Els poble de Bellvís i el petit poble agregat dels Arcs són una parada imprescindible per descobrir els secrets del Pla d’Urgell. Passeja pels seus camins d’horta, descobreix búnquers de la Guerra Civil i fotografia els racons més rurals.

Confesso que Bellvís va ser tot un descobriment, però és que trobar un mural de la Lily Bricks als Arcs només va fer que augmentar la sorpresa d’aquest municipi del Pla d’Urgell. Si vols passar un dia diferent, completa el triangle visitant el Poal.

Bellvís és un municipi de la comarca del Pla d’Urgell a la província de Lleida. Segons les dades publicades a Idescat i actualitzades en el cens del 2018, el municipi comptava amb 2.266 habitants, gairebé repartits en parts iguals entre homes i dones, superant en 32 els homes. 1.377 habitants es tenen entre 15 i 64 anys, els nens i nenes són poc més de 300 i 565 estan en edat de jubilació. Al 2022 el nombre d’habitants és de 2.243.

El cens del sector econòmic no està actualitzat des del 2009 quan es van determinar 3.639 hectàrees de terra llaurada, dedicades majoritàriament als cereals i només 480 als arbres fruiters, fet que és així des de la construcció del Canal d’Urgell.

turisme diferent pla urgell

El sector ramader està més repartit entre l’aviram i el porcí, tot i que també s’hi poden trobar ovins i bovins.

El municipi de Bellvís, al Pla d’Urgell, amaga racons i camins que estan esperant ser descoberts, com els búnquers de la guerra civil. Aprofita per visitar el llogaret dels Arcs i l’ermita de les Sogues.

Què més pots visitar pels voltants de Bellvís i els Arcs? T’ho expliquem a la nostra Ruta pel Pla d’Urgell.

Si segueixes llegint no et faltaran motius per visitar Bellvís i fer turisme pel Pla d’Urgell. Practica el Turisme No Guiri.

Breu història per parlar al bar

Bellvís fou repoblat pels templers i formava part de la senyoria dels Bellvís, que procedien de la família dels Montcada.

que visitar a bellvis pla urgell

Bellvís, com altres pobles dels voltants, formava part de la comarca de La Noguera fins que el 1988 es va formar la comarca del Pla d’Urgell.

Qué visitar a Bellvís al Pla d’Urgell

Passejar per Bellvís és un plaer pels sentits, ja que si bé és un poble suficientment gran per tenir tots els serveis, encara manté aquell aire de poble petit on la gent et saluda pel carrer, malgrat que no et coneguin de res. Potser sí que el seu topònim té raó, “bellu visu” és a dir, bonic per la vista.

bellvis pla d'urgell

A més a més, és un poble amb molta vida, com ho demostren la gran quantitat d’associacions que s’hi poden trobar, fins i tot una penya del Barça.

L’església parroquial del poble data del s.XIX i va ser obra del treball voluntariat de la gent de Bellvís.

esglesia de bellvis pla urgell

A prop de Bellvís, direcció a la vil·la d’Els Arcs hi ha el santuari a la Mare de Déu de la Soga, on antigament hi havia un convent.

Algunes cases històriques de Bellvís són Cal Borràs o Cal Bufalà. La primera està en desús, però encara manté l’esplendor de l’època que va ser construïda, al segle XVIII.

A la web de la Generalitat del Patrimoni Arquitectònic trobaràs fins a 15 registres més de què visitar a Bellvís i als Arcs.

L’organització GRIEGC va recuperar unes restes pertanyents a una edificació de la Guerra Civil. Els dos bunquers recuperats estan a la vora del canal.

bellvis pla d'urgell bunkers guerra civil

Bellvís forma part de la línia de rereguarda durant la Guerra Civil fins a principis del març del 1938 quan es va produir el Front del Segre. Bellvís va passar a estar a la línia de defensa i per això es van construir un seguit de búnquers.

Altres pobles del Pla d’Urgell, com Linyola, Sidamon i Bell-lloc, també van haver de fortificar-se i passar a ser pobles defensius. Aprofitant el traçat del Canal d’Urgell, Bellvís va centrar la defensa de la zona sud.

Els Arcs

Els Arcs és una vila del municipi de Bellvís, al Pla d’Urgell, província de Lleida que no arriba als 200 habitants. Els Arcs es troba direcció a Linyola.

Breu història per parlar al bar

Segons hem pogut llegir, l’origen de l’assentament dels Arcs és una vil·la romana que es reconvertir en almúnia sarraïna.

els arcs pla urgell turisme rural

La zona formava part de la senyoria de Bellvís i l’església de Sant Antonia Abat era filial de l’església major de Balaguer. Els Arcs comptava amb un castell, situat a l’actual plaça Catalunya, del qual no en queda res.

Què visitar als Arcs, al Pla d’Urgell

L’església de Sant Antoni Abat data de 1792. La façana, d’estil neoclàssic, té un fontó triangular i l’església està coronada per la torre quadrada del campanar que conserva les campanes originals.

Algunes de les cases senyorials i més antigues del poble es troben al carrer Major, com Cal Cava, cal Cipirà, una de les cases més grans del poble.

esglesia dels arcs a pla urgell

Seguin el camí que porta a Bellvís ens trobarem amb el Casal Mare de Déu de les Sogues, una ermita moderna envoltada de natura. En aquest terreny és on hi havia l’antic convent trinitari de la Mare de Déu de les Sogues i avui en dia, hi han trobat diverses tombes excavades a la roca.

Al recinte hi ha una zona de barbacoes, però està tot ballat i tancat. No sabem com ni quan es pot visitar, algú ho sap?

street art i murals pla urgell

Les pedres d’aquest convent es van utilitzar per construir algunes de les cases de les poblacions veïnes, com per exemple Cal Cava, al carrer major de Els Arcs.

Si vols ampliar el coneixement sobre el Patrimoni Arquitectònic de Bellvis i dels Arcs, descobreix el catàleg de la Generalitat.

El Paisatge de Bellvís al Pla d’Urgell

Podem aprofitar la visita als Arcs i a Bellvís per observar algunes de les aus més característiques de la zona, com per exemple, les famoses bandades d’estronells o les fredelugues, durant els mesos d’hivern.

Si voleu saber més detalls sobre el paisatge de la Plana d’Urgell, només cal que visiteu el web de l’Observatori del Paisatge.

rutes bellvis els arcs pla urgell

Com sempre us comentem a Fuet i Mate, la millor manera per descobrir les terres de Ponent i en aquest cas, particularment el Pla d’Urgell, és recórrer els seus camins d’horta. El paisatge de Bellvís està decorat amb cereals, així que un bon moment és durant la primera quan els verds esclaten o al juny que el daurat decora fins on t’arriba la vista.

Quan visitar Bellvís i els Arcs al Pla d’Urgell

El cap de setmana més interessant per visitar Bellvís és el de l’últim cap de setmana de juliol quan es celebren Els Firals, un seguit de representacions històriques, que giren al voltant de la llegenda de Cal Bufalà.

Durant aquell cap de setmana, Bellvís i els seus habitants es traslladen al 1637, quan les tropes de Felip IV van entrar a Catalunya. Serà qüestió d’anotar-ho a l’agenda i fer-hi una visita.

casals de bellvis pla urgell

Si algú vol visitar Bellvís durant la festa major, haurà d’esperar-se al 28 d’octubre, quan es rendeix honor a la Mare de Déu de les Sogues, la patrona de la vila i de la comarca i si algú es mou pel menjar, durant la primera quinzena de maig es dur a terme la Festa de les Cassoles.

El primer cap de setmana d’octubre se celebra la festa major dels Arcs.

Al web de l’ajuntament de Bellvís, al Pla d’Urgell hi ha tota la informació necessaria per estar al dia de la seva agenda cultural.

No és fàcil trobar informació de Els Arcs però hi ha un bloc “Viure als Arcs” que ens ajuda una mica a situar-nos al poble i a la seva història. Si tens més informació o has visitar els Arcs, deixa’ns un comentari.

Coneixes aquesta zona? Deixa’ns un missatge amb els teus racons preferits?

Has assistit als Firals?

This Post Has 2 Comments

 1. Biel

  Hola sóc un habitant de Bellvís.

  Per visitar el Casal Mare de Déu de les Sogues. S’han de demanar les claus a l’ajuntament, i potser us poden montar una visita guiada.

  1. Fuet-i-Mate

   Hola Biel,
   Perfecte, moltes gràcies per informarció. Ens encanten aquestes dades locals 🙂
   Ho tindré en compte per quan torni a passar per Bellvís, fer una parada especial gràcies a tu!

Deixa un comentari