Torrebesses és un dels nostres pobles preferits del Segrià? Vols saber per què? Doncs continua llegint, no te’n penediràs.
Torrebesses és un municipi del Segrià, a la província de Lleida amb 282 persones censades el 2019, segons dades d’Idescat. El repartiment per gènere correspon a 150 homes i 132 dones i si ho mirem per edats, la cosa queda amb 33 nens i nenes menors de 15 anys, 85 padrins i padrines majors dels 64 anys i la resta, 164 persones entre els 15 i els 64 anys.
Hauries de Saber:
A Torrebesses hi ha plantacions de pistatxos.
L’economia agrícola de Torrebesses mira a la comarca veïna de Les Garrigues amb 1.075 hectàrees dedicades a l’olivera i només 202 als fruiters, principalment ametllers i algun pistatxer.
Torrebesses, al Segrià, es troba en terra de secà i per això les 158 hectàrees d’herbacis corresponen a cereals de secà. La ramaderia és forta en aviram i porcins, tot i que també hi trobem bovins i ovins i en menor mesura cabrins i equins.
Ja saps que a Torrebesses pots aprendre sobre la Pedra Seca? I coneixes la llegenda de la seva església inacabada?
No et perdis res, amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
Per parlar de Torrebesses ens n’hem d’anar als temps de la conquesta cristiana quan Ramon Guillem de Cervera va ser l’encarregat de repoblar aquesta zona. De la Torrebesses àrab en queden algunes restes als murs de les cases.
El territori va passar a la senyoria de la cartoixa d’Escaladei, fins al 1835, temps en què van introduir el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi.
Què visitar a Torrebesses, al Segrià
Torrebesses és un dels pobles amb més encant del Segrià i diem Segrià perquè és la comarca que pertany políticament parlant, tot i que per les seves característiques climatològiques, arquitectòniques i paisatgístiques, sembla més un poble de Les Garrigues.
A dalt de tot del poble de Torrebesses, al Segrià, hi trobem el Castell Palau, una construcció que es remunta en temps dels àrabs, com a torre de vigilància. Actualment és de propietat privada i l’han reconvertit en allotjament. El palau que contemplem data de 1730 i és d’estil barroc tardà.
L’església antiga és l’església de Sant Salvador, una església romànica de transició al gòtic que data del segle XII. El 1170 es va enderrocar part de la muralla del poble antic per construir l’església al capdamunt del poble.
Crida l’atenció el portal de l’església que segueix la decoració típica de l’escola de Lleida, amb estilitzacions vegetals i columnes cilíndriques. El seu interior tampoc té desperdici, i hi ressalta el retaule gòtic de la segona meitat del segle XIV, de l’escola lleidatana amb escenes de Joan Baptista.
Per la una altra part, el 1869 es va començar a construir l’església nova, als peus del poble, una església que està inacabada.
T’expliquem la història i la llegenda la nova església de Torrebesses.
L’església nova es va començar a construir el 1869 quan el poble va tenir la necessitat d’una església més gran a causa de l’augment de població. La persona que va impulsar la idea va ser l’alcalde Tomàs Ballesté, juntament amb el rector i el bisbe de Lleida. Havia de ser pagada amb les aportacions de tots els veïns, però una gelada va matar els olivers i va congelar l’economia del poble. Al següent apartat us n’expliquem la llegenda de l’església nova de Torrebesses, al Segrià.
Tot passejant pels carrers costeruts de Torrebesses ens trobarem amb autèntiques cases senyorials que recorden la riquesa del poble a finals del segle XIX. Una de les que més destaquen és Cal Gort, que data del segle XIV i mostra un estil de transició entre el romànic i el gòtic. La Casa Oró, també crida l’atenció per la seva majestuositat. Aquesta, data del 1628 i va ser construïda pel lloc on passava la muralla.
Si ens hi fixem bé, veurem una casa que ha recuperat un antic molí d’oli de mitjans del segle XIX.
Precisament a Torrebesses hi trobem el Centre d’Interpretació de la Pedra Seca, un lloc on aprendre sobre aquesta tècnica tan característica de Catalunya i declarada Patrimoni Cultural per la UNESCO. Una tècnica, un art, que compartim amb altres països com Croàcia, Xipre, França, Grècia, Itàlia, Eslovènia i Suïssa i que a casa nostra s’han conservat, majoritàriament en els murs dels bancals i les cabanes de volta.
Un altre espai característic del poble és el museu local, en aquest cas forma part de la col·lecció de Josep Jané i Periu que des del 1983 mostra el recull d’objectes de la llar i pagesia que ha anat recopilant, així com documentació i imatges antigues.
La llegenda de l’església nova inacabada
A l’entrada del poble de Torrebesses hi ha una església inacabada, no és que estigui derruïda, ni de bon tros. De fet, mai va arribar a exercir com església.
La llegenda comença amb la filla d’una bona família, la de Cal Gort, que s’havia de casar amb el fill d’un poble veí.
Per quedar bé amb la nova família, van decidir construir una nova església, més gran, ja que la de Torrebesses era massa petita. Per tal de convèncer al seu pare, van acordar amb els habitants del poble que tothom hi col·laboraria econòmicament de manera proporcional a les oliveres plantades. El 1869 es va posar la primera pedra de la nova església.
Torrebesses sempre ha sigut un poble de bruixes, les quals no estaven invitades a la boda. Com a venjança, una bruixa que va ser expulsada del poble, els va maleir amb un any de gelor, i així va ser com l’hivern de 1870, una gelada va matar els olivers de la zona.
Els pobladors es van quedar sense l’entrada de diners d’aquell any i dels següents, amb la conseqüència, que es van acabar els diners per la construcció del nou temple.
El paisatge de Torrebesses i la Pedra Seca
Torrebesses és un poble que té les característiques més semblants als pobles de Les Garrigues que als del Segrià.
Pel seu clima i les seves característiques, des de l’Observatori del Paisatge, l’han catalogat dins del grup de Les Garrigues Altes, conjuntament amb altres pobles del Segrià com Llardecans, Almatret i Maials.
Hauries de Saber:
Descobreix les cabanes de volta i els marges de Pedra Seca.
Passejant pels voltants de Torrebesses, al Segrià, veureu camps de cultiu de secà com ametlles i avui en dia, festucs o pistatxos. Hi ha moltes rutes que recorren els voltants, molts corriols per anar resseguint, sigui a peu o amb bicicleta BTT. Això sí, com sempre remarquem a Fuet i Mate, que els camps no tinguin tanques, no vol dir que no siguin privats. Respecteu la feina de la gent que es dedica al camp, no aixafeu res, no talleu res i no colliu res. Per moltes ametlles o festucs que vegeu… Penseu que ningú ROBA un jersei al Zara, i també en té molts.
Us deixem l’enllaç al web de Paisatges de la pedra seca on podreu aprendre més sobre aquesta disciplina, ja que a nosaltres ens queda pendent visitar el Centre d’Interpretació. Però ara que hem fet un primer reconeixement del camí i que hem vist que al Maps.me tenim moltes barraques marcades, qualsevol dia de sol hi tornem i fem la dupla natura i cultura.
I si el tema de la pedra seca us interessa, us deixem el Treball de Final de Grau de la Laura Magrinyà de la UB. Un document espectacular.
Al web del CIPS, també hi ha una apartat molt interessant amb documentació recomanada sobre la Pedra Seca.
Torrebesses saludable
Sense cap mena de dubte, l’atractiu principal de Torrebesses, al Segrà, és buscar les construccions de pedra seca, siguin en forma d’aljub, de murs o de cabana.
Descobreix les rutes de la pedra seca.
Una de les rutes del a Pedra Seca de Torrebesses, al Segrià, és la que passa per l’Ermita de Sant Roc, una ermita del segle XIV. Fins a l’Ermita s’hi pot pujar amb vehicle, ja que el camí està asfaltat i des d’allí es pot fer una ruta circular.
La ruta és ben senzilla, si bé no està senyalitzada, vas seguint una pista de terra força ampla. Depèn dels camins que seguiu, podreu veure cabanes de pedra seca, marges i fins i tot algun aljub. Sempre envoltats de camps d’olivera i algun que d’altre de pistatxers.
Si porteu el maps.me no hi ha perill de perdre’s i a més a més, podreu fer una mica d’aventura i agafar el corriol que porta fins al darrera l’Ermita de Sant Roc.
Per la ruta passareu per un Forn de Calç i diverses barraques de pedra seca, totes elles senyalitzades al map.me. Només cal que poseu “Barraca” i us n’indicarà més de 10, a partir d’aquí feu la ruta al vostre gust.
Quan visitar Torrebesses
Torrebesses és un dels altres pobles encomanats a Sant Sebastià, per tant la festa major d’hivern cau el 20 de gener. Sant Salvador també té un paper important, així que la festa major d’estiu toca el 6 d’agost.
Durant l’hivern formen part dels Camins d’Or Líquid del Segrià, un conjunt d’activitats relacionades a l’oli d’oliva.
Al web de l’ajuntament de Torrebesses, al Segrià, trobareu la informació actualitzada de la seva agenda cultural.
L’altre moment estel·lar per visitar Torrebesses és entre febrer i març, depèn de l’any, quan els ametllers floreixen.
Coneixes Torrebesses? Tens algun racó per recomanar-nos? Si no hi has estat mai, que et sembla fer una ruta per Torrebesses i seguir amb els altres pobles del Segrià Sec, com per exemple Llardecans?
Si has visitat el CIPS o el museu, explica’ns que t’ha semblat, nosaltres encara no hi hem anat.