Saps aquells pobles plens d’història i que conserven les seves tradicions? Doncs l’Albagès, a les Garrigues, n’és un exemple. Avui anem a passejar pels seus carrers tot descobrint que visitar a l’Albagès.
No et perdis ni el seu castell ni la seva zona de vi, Albagès és tot un descobriment de les Garrigues.
Primer de tot, com sempre, posem-nos en situació. Segons Idescat l’Albagès és un municipi amb 357 habitants, 189 homes i 168 dones. L’últim cens, del 2021, revela que hi ha 26 nens i nenes menors de 15 anys, 225 persones entre els 15 i els 64 anys, 89 que van dels 65 als 84 i la resta, 17 que tenen més de 84 anys.
L’agricultura està molt lligada al conreu de secà i per això, 1-321 hectàrees de les 1.564 del total, estan dedicades al cultiu de l’olivera i 182 a l’ametlla. La ramaderia no és tan forta, però sí que en l’últim cens, realitzat el 2009 hi havia més de 80.000 caps d’aviram i més de 3.300 de porcí.
Ara sí, amb la situació d’un típic poble de les Garrigues, anem a descobrir els secrets de l’Albagès.
Breu història per parlar al bar
El nom d’Albagès, sembla que no deixa dubtes del seu passat andalusí. Al punt més elevat d’Albagès s’hi va construir una torre de guaita, a més a més, la seva proximitat a prop del riu, el feien un territori molt desitjat en aquella època.
Durant la conquesta cristiana, aquest territori va quedar en mans de Ramon Berenguer III, l’any 1116. Després de la conquesta, Ramon Berenguer va cedir el terme i la torre a l’ordre dels Templers, els quals es van ocupar de fortificar i poblar el territori.
Després de la suspensió de l’ordre en mans del Papa Climent V, el 1308, la zona de l’actual Albagès va passar a mans de l’Orde de Sant Joan de Jerusalem i finalment, l’abat de poblet va comprar el Castell i les terres.
El 1835 l’Albagès va poder el seu propi ajuntament, com a conseqüència de la desamortització de finals del segle XIX.
Què visitar a l’Algabès a les Garrigues
Les restes que queden del Castell han sigut declarades Bé Cultural d’Interès Nacional. Aquest castell està construït sobre una antiga torre de guaita. Els templers van construir-hi el Castell i posteriorment, l’abat de Poblet el va transformar en Palau.
El Castell no ha tingut gaire sort, ja que ha passat per diverses propietats privades que l’han anat desmuntant al seu gust i fins i tot, va ser punt de guaita i lloc de metralletes durant la Guerra Civil.
L’altre punt interessant de visitar a l’Albagès és la seva església. En aquest cas parlem de l’església de Sant Joan Baptista, d’estil barroc.
Passejant pels carrers de l’Albagès, a les Garrigues, descobrirem algunes de les cases més importants del poble, com per exemple Cal Freixetes. Aquesta casa ubicada al carrer Major data dels segles XVI-XVIII. Al carrer Santiago Rusiñol hi ha Cal Xeco.
Tampoc ens podem perdre l’edifici de la cooperativa del Camp, no és el típic edifici modernista, però, manté l’estil noucentista de la seva època.
Si abans hem dit que la gran majoria del territori està dedicat a l’olivera i a l’ametlla, encara queda una petita part on cultiven vi. A l’Albagès, de fet, pots visitar i fer tast de vins del Celler Clos Pons.
El paisatge de l’Albagès
Segons la categorització de l’Observatori del Paisatge, l’Albagès compleix amb les característiques de les Garrigues Altes. És a dir, plantacions d’oliveres separades per marges de pedra seca i alternades amb boscos de pi blanc.
De fet, fent alguna de les rutes que faciliten al web de l’ajuntament, trobareu construccions de pedra seca amb aljubs o el pou del camí del racó de l’hostal.
Si vols saber quines altres construccions de pedra seca estan catalogades pots buscar al web del Patrimoni de la Generalitat.
Quan visitar l’Albagès
Albagès té moltes activitiats i sempre és un bon dia per visitar-lo. Però si vols coincidir amb la seva festa major, hi hauràs d’anar el tercer diumenge de maig, quan celebren la Festa Major del Roser o l’últim cap de setmana d’agost, per la festa major d’estiu.
Al web de l’ajuntament hi trobareu tota la informació actualitzada, per tal de poder coordinar la teva agenda.
Digues, coneixes l’Albagès? Alguna ruta que ens puguis recomanar? Deixa’ns un comentari.
A l’Albagés ara també es molt important visitar la presa de l’embassament de l’Albagés on van a parar tant les escasses aigües del riu Set com les aigües que deixa el canal Segarra-Garrigues a la Vallseca.
Molt bona proposta Carles!