Si vols saber que visitar a Puigverd de Lleida, estàs al lloc ideal i si no, poc hi falta. En aquesta població del Segrià hi trobaràs història, murals i natura. A Puigverd de Lleida, al Segrià, també hi podràs visitar una de les obres d’enginyeria més imporants de la seva època i construida per una home que acabarà essent molt important en la història nacional. Què et sembla, anem a visitar Puigverd de Lleida?

ruta per puigverd de lleida al segria

Puigverd de Lleida és un municipi del Segrià, a la província de Lleida. Les dades d’Idescat mostren que la població censada el 2019 era de 1.355 persones, concretament 701 homes i 654 dones. Si ens fixem en l’estudi per grups d’edat, tenim que entre els 0 i els 14 anys hi ha 199 habitants, entre els 15 i els 64, 881 i que 275 tenen més de 65 anys.

Si seguim analitzant les dades d’Idescat veiem que l’economia del municipi és fortmanet agrícola amb 802 hectàrees dedicades al conreu, principalment als herbacis i als fruiters i en menor mesura a l’olivera.

Per la part de la ramaderia destaca la cria d’aviram, amb 42.002 caps censats el 2009 i 7.480 de porcins. També hi ha unes 350 ovelles.

Descobreix Puigverd de Lleida, al Segrià, un poble autèntic.

Amb la Ruta Completa pel Segrià podràs preparar la ruta al teu gust.

Breu història per parlar al bar

Per la rodalia de Puigverd de Lleida s’hi han trobat restes arqueològiques de l’època del paleolític mitjà, en diversos jaciments. També s’han descobert restes de l’edat del bronze, com per exemple als jaciments del Secanet, a prop de l’estació de trens de Puigverd, o a la Serra de Puigverd on s’hi han trobat peces de sílex.

En aquest territori ja hi havia una almúnia sarraïna, que els cristians van aprofitar per poblar.

El nom de Guillem de Cervera està relacionat amb Puigverd de Lleida des dels temps de la reconquesta. El terme va anar passant de mans i per exemple cap al segle XIV era territori de Pere d’Espens.

Les aigües del canal d’Urgell van permetre regar aquestes terres, garantint dues collites a l’any i per tant, la millor econòmica, va comportar un augment de població.

Què visitar a Puigverd de Lleida, al Segrià

L’església parroquial està dedicada a Sant Pere i data del segle XVIII. La seva façana és senzilla, seguint l’estil clàssic i acabada amb un campanar.

Com moltes altres esglésies de Catalunya, a conseqüència de la insurrecció de l’exèrcit franquista, moltes esglésies van ser cremades (i cures i monges assassinats). L’església de Puigverd no en va ser una excepció.

esglesies del segria puigverd de lleida

L’església es troba a la plaça Major on també hi trobem algunes de les cases més antigues de la vila, que daten dels segles XVI-XVIII.

L’ajuntament de Puigverd de Lleida, al Segrià, es troba en un edifici que data del 1901, que ha sigut des de presó fins a escola.

Diu, un cartell informatiu situat a la plaça, que les cases de Puigverd de Lleida estan connectades per passadissos subterranis a través dels seus cellers. La veritat és que ens morim de ganes de veure-ho! el dia que algú ens ho vulgui ensenyar, allí estarem!

Pugiverd de Lleida, al Segrià, ja s’ha sumat a la moda dels murals als seus carrrers i és que no podia ser menys ja que aquí hi viu la Lily, una de les referents mundials, sortida de Ponent.

que visitar puigverd de lleida segria

Als afores del poble queden les restes del Cementiri Vell on encara queden algunes lloses funeràries.

Coses que no t’esperes:

Puigverd de Lleida té tres cementiris: el fosar de Sant Pere, el Cementiri Vell i el Nou. El més antic és el fosar de Sant Pere, que estava a prop de l’església parroquial.

Un punt estratègic per tenir una vista de la zona és al Turó de la Pena on hi ha el dipòsit Macià. A més a més, aquest dipòsit d’aigua és un dels primers que es van construir en formigó armat de Catalunya i porta el nom del seu projector, Francesc Macià.

ruta presidents per Ponent

Aquest treballava com a enginyer per l’exèrcit espanyol construïnt ponts, ferrocarrils i telègrafs.

El paisatge de Puigverd de Lleida

Pugiverd de Lleida és dels pocs pobles del Segrià que formen part de la catalogació paisatgística de la Plana d’Urgell, realitzada per l’Observatori del Paisatge.

Un bon lloc per per contemplar aquest tipus de paisatge és des del Mirador de la Serra. En aquest zona hi havia una pedrera, d’origen medieval.

rutes natura puigverd lleida

De la pedrera de la Serra, que va durar fins al segle XIX-XX se’n van treure les pedres per construir l’església del poble. No en queden gaires vestigis, més que les marques a la roca i alguna balma que servia de refugi pels picapedrers i després durant la Guerra Civil.

Ens queda pendent fer alguna ruta caminant per La Serra, el límit amb el Mas de Matxerri, a l’espai Natural del Mas de Melons. Una ruta pel Mas de Melons sí que l’hem fet i te l’expliquem a Castelldans.

paisatge i rutes segria

Si anem cap a l’altre costat, direcció Torregrossa, tenim una bonica ruta entre molins i restes de pobles abandonats com per exemple el Molí Massot o l’assentament de Sant Jordi. Nosaltres l’hem fet amb cotxe.

Quan visitar Puigverd de Lleida

Una de les festes més celebrades del poble és la Llegenda de Sant Jordi, el Drac i la Princesa que es celebra, des del 2006, el cap de setmana anterior al 23 d’abril.

D’entre les altres moltes activitats que organitzen, la festa major queda per l’últim cap de setmana de juliol.

descobreix el segria

Et deixem l’enllaç al web de l’ajuntment de Puigverd de Lleida, d’aquesta manera pots consultar l’agenda facilment.

Ets de Puigverd de Lleida, al Segrià? Tens algun altre racó per mostrar-nos i compartir? Si no coneixies el poble, que t’ha semblat? Deixa’ns un comentari amb les teves impressions.

Deixa un comentari