Si estàs buscant pobles per visitar a Les Garrigues, a la teva llista no hi pot faltar l’Albi. Aquest petit poble d’oli d’oliva i ametlles és un dels exemples més típics de poble garriguenc i a més a més, té una gran quantitat d’atractius turístics per passar-hi més d’un dia. Descobreix tot el que es pot visitar a l’Albi.

L’Albi és un municipi de la comarca de les Garrigues, a la província de Lleida. Segons el cens realitzat el 2017 per Idescat, la població de l’Albi era de 781 habitants, formada per 377 dones i la resta homes. Més de la meitat de la població es troba en edat activa i un centenar són nens menors de 15 anys.

El tipus de conreu majoritari és l’olivera, seguida de l’ametller i dels cereals. Si de ramaderia parlem, destaca la cria d’aviram, seguida de porcins. Tot i això, a l’Albi també es cria conilles mare i cabrum, seguit per ovins però amb només 32 caps.

L’Albi és un dels pobles amb més opcions per visitar les Garrigues.

Breu història per parlar al bar

A dalt de tot del turó hi descansen les ruïnes restaurades del castell de l’Albi. Aquest castell data de l’any 1179, durant l’època del rei Alfons I. Al llarg dels anys va rebre ampliacions, essent la de finals del s.XVI la més important i que el va convertir en un dels palaus més importants de la contrada.

pintures rupestres de l'albi

El títol nobiliari de Baró de l’Albi data de l’època del reu Alfons II d’Aragó, quan el 1166 li ho va atorgar a Guillem de Cervera. El títol ha anat passant per diverses cases al llarg del temps, com per exemple la Casa de Centelles i a mitjans del s.XIV o per la Casa de Mur fins que al s.XV va passar a mans dels comtes de Cardona.

Actualment, el XXXIII baró de l’Albi és Carles Montoliu i de Carrasco.

Què visitar a l’Albi, a les Garrigues

L’Albi té una particularitat i és que a la plaça Major, la porxada, no hi ha l’església parroquial. Aquesta església, la de Santa Maria, que data del s.XVIII es troba una mica més amunt.

L’edifici és d’estil renaixentista amb una façana d’estil barroc. Als afores del poble, després dels safaretjos comunitaris, hi ha l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià que data del s.XVII.

albi les garriges

Com hem comentat a l’apartat d’història, l’Albi ha restaurat el castell i des de l’ajuntament hi ha la possibilitat de realitzar visites guiades trucant al 973 17 50 04 ext.2.

Hauries de Saber:

A l’Albi hi ha pintures rupestres

L’Albi sembla un poble petit de les Garrigues però la veritat és que amaga moltes sorpreses. A part de les pintures rupestres que comentarem més endavant, també es hi ha un espiral màgic.

Si visites l’Albi, no t’oblidis de llegir l’Albi saludable, podràs descobrir una cova.

Si segueixes llegint, entendràs que volem dir.

El paisatge de l’Albi

L’Albi és un poble típicament de les Garrigues, amb turons treballats que s’han convertit en terrasses on el cultiu de l’atmetlla i les olives tenen un paper principal. Els bancals estan separats per parets de pedra seca i les cabanes de volta estan repartides al llarg de tot el municipi.

Des de l’Observatori del Paisatge han catalogat l’Albi com un paisatge de les Garrigues Baixes i la vall del Corb.

Qualsevol ruta que facis per l’Albi, ja sigui caminant o en BTT, podràs descobrir moltes cabanes de volta i empapar-te de l’aire de les Garrigues.

L’Albi saludable

L’Albi és punt de partida i de pas de diverses rutes per descobrir Les Garrigues. Una és la de les Cabanes de Volta a les Garrigues.

Una altra ruta és la que uneix El Cogul amb el Vilosell, passant per l’Albagés, Cervià de les Garrigues i l’Albi, tot recorrent el riu Set.

Visita l’Albi, a les Garrigues, a peu o en BTT.

Per fer una part d’aquesta ruta, la que comença a l’Albi, s’ha de sortir de darrere de l’ermita de Sant Cosme i Sant Damià i resseguir el camí fins al riu Set, tot passant per la Cova Fosca o Cova del Cintet i la Font de la Teula.

albi les garriges castell

La ruta és molt fàcil, totalment plana i fins i tot, vas molta estona per camí d’horta. Així que si no teniu temps o ganes de caminar, podeu arribar-vos, fins gairebé la cova i la font, amb el cotxe. A la zona de la Font de la Teula  hi ha taules i bancs de pedra per descansar i esmorzar.

La sorpresa de l’Albi, a les Garrigues

Si el que us agrada són les pintures rupestres, des de l’Albi podem arribar-nos a les Pintures Rupestres de la Vall de la Coma a 4,7km del poble i a les Pintures Rupestres de la Balma dels Punts a 4,1 km direcció Cervià. Per accedir a les pintures s’ha de telefonar a l’ajuntament o aprofitar algun dia dels que organitzen visites guiades.

Si us agraden les pintures rupestres, heu de passar pel Cogul, quedareu meravellats.

albi les garrigues espiral

La visita no us deixarà indiferents de cap manera. En la fotografia superior, malgrat que costa molt veure-ho, hi ha esculpits uns vaixells. La gran pregunta és com van arribar a dibuixar uns vaixells en unes terres tant de secà com les que envolten el poble de l’Albi al cor de Les Garrigues!

Hauries de Saber

A l’Albi hi ha un espiral màgic

Encara tenim una altra sorpresa a l’Albi. Durant la seva ruta de les cabanes de volta, ens podem arribar a un Espiral màgic. A dalt de tot d’una roca mil·lenària, hi ha grabat un espiral amb propietats energètiques. Fins i tot el diari Segre se’n va fer ressó.

Quan visitar l’Albi

A principis de març és duu a terme la Festa de l’Oli a l’Albi amb jornada de portes obertes a la cooperativa. La Festa Major de l’Albi és a principis d’agost i al setembre quan es celebra la de Sant Cosme i Sant Damià.

El castell participa en el Cicle de Música als Castells.

L’Albi és un poble molt actiu turísticament parlant. Des de l’ajuntament i el Grup de Belles Arts organitzen, cada primer dissabte de mes, visites guiades gratuïtes. Per més informació, us deixem el link al web de l’ajuntament.

Has gaudit de la música al castell? Quina és la teva cabana de volta preferida? Ja has visitat l’Albi, a les Garrigues? Explica-ho, deixant un comentari.

This Post Has One Comment

  1. Gerard

    +1

Deixa un comentari