La vila d’Arbeca es troba dins la comarca de les Garrigues a la província de Lleida. Com molts dels pobles de Lleida, molts dels seus habitants es dediquen a l’agricultura i com passa a les Garrigues, concretament al cultiu de l’ametlla i de l’olivera, majoritàriament a la varietat arbequina.

Al municipi d’Arbeca també hi destaca l’activitat ramadera, principalment d’aviram i de porcins, si bé també es pot trobar bovins, ovins i conilles mare. Segons dades d’Idescat, el 2017, tenia 2231 habitants, gairebé la meitat de cada gènere i més de la meitat en edat activa.

Breu història per parlar al bar

Arbeca es va anar construint als peus del turó encapçalat pel castell, del quan només se’n conserven les restes d’una muralla i part d’una de les torres. Aquest castell va ser construït per ordre dels ducs de Cardona en el lloc on hi havia una fortalesa àrab i en el seu moment devia es creu que era un dels més bonics de Catalunya, si més no, tenia la particularitat de tenir 365 finestres. Els dissabtes, diumenges i festius es fan visites guiades, a les 12.00 del migdia i surten de l’oficina de turisme. Per més informació podeu trucar al 973 16 01 82.

Què visitar

Passejant pel nucli antic ens trobarem amb l’edifici de l’ajuntament d’estil noucentista i l’església de St. Jaume el Major, consagrada el 1686. Un dels punts imprescindibles és l’oficina d’informació i turisme, on també hi ha l’agrobotiga. L’edifici que l’acull és un edifici modernista de l’arquitecte Cèsar Martinell. L’oficina obra de dimecres a diumenge de 10:00 a 14:00.

Les Garrigues és sinònim d’olives i oli i Arbeca no podia esser menys. De fet han pogut recuperar un molí d’oli, possiblement del segle XIX, pràcticament sencer, que si teniu la mala sort de trobar-lo tancat, sempre el podreu contemplar a través de les vidrieres i fer-vos una idea de com era la tasca d’obtenció d’aquest producte tan preuat en la nostra gastronomia.

Antigament els senyors feudals eren els únics que tenien els forns de pa i/o els molins d’oli, segons quina fos l’economia principal del municipi i d’aquesta manera podien controlar la població i evitar que ningú deixés de pagar el delme corresponent.

Arbeca també compta amb un celler dins de la Ruta del Vins a les Garrigues, el Celler Els Vilars.

A la sortida del poble destaquen les restes de l’església de Santa Caterina que daten de principis del s.XVII i a 4 km hi ha la Capella de Sant Miquel.

Arbeca saludable

Des d’Arbeca han preparat diverses rutes temàtiques per tal de conèixer millor la contrada, tot caminant, amb bici, a cavall o fins i tot, algunes, part amb cotxe. Dues de les més curtes són les que ens porten a la Font de la Juliana, que es creu que va ser construïda pels romans, i es troba a 2 km del poble i l’ermita de Sant Miquel de les Borgetes, també a uns 2 km del poble.

La dada curiosa

Sense cap mena de dubte, un dels atractius del poble és el pobat ibèric dels Vilars. Per anar als Els Villars s’ha d’anar a buscar la carretera C-233, tot resseguint l’avinguda del Canal i travesssar-lo seguint les indicacions cap a Bellpuig. Després de gairebé 2,5 km de pista asfaltada s’arriba a un cartell que indica a mà esquera la Ruta Ibers i porta directament al llaciment.

A Fuet i Mate hem preparat una ruta per jacíments ibers de Lleida, que et permetrà coneixer els orígens dels ilergetes.

Quan visitar Arbeca

Durant la primera quinzena d’agost se celebra la festa major del poble, però pels gastronòmics, la data a anotar és la de l’1 de maig quan es fa la festa de les cassoles de tros. A més a més, durant tot l’estiu es fan diverses festes i fires com per exemple la Nit de Foc a Els Vilars, el Tastjazz que consisteix en un tas de vins i embotits tot harmonitzat amb la música jazz de fons o el mercat Medieval que es realitza a principis d’abril i la fira de Santa Caterina, al novembre.

I tu, has visitar els Vilars? Recomanes la visita guiada o per lliure? Dona’ns la teva opinió escribint un comentari.

Deixa un comentari