La Portella és un municipi del Segrià, a la província de Lleida. En el seus 12,3 mk2 de superficíe hi ha censats per Idescat 728 habitants, 412 homes i 316 dones. Destaquen els 81 nens i nenes menors de 14 anys i els 509 adults fins als 64 anys. La resta, els 138 habitants són padrins i padrines.

L’economia de La Portella es basa en l’agricultura i la ramaderia. L’agricultura és la típica de les Terres de Lleida, fruiters generalment perers, pomeres i presseguers i herbacis amb 259 i 598 hectàrees, respectivament. Els 56.000 caps d’aviram i els 12.890 de porcins, juntament amb els 850 d’ovins i les 100 conilles mares completen l’economia del sector primari.

Breu història per parlar al bar

La Portella va ser un dels pobles d’accès per la reconquesta de Lleida a mans dels musulmans. L’encarregat de recuperar La Portella va ser el comte d’Urgell Ermengol VII que va repartir els terrenys entre els hospitalers que tenien Alguaire i Pere de Bellvís, el qual va acabar venent les terres als mateixos hospitalers. Aquesta ordre van ser els encarregats de repoblar el territori, tant l’actual Portella com pobles avui ja abandonats com el Corregó, el Pedrís i Ratera.

Què visitar a La Portella

El poble de La Portella té un entramat de carrers diferents d’altres pobles del Segrià. La vila antiga s’agrupa al voltant de l’església de San Pere que data del segle XVI. Pels voltants de La Portella, pels seus camins típics de l’Horta de Lleida podem trobar-nos diversos indrets força desconeguts, un d’ells és la Necròpolis d’Escalç, de l’edat mitjana. Aquest necròpolis és un conjunt de 56 tombres excavades a la pedra.

La necròpolis es troba al camí d’horta que uneix La Portella amb Vilanova del Segrià i està ben identificada. També a La Portella, però al camí que va cap a Corbins hi ha la necròpolis del Corregó, però per ser sincers, ens falta, la vam buscar però no la vam trobar. Hi haurem de tornar amb una mica més de calma.

El paisatge de l’Horta

La Portella, igual que els pobles del Segrià nord, es troben en el que l’Observatori del Paisatge ha catalogat com paisatge de l’Horta de Pinyana. El canal de Pinyana rega aquestes terres i això ha fet que els cultius de regadiu prioritzin sobre qualsevol altre.

A més a més, l’activitat agrària ha anat guanyant terreny al paisatge natural i avui en dia, a través dels diversos camins d’horta ens podem fer una idea molt clara de les característiquesy paisatgístiques d’aquesta zona del Segrià.

Quan visitar La Portella

El dia més important de La Portella és per Sant Pere Màrtir, quan es celebra la seva festa major. Un bon moment per visitar el Segrià, en general, és durant l’època de la floració, cap a finals de febrer i durant el març.

Els arbres han tret les seves flors blanques de les pomeres, perers, cirers o pruneres i les rosa dels prèssecs i nectarines.

Saps on queda exactament, la Necròpolis del Corregó? Deixa’ns un comentari amb les indicacions i així ens ajudes a localitzar-la. Què t’ha semblat el poble de La Portella, al Segrià?

Deixa un comentari