La vila d’Arbeca es troba dins la comarca de les Garrigues a la província de Lleida. Posa aquest poble a la llista de pobles imperdibles de Ponent perquè només pel fet de tenir els Vilars, ja val molt la pena visitar-la.
Si busques un pla diferent per gaudir de Ponent, pots visitar en un dia Arbeca i les Borges Blanques i a la vegada fas un recorregut per la història de Catalunya, des del Vilars fins a Francesc Macià.
Segons dades d’Idescat Arbeca, el 2017, tenia 2231 habitants, gairebé la meitat de cada gènere i més de la meitat en edat activa. En poc més de 5 anys, Arbeca ha perdut població i és que les dades actualitzades al 2022 diuen que el municipi té 2100 habitants.
Com molts dels pobles de Lleida, molts dels seus habitants es dediquen a l’agricultura i com passa a les Garrigues, concretament al cultiu de l’ametlla i de l’olivera, majoritàriament a la varietat arbequina.
Al municipi d’Arbeca també hi destaca l’activitat ramadera, principalment d’aviram i de porcins, si bé també es pot trobar bovins, ovins i conilles mare.
Arbeca és un dels pobles de les Garrigues que tenen més opcions per visitar, no t’ho perdis.
Breu història per parlar al bar
Arbeca es va anar construint als peus del turó encapçalat pel castell, del quan només se’n conserven les restes d’una muralla i part d’una de les torres.
Aquest castell va ser construït per ordre dels ducs de Cardona en el lloc on hi havia una fortalesa àrab.
Què visitar a Arbeca, les Garrigues
Passejant pel nucli antic ens trobarem amb l’edifici de l’ajuntament d’estil noucentista i l’església de St. Jaume el Major, consagrada el 1686.
Un dels punts imprescindibles és l’oficina d’informació i turisme, on també hi ha l’agrobotiga. L’edifici que l’acull és un edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’oficina obra de dimecres a diumenge de 10:00 a 14:00.
El castell d’Arbeca en el seu moment, es creu que era un dels més bonics de Catalunya, si més no, tenia la particularitat de tenir 365 finestres.
Els dissabtes, diumenges i festius es fan visites guiades, a les 12.00 del migdia i surten de l’oficina de turisme. Per més informació podeu trucar al 973 16 01 82.
Les Garrigues és sinònim d’olives i oli i Arbeca no podia esser menys. De fet han pogut recuperar un molí d’oli, possiblement del segle XIX, pràcticament sencer, que si teniu la mala sort de trobar-lo tancat, sempre el podreu contemplar a través de les vidrieres i fer-vos una idea de com era la tasca d’obtenció d’aquest producte tan preuat en la nostra gastronomia.
Oli d’oliva d’Arbeca, dels millors.
Antigament els senyors feudals eren els únics que tenien els forns de pa i/o els molins d’oli, segons quina fos l’economia principal del municipi i d’aquesta manera podien controlar la població i evitar que ningú deixés de pagar el delme corresponent.
Arbeca també compta amb un celler dins de la Ruta del Vins a les Garrigues, el Celler Els Vilars.
A la sortida del poble destaquen les restes de l’església de Santa Caterina que daten de principis del s.XVII i a 4 km hi ha la Capella de Sant Miquel.
Els ibers d’Arbeca
Els Vilars d’Arbeca és el poblat iber de Ponent més famós de tots. Els Vilars té una particularitat que el fa únic i és que està construït a la plana, en lloc d’en un turó elevat buscant la protecció de les vistes. Precisament per això, els vilars està envoltat per un fossar de pedres de punta i per accedir-hi és passa per un passadís corbat que ajudava a la protecció.
Sense cap mena de dubte, un dels atractius del poble és el poblat ibèric dels Vilars.
Per anar als Els Villars s’ha d’anar a buscar la carretera C-233, tot resseguint l’avinguda del Canal i travesssar-lo seguint les indicacions cap a Bellpuig. Després de gairebé 2,5 km de pista asfaltada s’arriba a un cartell que indica a mà esquera la Ruta Ibers i porta directament al llaciment.
Hauries de Saber:
Els Vilars d’Arbeca és un jaciment ilergeta molt important.
Els Vilars es poden visitar gratuïtament en dies especials, com per exemple, pel cap de setmana dels Ibers.
A Fuet i Mate hem preparat una ruta per jacíments ibers de Lleida, on t’expliquem més detalladament aquesta meravella de la història lleidatana.
El paisatge d’Arbeca
Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat Arbeca amb el típic paisatge de les Garrigues: Garrigues Baixes i Vall del Corb.
Aquest paisatge es caracteritza per terreny de relleu, secà i caps separats per parets de pedra seca. També és habitual veure les típiques cabanes de volta que servien als pagesos i ramaders per refugiar-se de les inclemències del temps.
Per observar aquest paisatge podem fer alguna ruta que uneixi Arbeca amb la Floresta, també a les Garrigues.
Una part d’Arbeca està catalogat dins del grup dels Secans de Belianes i d’Ondara, per la seva proximitat amb l’Urgell.
Fins i tot, una petita part té les característiques típiques de la Plana de l’Urgell.
Per descobrir el paisatge d’Arbeca, el millor que podeu fer és passejades o rutes en BTT pels seus camins.
Des d’Arbeca han preparat diverses rutes temàtiques per tal de conèixer millor la contrada, tot caminant, amb bici, a cavall o fins i tot, algunes, part amb cotxe.
Una de les més curtes són les que ens porten a la Font de la Juliana, que es creu que va ser construïda pels romans, i es troba a 2 km del poble i l’ermita de Sant Miquel de les Borgetes, també a uns 2 km del poble.
Quan visitar Arbeca
Durant la primera quinzena d’agost se celebra la festa major del poble, però pels gastronòmics, la data a anotar és la de l’1 de maig quan es fa la festa de les cassoles de tros.
A més a més, durant tot l’estiu es fan diverses festes i fires com per exemple la Nit de Foc a Els Vilars, el Tastjazz que consisteix en un tas de vins i embotits tot harmonitzat amb la música jazz de fons o el mercat Medieval que es realitza a principis d’abril i la fira de Santa Caterina, al novembre.
Recomanem, abans de visitar Arbeca, consultar el web de l’ajuntament per tenir les horaris de les visites actualitzats.
I tu, has visitar els Vilars? Recomanes la visita guiada o per lliure? Dona’ns la teva opinió escribint un comentari.
Què t’ha semblat la visita per Arbeca, a les Garrigues? Has entrar al castell o al molí?