Benavent de Segrià és un municipi del Segrià a la província de Lleida. Segons el cens d’Idescat, actualitzat al 2019, Benavent contava amb 1.499 persones, 781 i 718 dones. El resum és de 234 nens i nenes menors dels 15 anys, 1.034 pesronse entre els 15 i els 64 anys, 207 que passen dels 64 però no arriben als 84 i 24 que passen dels 85 anys.

De les 533 hectàrees dedicades al conreu, 298 són per arbres fruiters i 224 per herbacis. Les altres 11 estan dedicades a l’olivera. Segons les dades d’Idescat, recollides el 2009, la cria d’aviram i porcins és la principial font d’ingresos de la ramaderia d’aquest poble del Segrià.

Breu història per parlar al bar

Ramon Berenguer IV va ser l’encarregat de conquerir aquesta part del Segrià. Els terrenys van passar a mans del comte Arnau Mir de Pallars Jussà, el qual va repartir predis entre els seus cavallers. A Guillem de Benavent li va tocar la torre forticada entre els molins d’Alendir i el lloc de Grallera. Guillem es va encarrar de poblar el territori desde l’actual Benavent de Segrià fins al barri del Secà de Sant Pere.

Què visitar a Benavent de Segrià

L’església de Benavent de Segrià, amb la seva façana neoclàssica, està dedicada a Sant Joan Baptista. Els Trullets són uns antics dipòsits de vi i oli excavats a la roca que encara avui es conserven en, relativament, bon estat. Els Trullets són interessants perquè podem veure la connecció entre els dipòsits i alguns dels dipòsits conserven part de l’enrajolat.

Els Trullets formen part de l’inventari del patrimoni català. Per veure’ls hem de ressegir el camí de la bassa i just desprès de la bassa ens trobarem a banda i banda aquests dipòsits medievals 41°41’47.9″N 0°37’48.2″E. Seguint el camí que porta a Torrefarrera arribarem a les restes del que podia haver sigut l’antiga població de Grallera.

El poc que en queda sembla que podia ser d’un habitatge medieval, el qual tenia sitges excavades per emmagatzemar cereal. Ell lloc també és fàcil de trobar, ja que està indicat, però per si no us voleu perdre: 41°41’19.2″N 0°37’19.9″E.

L’horta de Lleida

Benavent de Segrià forma part dels pobles de l’Horta de Pinyana. Per les seves característiques la ruta entre Benavent de Segrià i Vilanova de de Segrià ens pot ajudar a entendre aquesta part de Catalunya tan desconeguda, inclús pels mateixos lleidatans.

Quan visitar Benavent de Segrià

Si volem veure Benavent de Segrià vestit de gala haurem d’anar-hi l’últim cap de setmaan d’agost. Si volem fer la festa major d’hivern, és per Sant Valeri, l’últim cap de setmana de gener.

Deixa un comentari