Montfalcó Murallat és un poble del municipi de Les Oluges, de la comarca de La Segarra, a la província de Lleida. Segons dades del web del Consell Comarcat de la Segarra, el 2017, Montfalcó consta amb 21 habitants, 10 homes i la resta dones.

Montfalcó Murallt és un dels pobles més bonics de Catalunya.

Si estàs fent una ruta per Ponent o fins i tot per Catalunya, Montfalcó ha d’estar al teu itinerari.

En situació

Si Montfalcó Murallat enlloc de a Lleida, estigués en una de les altres tres províncies de Catalunya, que es preocupen més per fomentar el turisme, estaria sempre a les posicions capdavanteres dels pobles més bonics del país.

Montfalcó Murallat encara conserva la vila closa medieval i a més a més, no hi ha gaires cases als afores de la muralla.

El mur perimetral es conserva en molt bon estat, el poble està sempre net i les cases de l’interior estan adossades entre elles i fins i tot algunes, formen part de la muralla.

montfalco la segarra poble medieval

Per la part del turisme, no ens hem de preocupar ja que a Montfalcó Murallat, a la Segarra, podem menjar al seu restaurant i fins i tot, si volem dormir, té una casa rural.

Breu història per parlar al bar

Montfalcó Murallat es va construir a dalt de tot d’un turó, al voltant d’un castell feudal que data de 1043 però del qual no en queda pràcticament res.

El 1375 el recinte emmurallat va passar a formar part del comtat de Cardona. Per la seva condició de vil·la closa i les seves fortes muralles ha sigut protagonista en diverses guerres, com la dels Segadors.

Què visitar a Montfalcó Murallat, la Segarra

Arribar a aquest poble de la Segarra és ben senzill, només cal agafar l’A2 i sortir direcció les Olugues per la N-141. Gairebé davant de les Olugues veurem el trencall a la LV-1003 i deixarem el vehicle a fora de les muralles.

montfalco la segarra plasa

Al recinte de Montfalcó Murallat, aquest poble medieval de Lleida, només s’hi pot accedir a peu i per una única porta d’arcs adovellats, que gairebé desemboca a la plaça principal del poble.

La Vila està formada per carrers estrets, sense sortida o circulars que et tornen a la plaça principal, manté les cases i l’ambient de tota la vida, fins i tot l’església es va construir enclaustrada entre cases, aprofitant una de les torres circulars de defensa.

El poble està envoltat, per la seva vessant sud, de terres de conreu i per l’altra part amb la carretera que porta a Les Oluges, el poble del municipi homònim.

La llegenda del setge de Montfalcó Murallat

Sense cap mena de dubte, el que ha acabat passant a la història és la llegenda del setge de l’Edat Mitjana. Segons sembla, durant una batalla medieval, els habitants de Montfalcó es van tancar a dins del recinte emmurallat i van plantar cara als seus adversaris, els quals no trobaven la manera d’entrar, per això van decidir practicar un setge.

Peix en terres de secà.

Malgrat tot, el poble no es rendia i per això, els atacants van decidir crear una revolta interior, llençant missatges lligats en pans, incitant-los a rebel·lar-se contra els seus caps però la gent de Montfalcó, lluny de sentir-se desanimats en veure el pa, van contestar als missatges, llençant peixos frescos.

Com s’ho van fer? Diuen que hi ha un túnel que connecta Montfalcó amb les Oluges i que per tant, els assetjats podien anar al poble veí a proveir-se d’aliments.

montfalco la segarra

Quan visitar Montfalcó Murallat

Qualsevol dia de l’any és bo per visitar Montfalcó Murallat, però si sou dels que us agrada l’ambient festiu, a principis de juny es celebra la Festa Major i la Fira d’Artesanies.

Al web de l’ajuntament de les Olugues, el municipi del qual forma part Montfalcó Murallat, a la Segarra, trobareu tota la informació de la seva agenda cultural actualitzada.

No et perdis la visita a les Olugues, on també tenen un castell.

Ja has visitat un dels pobles més bonics de Catalunya? Pots complementar la visita amb la dels Castells del Sió.

Deixa un comentari