Cervià de les Garrigues és un poble de la comarca de Les Garrigues a la província de Lleida. Cervià és un dels pobles que mantenen més l’estil garriguenc i això és possiblement per la seva ubicació, allunyat de les carreteres principals. Aquest punt, per contra, és un dels motius pels quals Cervià només té 648 habitants.

Segons dades d’Idescat, durant el cens de 2018 van censar 345 homes i 303 dones. 58 nens i nens menors de 15 anys, 387 adults fins als 64 anys i 203 persones en edat de jubilació. El 2022 el cens és de 642 habitants.

El tipus de terreny que envolta Cervià, dificulta l’expansió de conreus i això també afecta la seva economia. Les zones planes de la vall del riu Set estan dedicades al cultiu de l’olivera i l’atmetllera, com a bon poble de Les Garrigues. La cria d’aviram és la part principal de l’economia ramadera.

Breu història per parlar al bar

La història de Cervià comença amb la seva fundació el 1202 en mans de Guillem de Timor i sota la jurisdicció del castell de l’Albi.

Què visitar a Cervià de les Garrigues, les Garrigues

Els carrers empinats i empedregats del poble mereixen una visita de qualsevol amant de l’arquitectura rural. L’església de Sant Miquel Arcàngel es troba a la plaça principal però tampoc podem deixar de visitar l’ajuntament, que es troba en un edifici modernista de principis del segle XX.

Aquest edifici va ser obra de l’arquitecte Francesc de Paula Morera i Gatell i va servir, en el seu moment, d’escoles i de jutjat.

El paisatge de Cervià

Segons l’Observatori del Paisatge, Cervià de les Garrigues té un paisatge catalogat dins de les Garrigues Altes, també et dic que no podia ser de cap altra manera.

Un paisatge sec, de camps de conreu de fruiters de secà com les oliveres i els ametllers i per vegetació natural com la garriga i brolles arbrades de pi blanc.

Una de les rutes que podem fer des de Cervià de les Garrigues és la que ens porta al poble de les Besses, on podrem visitar les restes del castell feudal i algunes de les cases del poble. Encara es manté a peu dret l’església de Santa Maria de les Besses i l’antic molí.

Si volem una altra ruta, podem seguir la dels Bessons, un conjunt de turons declarats Espais Naturals Protegits situats al centre de la comarca. Durant aquesta ruta, a part de contemplar la natura on hi destaquen les aus rapinyaries, podrem gaudir de la joia de Les Garrigues, les construccions de pedra seca, siguin marges, cabanes o aljubs i cisternes.

Des de Cervià hi ha un itinerari marcat que ens portarà a la punta dels Marquesos. Si aquestes rutes no us acaben de convèncer, podeu visitar el web de l’ajuntament, que tenen moltes propostes.

Quan visitar Cervià

Cervià de les Garrigues comparteix festa major amb Lleida, el 29 de setembre, per Sant Miquel i gairebé redobla coincidència al maig, Lleida la fa el 9 de maig, per Sant Anastasi i Cervià el 15 de maig, per Sant Isidre.

Una de les dates més esperades del poble és a principis de desembre quan es celebra la fira de l’oli i del safrà. Durant aquesta fira fan visites guiades a la cooperativa de l’oli i només per l’esmorzar popular, ja diriem que paga la pena.

Què us ha semblat el que us hem explicat? Visitareu el poble? Sou de la zona i ens voleu recomanar algun indret per visitar?

Deixa un comentari