Bellvís és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell a la província de Lleida. Segons les dades publicades a Idescat i actualitzades en el cens del 2018, el municipi comptava amb 2266 habitants, gairebé repartits en parts iguals entre homes i dones, superant en 32 els homes. 1377 habitants es tenen entre 15 i 64 anys, els nens i nenes són poc més de 300 i 565 estan en edat de jubilació.

El cens del sector econòmic no està actualitzat des del 2009 quan es van determinar 3.639 hectàrees de terra llaurada, dedicades majoritàriament als cereals i només 480 als arbres fruiters, fet que és així des de la construcció del Canal d’Urgell.

El sector ramader està més repartit entre l’aviram i el porcí, tot i que també s’hi poden trobar ovins i bovins.

El municipi de Bellvís, al Pla d’Urgell, amaga racons i camins que estan esperant ser descoberts, com els búnquers de la guerra civil.

Què més pots visitar pels voltants de Bellvís i els Arcs? T’ho expliquem a la nostra Ruta pel Pla d’Urgell.

Breu història per parlar al bar

Bellvís, com altres pobles dels voltants, formava part de la comarca de La Noguera fins que el 1988 es va formar la comarca del Pla d’Urgell.

De fet, temps abans, Bellvís fou repoblat pels templers i formava part de la senyoria dels Bellvís, que procedien de la família dels Montcada.

Qué visitar a Bellvís al Pla d’Urgell

Passejar per Bellvís és un plaer pels sentits, ja que si bé és poble suficientment gran per tenir tots els serveis, encara manté aquell aire de poble petit on la gent et saluda pel carrer, malgrat que no et coneguin de res. Potser sí que el seu topònim té raó, “bellu visu” és a dir, bonic per la vista.

A més a més, és un poble amb molta vida, com ho demostren la gran quantitat d’associacions que s’hi poden trobar, fins i tot una penya del Barça. L’església parroquial del poble data del s.XIX i va ser obra del treball voluntariat de la gent de Bellvís.

bellvis pla d'urgell bunkers guerra civil

A prop de Bellvís, direcció a la vil·la d’ Els Arcs hi ha el santuari a la Mare de Déu de la Soga, on antigament hi havia un convent.

L’organització GRIEGC va recuperar unes restes pertanyents a una edificació de la Guerra Civil. Els dos bunquers recuperats estan a la vora del canal.

bellvis pla d'urgell

Els Arcs

Els Arcs és una vila del municipi de Bellvís, al Pla d’Urgell, província de Lleida que no arriba als 200 habitants. Els Arcs es troba direcció a Linyola.

Breu història per parlar al bar

Segons hem pogut llegir, l’origen de l’assentament dels Arcs és una vil·la romana que es reconvertir en almúnia sarraïna.

La zona formava part de la senyoria de Bellvís i l’església de Sant Antonia Abat era filial de l’església major de Balaguer. Els Arcs comptava amb un castell, situat a l’actual plaça Catalunya, del qual no en queda res.

Què visitar als Arcs

L’església de Sant Antoni Abat data de 1279, tot i que l’edifici actual és de finals del s.XVIII. La façana, d’estil neoclàssic, té un fontó triangular i l’església està coronada per la torre quadrada del campanar que conserva les campanes originals.

Algunes de les cases senyorials i més antigues del poble es troben al carrer Major.

Seguin el camí que porta a Bellvís ens trobarem amb el Casal Mare de Déu de les Sogues, una ermita moderna envoltada de natura. En aquest terreny és on hi havia l’antic convent trinitari de la Mare de Déu de les Sogues i avui en dia, hi han trobat diverses tombes excavades a la roca.

Les pedres d’aquest convent es van utilitzar pe construir algunes de les cases de les poblacions veïnes, com per exemple Cal Cava, al carrer major de Els Arcs.

El Paisatge de Bellvía al Pla d’Urgell

Podem aprofitar la visita als Arcs i a Bellvís per observar algunes de les aus més característiques de la zona, com per exemple, les famoses bandades d’estronells o les fredelugues, durant els mesos d’hivern.

Si voleu saber més detalls sobre el paisatge de la Plana d’Urgell, només cal que visiteu el web de l’Observatori del Paisatge.

Quan visitar Bellvís i els Arcs al Pla d’Urgell

El cap de setmana més interessant per visitar Bellvís és el de l’últim cap de setmana de juliol quan es celebren Els Firals, un seguit de representacions històriques, que giren al voltant de la llegenda de Cal Bufalà.

Durant aquell cap de setmana, Bellvís i els seus habitants es traslladen al 1637, quan les tropes de Felip IV van entrar a Catalunya. Serà qüestió d’anotar-ho a l’agenda i fer-hi una visita.

Si algú vol visitar Bellvís durant la festa major, haurà d’esperar-se al 28 d’octubre, quan es rendeix honor a la Mare de Déu de les Sogues, la patrona de la vila i de la comarca i si algú es mou pel menjar, durant la primera quinzena de maig es dur a terme la Festa de les Cassoles.

El primer cap de setmana d’octubre se celebra la festa major dels Arcs.

Al web de l’ajuntament de Bellvís, al Pla d’Urgell hi ha tota la informació necessaria per estar al dia de la seva agenda cultural.

No és fàcil trobar informació de Els Arcs però hi ha un bloc “Viure als Arcs” que ens ajuda una mica a situar-nos al poble i a la seva història. Si tens més informació o has visitar els Arcs, deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari