunes zones boscoses.
Costers de la Segarra una zona dividida pel sector fluvial de la conca del Segre i de l’Anoia, on també hi ha conreu de cereals i boscos de pins.
Per últim, la zona del Alt Sió. Característica per un territori planer amb cert relleu ondulat i algun turó. Tot sembrat de cereals que tenyeixen el paisatge de verd o daurats, segons la temporada.
Quan visitar Sant Guim de la Plana
Queda clar que la millor època per visitar Sant Guim de la Plana és un dels dies del seu pessebre vivent, tot i que llavors, segurament, no podràs apreciar gaire els carrers del poble. Per visitar el pessebre s’ha de reservar entrada per internet i millor fer-ho amb temps perquè s’esgoten ràpidament.
La festa major de Sant Guim és pel 15 d’agost , la de Vicfred el primer diumenge d’octubre i la de Comabella el segon diumenge de maig. Per tant, agenda aquestes tres dates per veure els pobles vestits amb les seves millors gales.
Com sempre, et deixo el web de l’ajuntament de Sant Guim de la Plana per ampliar la informació per la teva visita a aquest municipi de la Segarra.
Coneixes aquest municipi? Què has visitat a Sant Guim de la Plana? T’agrada visitar pessebres vivents?