La Granja d’Escarp ens espera amb racons ben curiosos. Un monestir, l’aiguabarreig del Segre i el Cinca i rutes per descobrir els racons naturals del Segrià.

La Granja d’Escarp és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida. Les dades d’Idescat revelen que el 2020 tenia una població de 922 habitants. Aquests es reparteixen entre 509 homes i 413 dones. Si ho mirem en grups d’edat, tenim 102 nens i nenes menors de 15 anys, 589 persones entre els 15 i els 64 anys, 192 que no arriben als 85 i els 39 restants, tenen 85 o més anys.

La Granja d’Escarp és un municipi agrícola, amb 1.192 hectàrees conreables, censades el 2009. El conreu principal són els arbres fruiters, seguits dels herbacis amb 800 i 268 hectàrees respectivament. Els perers i els présseguers són els arbres majoritaris, regats per les aigües del riu Segre.

moestir d'escarp al segria

El sector ramader destaca per la cria de porcs i aviram, amb més de 10.000 caps censats en cada un dels dos sectors.

La Granja d’Escarp i Massalcoreig són dos pobles del Segrià amb molts trets en comú.

No et descudir ni un racó amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

La Granja d’Escarp data de temps islàmics on hi havia l’antiga fortalesa islàmica del castell d’Escarp. El castell va ser cedit a Ramon Berenguer III el 1120, per part de l’alcaid almoràvit Avifelel. Història compartida amb altres pobles del Baix Segre, des dels àrabs fins a la senyoria dels Montcada.

carrer església de la granja d'escarp

El 1213 es va fundar el monestir d’Escarp, que a poc a poc va anar guanyat poder en aquesta zona.

Cap al segle XVIII la Granja d’Escarp va creixer en població ja que es van començar a explotar les mines de carbó. L’explotació d’aquestes mines va estar actiu fins al 1960. Avui hi ha diverses rutes que ens hi porten, per visitar-les.

Què visitar a la Granja d’Escarp, al Segrià

L’església parroquial data del segle XVIII i està dedicada a Sant Jaume. La façana és d’estil neoclàssic, amb un frontó triangular i el campanar rectangular. L’església es troba al mateix lloc on n’hi havia una altra que va destruïda per les tropes borbòniques durant la guerra de Successió.

església de la granja d'escarp al segrià

També podem visitar les restes del monestir d’Escarp, tot i que oficialment es troben al terme de Massalcoreig. Malgrat no quedar-ne gran cosa del monestir, el campanar i alguns murs de pedra que són força interessants.

Visita les restes del monestir d’Escarp.

El monestir d’Escarp es va construir vinculat a l’ordre del Cister, durant el segle XIII. El monestir ha passat, al llarg de la història, per diverses etapes de destrucció i reconstrucció. Un exemple fou el saqueig i l’incendi durant la guerra dels Segadors.

Durant la Guerra del Francès va servir com hospital per la banda dels francesos. Després del procés l’exclaustració aprovats per Ferran VII als anys vint del segle XIX, la decadència ja no serà irreversible.

Art rupestre al Baix Segrià

Buscant informació per escriure aquesta entrada, ja que normalment primer hi anem per descobrir, després busquem informació i després hi tornem, hem vist que hi ha unes pintures rupestres.

Les pintures rupestres de l’abric del barranc de Sant Jaume, es troben al marge dret, a prop de l’ermita de Sant Jaume. Aquestes representen 8 figures individualitzades realitzades amb traç simple i de color vermellós.

Desafortunadament no hem pogut anar a explorar la zona, per això us deixem l’enllaç d’Ara Lleida on en parla.

Però aquestes no són les úniques pintures rupestres que s’han trobat a la Granja d’Escarp, al Segrià. Al barranc del Canà o també anomenat de la mina Federica, també s’han trobat 3 figures sobre una roca plana.

Igual que en les anteriors, només en tenim informació bibliogràfica, així que us deixem l’altre enllaç, també a Ara Lleida.

El paisatge de la Granja d’Escarp

El municipi de la Granja d’Escarp, al Segrià, és un dels més rics en paisatges de la comarca. Segons l’estudi realitzat per l’Observaatori del Paisetge, a la Granja hi trobem fins a quatre paisatges característics.

El primer i més evident és el Paisatge fluvial del Segre. Aquest comprèn les riberes dels rius Segre i Noguera Ribagorçana i abarca les comarques de la Noguera i del Segrià. La part de la Granja d’Escarp és de singular importància ja que és on hi ha l’aiguabarreig del Segre amb l’Ebre, inclos en la Xarxa Natura 2000. La particularitat més singular d’aquest paisatge són els boscos de ribera.

Hauries de Saber:

La Granja d’Escarp és una de les zones més riques en paisatge.

Precisament, per la seva proximitat amb l’Ebre, a la Granja d’Escarp també hi ha característiques del paisatge dels Costers de l’Ebre. El clima mediterrani subàric i els costers que descendeixen en plataformes estructurades des del Segre fins a l’Ebre, en són els trets característics. Per contemplar aquest paisatge, només cal pujar al tossal de Montmeneu, que n’hem parlat a Seròs.

paisatge baix segria floracio

Els Secans d’Utxesa formen un paisatge que abraça tot el Segrià Sud, des de Torres de Segre fins a La Granja d’Escarp. Aquest paisatge fa de barrera natural entre el paisatge de ribera del riu Segre i els seus afluents i el de secà de les Garrigues Altes.

El paisatge més sorprenent d’aquesta zona del Segrià és el catalogat com les Garrigues Altes. Una zona de secà, on els boscos has estat transformats en caps de conreu d’oliveres i ametllers. Si volem veure aquesta part del paisatge del Segrià, hi ha un camí d’horta que uneix la Granja d’Escarp amb Maials. Resseguint-lo podrem veure com canvia l’agricultura d’arbres fruiters i ametllers.

Quan visitar la Granja d’Escarp

Un bon moment per visitar la Granja d’Escarp, al Segrià, és durant les seves festes majors. La d’estiu és el 25 de juliol, evidentment per Sant Jaume. La d’hivern és pel 20 de gener, compartint patró amb molts pobles de Ponent, Sant Sebastià.

Al web de l‘ajuntament de la Granja d’Escarp, al Segrià, teniu tota la informació de l’agenda cultural actualitzada.

a festa major se celebra per Sant Jaume, el 25 de juliol i es fa una processó en honor al sant. El 20 de gener és la festa major d’hivern, que dura tres dies.

Deixa un comentari