Torregrossa és un dels meus pobles preferits del Pla d’Urgell. Aquí trobaràs què visitar per Torregrossa, com per exemple el racó de l’església i l’antic castell, els murals i sobretot el seu paisatge, fan de Torregrossa un bon lloc per passar un dia de tranquil·litat.

Una ruta ben diferent pel Pla d’Urgell és visitar Torregrossa i després agafar la LV-7022 fins a buscar els vestigis de Margalef i tots els molins i altres ruïnes que et trobaràs pels camins que uneixen amb Puigverd de Lleida o Artesa de Lleida, ja al Segrià.

Torregrossa és un municipi del Pla d’Urgell, a la província de Lleida, amb una població de 2.190 habitants, seguint les dades publicades d’Idescat en el cens elaborat el 2018. D’aquests 1.124 són homes i 1.066 dones i si mirem les franges d’edat, tenim 319 nens i nenes, 1.366 persones entre els 15 i els 64 anys. L’actualització feta al 2022 mostra 2.155 habitants.

En nombres de sector econòmic, com passa amb altres pobles de la província de Lleida i sobretot del Pla d’Urgell destaca el cultiu de cereals, com el blat de moro, el panís i el gira-sol, per sobre dels fruiters, amb gairebé 1.000 hectàrees de més i només 36 per al cultiu de l’olivera.

que vistar a torregrossa ruta pla d'urgell

La majoria de la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i bestià porcí, uns 700 bovins i no arriben al centenar de cabres.

La guia completa de la comarca, què visitar pel Pla d’Urgell.

Torregrossa és un dels pobles més bonics del Pla d’Urgell, descobreix perquè ho dic.

Breu història per parlar al bar

Torregrossa, que és el municipi que limita amb les Garrigues, té una part històrica lligada a aquest província. El nucli antic formava part d’una vila closa entre l’església i el castell, tot i que d’aquest només en queda algun tros de paret.

Què visitar a Torregrosa, Pla d’Urgell

L’església parroquial està dedicada a Santa Maria i té una façana d’estil renaixentista, amb una portalada emmarcada per columnes adossades i un frontó triangular.

torregrossa pla d'urgell

De l’antic castell de Torregrossa no en queda gaire cosa. El castell és conegut com Montsuar-Avinyó i data del segle XVI. Tot i que sembla que aquest castell es va construir sobre unes ruïnes romanes.

Del castell en queda la porta d’accés d’arc de mig punt amb grans dovelles i on encara s’hi pot veure l’escut familiar. Si gires cap a la plaça de l’església, algunes cases del costat, conserven part de l’antic castell.

La casa de la vila és si més no, curiosa per la seva simetria. Altres cases que destaquen, tot passejant pel poble de Torregrossa, són cal Farré, Cal Jaumet amb la seva portalada d’arc, Cal Salvia i Cal Majo.

El municipi de Torregrossa també té l’agregat de Margalef, que es troba partit per la N-240.

Si no et vols perdre res del Patrimoni Arquitectònic de Torregrossa i Margalef, passa’t pel web de la Generalitat.

Margalef

Margalef és un poble del municipi de Torregrossa, a la comarca del Pla d’Urgell, de la província de Lleida.

Des de la N-240, a l’altura de la rotonda que porta cap a Torregrossa, crida l’atenció les restes de l’antiga església, de la qual només en queda la façana, d’arcs apuntats.

Abans, però, no podem oblidar el Casal-Palau dels Ducs d’Almenara, una espectacular masia del selge XVIII.

Si a la rotonda, agafem sentit contrari a Torregrossa, ens endinsarem a la zona coneguda com Els Tossals de Margalef, un espai declarat d’Interès Natural.

ruines poble pla d'urgell

Aquest espai consta de gairebé 70 hectàrees repartides en dues zones, els Tossals de Margalef i Tossal de l’Infern. Les característiques naturals d’aquest espai són una vegetació semiàrida on destaquen els arbustos.

Als Tossals de Margalef hi ha tres espècies vegetals protegides: Ferula loscosii, Bombycilaena discolor i Malva trífida.

El paisatge de Torregrossa, al Pla d’Urgell

Mentre recorreu els camins de Torregrossa i Margalef no perdeu l’oportunitat de contemplar el paisatge. Els Tossals de Margalef és una de les poques de la Plana d’Urgell que manté en armania l’activitat humana amb la vegetació estèpica.

murals al pla d'urgell torregrossa

L’Obersavatori del Paisatge ha dividit les Terres de Lleida en diveses unitats paisatgístiques segons les característiques de cada regió. El municipi de Torregrossa forma part de la Plana d’Urgell, un paisatge fortament influit per l’agricultura.

Els molins de farina de Ponent

Molts dels pobles de Ponent, siguin de la comarca que siguin, tenen una gran quantitat de molins, o millor dit, vestigis, mostra de l’època medieval. Aquests edificis aprofitaven les aigües dels rius i torrents, a vegades acumulades en peixeres per moldre el gra i obtenir farina.

Recorrent els camins que separen Torregrossa de Puigverd de Lleida ens trobarem amb racons emblemàtics com el Molí Massot, el Pantà de Margalef, l’antic assentament de Sant Jordi o fins i tot podrem veure algun estruç.

El Molí Massot fou una construcció dedicada a moldre farina que va funcionar des del 1783 fins a principis del s.XX, avui en dia, només en queden quatre pedres però en el cartell explicatiu ens podem fer una idea contemplant les fotografies que s’han pogut recuperar.

Aquest molí ja forma part del terme municipal de Juneda. Segons expliquen, el molí estava format per tres cossos, un de principal de tres plantes i dos de secundaris.

Per tal d’assegurar aigua al molí per moure les seves peces, es va construir una bassa. Es creu que aquest molí el van reconstruir la família Massot de Puigverd de Lleida, el 1870.

La construcció del canal d’Urgell va fer canviar la fisonomia agrícola de les terres que regava i per això, en aquesta zona es va deixar de cultivar blat, fet que ocasionà que el molí anés perdent importància a poc a poc.

torregrossa pla d'urgell ruta

Seguint indicadors que ens trobem pels camins de terra, podem arribar fins a l’antic assentament de Sant Jordi o també conegut com a Vinferri.

Aquest terme es va agregar a Juneda però amb el temps va quedar despoblat i actualment només hi queden les restes de l’antiga ermita. Antigament, en aquest indret hi havia un castell però ara, els experts, només n’han pogut localitzar alguna part dels seus fonaments.

Segons diuen, es tractava d’un edifici de planta rectangular i segurament tenia una planta d’alçada. En canvi, l’ermita era una petita construcció annexada al castell.

El que crida l’atenció és que un lloc amb una posició tan privilegiada, al capdamunt d’un turó amb vista a tota la contrada hagi quedat despoblat. Pels voltants de l’assentament s’han trobat restes datades del neolític, del paleolític i de l’edat de bronze i fins i tot dels ibers.

Resseguint aquests camins, arribareu a Puigverd de Lleida. A profiteu per descobrir el cementiri vell.

Quan visitar Torregrossa

Si volem veure Torregrossa en festes, hi haurem d’anar a mitjans d’agost o a mitjans de gener per celebrar la festa Major d’Estiu i d’Hivern, respectivament.

quan visitar torregrossa

Al web de l’ajuntament de Torregrossa, al Pla d’Urgell, trobareu tota la inforanció actualitzada de la seva agenda cultural.

Tens més racons de Torregrossa o Margalef per compartir amb nosltres? Saps alguna història o llegenda del terme? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari