Montfalcó Murallat és un poble del municipi de Les Oluges, de la comarca de La Segarra, a la província de Lleida. Segons dades del web del Consell Comarcat de la Segarra, el 2017, Montfalcó consta amb 21 habitants, 10 homes i la resta dones.

Montfalcó Murallt és un dels pobles més bonics de Catalunya.

Si estàs fent una ruta per Ponent o fins i tot per Catalunya, Montfalcó ha d’estar al teu itinerari.

En situació

Si Montfalcó Murallat enlloc de a Lleida, estigués en una de les altres tres províncies de Catalunya, que es preocupen més per fomentar el turisme, estaria sempre a les posicions capdavanteres dels pobles més bonics del país. Montfalcó Murallat encara conserva la vila closa medieval i a més a més, no hi ha gaires cases als afores de la muralla.

El mur perimetral es conserva en molt bon estat, el poble està sempre net i les cases de l’interior estan adossades entre elles i fins i tot algunes, formen part de la muralla.

Per la part del turisme, no ens hem de preocupar ja que a Montfalcó Murallat, a la Segarra, podem menjar al seu restaurant i fins i tot, si volem dormir, té una casa rural.

Breu història per parlar al bar

Montfalcó Murallat es va construir a dalt de tot d’un turó, al voltant d’un castell feudal que data de 1043 però del qual no en queda pràcticament res. El 1375 el recinte emmurallat va passar a formar part del comtat de Cardona. Per la seva condició de vil·la closa i les seves fortes muralles ha sigut protagonista en diverses guerres, com la dels Segadors.

Què visitar a Montfalcó Murallat

Arribar a aquest poble de la Segarra és ben senzill, només cal agafar l’A2 i sortir direcció les Olugues per la N-141. Gairebé davant de les Olugues veurem el trencall a la LV-1003 i deixarem el vehicle a fora de les muralles.

Al recinte de Montfalcó Murallat, aquest poble medieval de Lleida, només s’hi pot accedir a peu i per una única porta d’arcs adovellats, que gairebé desemboca a la plaça principal del poble.

La Vila està formada per carrers estrets, sense sortida o circulars que et tornen a la plaça principal, manté les cases i l’ambient de tota la vida, fins i tot l’església es va construir enclaustrada entre cases, aprofitant una de les torres circulars de defensa.

El poble està envoltat, per la seva vessant sud, de terres de conreu i per l’altra part amb la carretera que porta a Les Oluges, el poble del municipi homònim.

La llegenda del setge de Montfalcó Murallat

Sense cap mena de dubte, el que ha acabat passant a la història és la llegenda del setge de l’Edat Mitjana. Segons sembla, durant una batalla medieval, els habitants de Montfalcó es van tancar a dins del recinte emmurallat i van plantar cara als seus adversaris, els quals no trobaven la manera d’entrar, per això van decidir practicar un setge.

Malgrat tot, el poble no es rendia i per això, els atacants van decidir crear una revolta interior, llençant missatges lligats en pans, incitant-los a rebel·lar-se contra els seus caps però la gent de Montfalcó, lluny de sentir-se desanimats en veure el pa, van contestar als missatges, llençant peixos frescos.

Com s’ho van fer? Diuen que hi ha un túnel que connecta Montfalcó amb les Oluges i que per tant, els assetjats podien anar al poble veí a proveir-se d’aliments.

Quan visitar Montfalcó Murallat

Qualsevol dia de l’any és bo per visitar Montfalcó Murallat, però si sou dels que us agrada l’ambient festiu, a principis de juny es celebra la Festa Major i la Fira d’Artesanies.

Ja has visitat un dels pobles més bonics de Catalunya? Pots complementar la visita amb la dels Castells del Sió.

Deixa un comentari