Montoliu de Segarra és un municipi de la comarca de La Segarra, a la província de Lleida amb 179 persones censades per Idescat, el 2019. La població es reparateix amb 100 homes i 79 dones, 19 són nens i nenes menors de 14 anys, 106 estan en edat laboral i la resta, en edat de jubilació.
L’economia principal gira al voltant del sector primari amb 1.493 de les 1.559 hectàrees conreades dedicades al cultiu dels herbacis de secà, bàsicament blat i ordi. ELs fruiters, les oliveres i la vinya no arriben a ocupar 100 hectàrees. La ramaderia no està gaire més repartida, 510 caps de porcí, 213 de cabrú i 50 de conilles mare. La presència d’ovins i aviram és significativa.
Montoliu de Segarra és el poble cap de municipi però també en formen part la Guàrdia Lada, Cabestany, l’Ametlla de Segarra i Vilagrasseta.
Breu història per parlar al bar
Antigament, aquestes terres formaven part del comtat de Manresa i del bisbat de Vic. El 1218 el poble, amb el castell, va arribar a la familia Cervera i Guillem de Cervera el va concedir al monestir de Santes Creus.
Què visitar
El poble de Montoliu de Segarra està enlairat, contemplant les vistes de la vall. El nucli antic és molt petitet, un carrer llarg que va fins a l’escola i un de curt que porta a l’església. L’església està dedicada a Sant Salvador i data del s.XIX. Malgrat tot, la primera església que se’n té constància va quedar mig enderracada amb els terratrèmols de 1427 i 1428.
Al carrer Major podem veure cases que conserven l’entrada antiga com per exemple Cal Benito i Cal Canela. El racó més bonic del poble és l’antic portal anomenat carrer del Forn.
Reseguint un caminet arribarem a les restes del castell que data de principis del segle XI. No és un dels castells que està més malvés de la contrada però tot i així és una llàstima ja que debia ser un dels més improtants de la vall. Des d’allí dalt tindrem una molt bones vistes de tot el municipi.
Vilagrasseta
El poble de Vilagrasseta forma part del municipi de Montoliu de Segarra. La seva església parroquial rendeix homenatge a Sant Andreu de Vilagrasseta i segueix un estil neoclàssic. L’església actual data del segle XVIII. Davant mateix hi ha la senzilla Creu de la Santa Missió. Pel centre del poble podem trobar cases antigues con Cal Xacó, al Carrer Major, que destaca per damunt de totes les altres i data de 1740.
Als afores del poble hi ha la capella de Sant Julià, adossada al cementiri, i l’antic molí fariner del Moreno, que ara l’han recuperat com a
masia. A la carretera cap a La Guàrdia Lada Trobem Cal Berenguer, una masia del segle XIX, amb pinta de molí.
Vilagrasseta apareix a la història quan els comtes de Barcelona Ramon Berenguer I i Almodis el van donar a Dalmau Gerovard i a la seva muller, el 1059. Posteriorment, va correr la mateixa sort que Montoliu, de les mans dels Cervera al monestir de Santes Creus. A la segona meitat del segle XI hi havia un castell, del qual no en queda res, que posterioment va passar a mans dels Cervera i el 1227, al monestir de Santes Creus.
La Guàrdia Lada
Un altre poble del municipi de Montoliu de Segarra és la Guàrdia Lada. A través dels seus carrers empinats arribem a les restes del castell, d’origen romànic. L’església parriquial de Santa Maria de la Guàrdia Lada és d’estil neoclàssic.
La Guària Lada també va pertanyer a Ramon Berenguer I de Barcelona, el qual el va llegà als seus fills. Finalment, el 1266, l’odre de l’Hospital va adquirir els drets sobre aquest castell i el del poble veí de Cabestany. El castell ha estat declarat Bé Cultural d’Interés Nacional. Malgrat avui en dia estigui, pràcticament en ruïnes, és una de les fortificacions més notables de la comarca per la seva tipologia.
Al costat del castell hi ha l’ermita de la Mare de Déu del Coll, que data del segle X a XII. Pel nucli antic encara queden moltes cases antigues, del segle XVI que conserven els portals d’entrada. A l’església s’hi arriba a través d’un arc de mig punt, que era un dels antics portals a la vila closa.
La Segarra s’està reconvertint en comarca de turisme amb cases rurals o cases de colònes. Aquest és el cas de la Guàrdia Lada que han reconvertit la vella rectoria en una casa de colònies i alberg juvenil, amb piscina, parc, zona de jocs, rodòdrom i el millor de tot que han pensat a fer les seves instal·lacions adaptades per gent amb cadira de rodes.
Cabestany
Cabestany, sense faltar al respecte, és el poble menys autèntic de Montoliu de Segarra. Del primitiu poble medieval no en queda pràcticament res ja que està molt reconstruït, que no restaurat. L’església de Sant Joan de Cabestany data del segle XVI. A la clau de l’arc de mig punt de la porta d’accés hi ha esculpida en relleu una creu de l’ordre dels hospitalaris, senyal que mostra, que Cabestany, com molts pobles d’aquesta zona, van estar sota la protecció dels hospitalaris.
L’Ametlla de la Segarra
L’Ametlla de la Segarra forma part del municipi de Montoliu de Segarra. El nom del poble l’entendreu perfectament quan hi aneu. La carretera d’entrada la poble divideix un camp d’ametllers que quan estan florits fan unes estampa magnífica. Ja sabeu quan s’hi ha d’anar? Al febrer floreix l’ametller.
El símbol de l’Ametlla de Segarra és l’única torre que queda en peu del castell. Això sí, s’ha de destacar que es troba en perfecte estat i que fins i tot han habilitat unes escales interiors per pujar-hi al cap damunt, des d’on es té una visites del municipi exemplars. La torre té uns 13 metre d’alçada i uns 2,5 metres de diàmetre interior. Clarament era una torre de defensa ja que el diàmetre exterior de la torre era de 2,85 metres.
A la plaça principal, a la zona més baixa del poble, hi ha l’església parroquial Sant Pere de l’Ametlla, d’estil romànic i del segle XII. I a la plaça de la bassa hi ha la Creu de Terme.
Pels amants del turisme rural, Cal Perelló del segle XVII, s’ha reciclat i ara és una casa rural. Aquesta casa va ser d’una de les famílies més importants durant la primera meitat del segle XX, destaquen la decoració de les finestres. La casa ha estat inventariada pel Patrimoni Arquitectònic ja que és una de les cases pairals més importants de la Segarra.
Si ens fixem pel carrer principal veurem que moltes cases mantenen el portal adovellat i algunes tenen les finestres amb guardapols com Cal Pastora o la casa gran de Can Bep i Can Ramon. Una de les cases més curioses són, precisament, la Can Bep i Can Ramon velles. Una casa entre mitgeres, que actualment s’ha dividit en dues. Can Bep manté un dels finestrals més bonics del poble, d’estil renaixentista amb brancals i guardapols motllurat.
Moltes cases del poble mantenen els arcs d’entrada, tot i que clausurats, un fet molt curiós ja que per exemple, l’entrada gran sí que està habilitada com
Igualment que els altres pobles del municipi, l’Ametlla de Segarra forma part de la història del comte Ramon Berenguer I, el qual va donar el castell de l’Ametllar a Acard Miró, senyor de Tarroja i a la seva esposa Magència. Anys més tard, va passar a mans d’Arnau de Concabella, el qual el va donar a l’Ordre de l’Hospital. Aquesta ordre va ser l’encarregada de fer gran el poble i de controlar-lo fins a l’any 1789.
La vida saludable
Ara que està de moda caminar (i no entenem perquè, pagar per caminar) us proposem dues rutes pel municipi, gratuïtes i ben marcades.
Per una banda tenim la Ruta dels Turons, que va resseguint les diferents elevacions originades per l’erosió en aquesta terra de planures entre les conques del riu Ondara, el Torrent Salat i el de Montpalau. La ruta és força llarga, més de 20 km i uneix Montoliu amb Rubinat i Talavera.
Per l’altra banda tenim la Ruta dels Cercavins, de la qual en vam parlar a Montornès de Segarra. Aquesta ruta de poc més de 12 km és força plana i passa també per l’Ametlla.
Quan visitar municipi de Montoliu de Segarra
El millor dia per visitar el poble de Montoliu de Segarra és per la seva major, que evidentment, és per Sant Salvador, el 6 d’agost. Si voleu anar a Vilagrasseta, la seva festa major és el segon diumenge d’agost. A Guàrdia Lada es vesteixen de festa pel cap de setmana del 15 d’agost i l’Ametlla de Segara, també a principis d’agost.
Què t’ha semblat el municipi de Montoliu de Segarra? Quin poble és el que t’ha agradat més?