Granyena de les Garrigues és un dels pobles típics de les Garrigues. Aquí podràs visitar construccions de pedra seca, cases pairals i paisatge d’olivers. No et perdis que visitar a Granyena de les Garrigues.
Pots aprofitar la visita a Granyena, per passar pel Soleràs i descobrir els indrets de vestigis de la Guerra Civil.
Granyena de les Garrigues és un municipi de la comarca de les Garrigues , a la província de Lleida. Segons les dades d’Idescat, el 2021 tenia 154 habitants, 93 homes i 61 dones. 15 dels seus habitants són nens i nenes, 83 tenen entre 15 i 64 anys, 37 es troben entre els 65 i els 84 anys i 5 persones superen els 84 anys.
Com molts dels municipis de la província de Lleida, l’economia del poble està basada en el sector primari i la seva indústria derivada. En el cas de Granyena de les Garrigues, el 2009, Idescat va censar 1.161 hectàrees de terres conreables, 18 dedicades als herbacis, 231 als fruiters, principalment a l’ametller i 912 a l’olivera. Per tant, és fàcil deduir que una de les indústries derivades de Granyena és la seva cooperativa d’oli.
La ramaderia està centrada en la cria de porcs i aviram, amb 1.410 i 6.000 caps respectivament, censats també el 2009.
Breu història per parlar al bar
Guillem de Cervera va ser l’encarregat de repoblar aquesta zona de les Garrigues. Tot i que Pere Moliner va ser qui va accionar-ho, incorporant el poble a la baronia a la Granadella.
Amb la implementació dels camps d’olivera, al segle XVIII, Granyena de les Garrigues va viure un dels seus moments més esplendorosos amb una extensió de la població.
Què visitar a Granyena de les Garrigues, a les Garrigues
L’església nova està dedicada a Sant Miquel i data de finals del segle XVIII. L’estil és barroc amb una porta d’accés força treballada.
L’església vella també està dedicada a Sant Miquel i data del segle XII, el seu estil de transició entre el romànic i el gòtic la fan una joia arquitectònica dins de la comarca.
Passejant pel seu nucli antic, de carrers estrets ens trobarem amb antics casals de pedra, tan típics de la comarca de Les Garrigues. Algunes de les cases pairals de Granyena de les Garrigues són cal Brunet, cal Roget, cal Monfà i cal Bep del Felip.
Preparant aquesta entrada, hem vist que hi ha una Sala d’Arqueologia, així que ja tenim motiu per tornar a visitar Granyena de les Garrigues.
Pels voltants del poble hi ha les restes del molí d’oli de la Societat datat de Mitjans del segle XIX, per trobar-lo s’ha d’anar a buscar la Vall Major. A prop del molí hi ha la Font dels Moros.
El paisatge de Granyena de les Garrigues
Granyena de les Garrigues està enclavat a una comarca típica de secà, per això, des d’Observatori del Paisatge només han catalogat el paisatge del poble en un únic grup, les Garrigues Altes.
El paisatge típic que ha arribat als nostres dies és l’agricultura de secà, oliveres principalment i ametllers, tot i que encara queda alguna zona boscosa de pi blan i de garriga. A les Garrigues Altes és típic trobar-hi construccions de pedra seca, com les cabanes de volta o els marges dels bancals per salvar el desnivell.
Una manera de contemplar el paisatge és pujar a l’ermita de la Mare de Déu del Roser, una obra moderna. Per anar-hi s’ha de passar pel costat de la cooperativa i de camí, trobareu una sitja.
També podem fer alguna ruta tot descobrint cabanes de volta.
Quan visitar Granyena de les Garrigues
Per visitar Granyena de les Garrigues duran la seva festa major s’hi ha d’anar a l’octubre, per la Mare de Déu del Roser.
Al gener se celebra la Fira de l’Oli i al març la clàssica matança del porc.
Per tenir l’agenda actualitzada de les activitats de Granyena de les Garrigues, a les Garrigues, us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament.
Coneixes aquest municipi? Tens algun racó especial?
Si no el coneixes i vols completar la ruta per les Garrigues, no et perdis les entrades de Fuet i Mate.