Les Oluges és un municipi de la comarca de la Segarra, a la província de Lleida. En l’últim cens elaborat per Idescat el 2017, el municipi constava amb 155 habitants, 81 homes i 74 dones, 3 persones més que en cens de l’any anterior. D’aquests, 84 formen part de la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys i 51 són considerats de la tercera edat.

L’economia es basa en l’explotació agrària i ramadera, així de les 1317 hectàrees llaurades, la gran majoria estan dedicades als cereals, principalment a l’ordi i la civada

Pel que respecta a la ramaderia, destaca la cria de l’aviram i del porcí amb 83.000 i 5.900 caps, respectivament.

Visita les Olugues i Santa Fe, a la Segarra i descobreix el seu castell. Molt a prop, queda Montfalcó Murallat, un dels pobles més bonics de la Segarra i de Catalunya!

Breu història per parlar al bar

El territori de l’actual municipi formava part del comtat de Cerdanya i durant l’època del repoblament, al s.XI, s’hi instal·là gent del Solsonès i del Bages. D’aquesta època és el castell d’Oluja.

Què visitar a Les Olugues, la Segarra

Les Oluges queda moltes vegades eclipsat pel seu veí Montfalcó Murallat, però el poble capçalera del municipi també té una història molt interessant i racons per descobrir.

Per exemple, l’església de Santa Maria de les Oluges, un edifici de tres naus i amb una portalada d’estil neoclàssic que data del s.XVIII.

les olugues la segarra

Originàriament, el poble de Les Oluges eren dos pobles amb els seus respectius castells i esglésies. Avui en dia, l’església més ben conservada és la de Santa Maria de les Oluges a dalt de tot del turó i el castell, el castell Jussà, el de Baix, que ens trobem a la plaça, camí al cim.

Aquest castell és una construcció renaixentista del s.XVI i se’n conserva la torre de planta quadrada, el portal i els finestrals. També s’hi pot distingir els elements heràldics de la família constructora.

Del castell del poble de l’Oluja Alta o Sobirana, només en queden algunes restes.

Què visitar a Santa Fe, la Segarra

Santa Fe és un poble agregat al municipi de Les Olugues, igual que Montfalcó Murallat. Santa Fe tenia censats 31 habitants, el 2009.

Santa Fe manté l’estil de poblet medieval amb les seves cases empedrades i els carrers empinats que porten fins a un castell, de tipus medieval i estil plateresc que data del segle XV.

Passejant pels carrers de Santa Fe podem observar alguns trossos de muralla i fins i tot ens trobarem amb un dels portals d’accès a l’antiga vila closa. La curiositat de Santa Fe és que l’església, d’estil romànic, es troba als afores de la vila.

El paisatge de les Oluges i Santa Fe

El paisatge quan sortim del poble de les Oluges és purament segarrenc. Des de l’Observatori del Paisatge l’han catalogat com Costers de la Segarra.

Un paisatge molt modificat per la presència humana, principalment per tenir camps de conreu. Com hem comentat, el cultiu dels herbacis és la font principal del municipi. Si visitem la zona quan els cereals estan en el màxim punt de verdor, podrem diferenciar la parcel·lació tant característica d’aquest tipus de conreu.

Quan visitar Les Oluges i Santa Fe

La festa major de Les Oluges és el segon cap de setmana d’abril.

Aprofita la visita a Les Olugues per passar-te per Montfalcó Murallat, un dels pobles més bonics de Catalunya.

També es pot visita tot recorrent la Ruta de les dues Valls que recorre els pobles i boscos que trobem entre les valls del Sió i del Freixenet.

Al web de l’ajuntament de les Oluges trobareu tota la informació referent a l’agenda cultural.

Tens alguna història o anècdota per completar aquesta informació? Posa’t en contacte amb nosaltres a través d’un comentari. Has visitar Les Oluges? Què t’ha semblat?

Deixa un comentari