Benvinguts al Segrià Sec. Maials és un dels màxims representants d’aquesta zona del Segrià i una visita completa, t’hi pot portar un bon dia. Descobreix l’arquitectura i l’agricultura, camina pels camins d’horta, troba els safaretjos i fer la ruta dels Horts. Un dia complet i tranquil.

Maials té una de les extencions de cirers més grans de Ponent i això fa que a principis de primavera és converteixi en el nostre Japó particular. No et perdis la floració dels cirerers, un espectacle.

Maials és un municipi de la comarca del Segrià, a la província de Lleida amb una població de 920 habitants, censats per Idescat el 2019. Els 517 homes i les 403 dones es reparteixen en 91 nens i nenes menors dels 15 anys, 561 que es troben a la franja entre els 15 i els 64, 108 enatre els 65 i els 84 i 27 amb els 85 anys ja complerts.

que visitar a maials segria

Maials és una població agrícola, amb 1.846 hectàrees dedicades a l’olivera i 1.094 hectàrees als fruiters, principalement dels ametllers. També hi ha unes 484 hectàrees pels herbacis, principalment per ordi.

La ramaderia és un sector fort amb més de 10.000 caps de porcí i uns 15.000 d’aviram. També hi destaquen els 1.875 caps de boví.

No et perdis el casc antic de Maials i de fer alguna ruta pels voltants, coneixes els rentadors?

Descobreix que més pots visitar amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Allí on hi havia la vila closa de Maials, en temps antics hi havia un poblat iber del qual no en queda res més que algunes sepultures excavades a la roca, en la baixada de la Vall dels Horts. La zona era un privilegi dins de la plana de Lleida ja que des de dalt de tot del turó hi ha unes vistes magnífiques.

Després de la conquesta cristiana, a mans del comte Ramon Berenguer IV, el territori va quedar a mans del bisbe de Tortosa i el repoblament va ser encomanat a Pere Arnau de Cerverra a principis del segle XIII.

què visitar a Maials al Segrià

Si us agrada la història i voleu saber-ne més sobre la de Maials, us deixem l’enllaç a Història de la vila de Maials i el seu terme.

Què visitar a Maials, al Segrià

Mails sempre ha sigut un poble important gràcies a la seva situació, a camí entre Tortosa i Lleida i això ho notem amb les cases senyorials que podem veure. Maials ha anat creixent als peus del turó on hi ha l’antiga vila closa.

El poble és dels pocs del Segrià preparat pel turisme, podent seguir un recorregut de cartells indicant els punts més destacats de la vileta.

L’església principal, és des del segle XVIII, i està dedicada a Nostra Senyora de l’Assumpció, que es troba fora de la vila closa. La seva façana és d’estil barroc tardà, decorada amb una columnata i un campanar en forma de torre. També destaca el timpà, on hi ha un rostre d’estil precolombí i envoltat de plumalls.

esglesia de maials

Podem entrar per la vila closa seguint la Travessia de Lleida, per on veurem un dels pocs trams que queden de la segona muralla dels segle XV i accederem a la Vila closa pel portal de la Costa, que data del segle XIV. A la plaça de la vila hi trobarem la façana de l’església romànica del castell, que ha estat recuperada com habitatge particular.

turisme per maials al segria

L’edifici més important de l’època era el palau-residència del senyor, del s.XIV, que ocupava l’illa de cases central de la vila closa. Pel carreronet que hi ha just davant, podrem veure-hi les restes de l’església romànica de Santa Maria, de finals del segle XIII i sortirem al portal del tossalet, del segle XV.

Si seguim pel mateix carrer del palau, arribarem a l’antiga rectoria i sortirem de la vila pel portal del Pla, que va ser la primera entrada al recinte forticat. No us descuideu de passar per la porta d’entrada al castell i les dependències del castell.

Maials Saludable

Si una cosa té bona (o no) la comarca del Segrià és que és relativament plana. Per tant, per sortir a caminar, correr o rutes en bicicleta és ideal per a totes les edats.

Una ruta que ens permetrà coneixer el paisatge d’aquesta part del Segrià Sec és la Ruta de la Vall dels Horts. Aquesta zona forma part d’una partida situada entre Maials i Llardecans que estava plena d’oliveres i ametllers. Per tal de no perdre la poca aigua que hi arribava s’hi van construir pous, canaleres, sèquies, rentadors, etc. Avui en dia, part de la ruta és anar descobrint aquestes restes de pedra.

cabanes de pedra maials segria

Si el que volem és fer una mica de pendent, podem anar pujar al pic de Montmaneu, que us l’expliquem a l’entrada de Seròs, un dels més alts del Segrià. Des d’allí dalt, un dia clar, podreu veure més enllà de Lleida. Hi ha molta gent que el baixa en ruta BTT.

El paisatge de Maials

Maials s’ha unit amb Llardecans, Almatret, Sarroca de Lleida i Torrebesses en una associació per potenciar el Segrià Sec, ja que entre tots ells comparteixen les característiques paisatgístiques garriguenques.

paisatge de maials segria sec

Pel mateix motiu, des de l’Observatori del Paisatge, Maials forma part del grup de les Garrigues Altes.

Una bona manera de contemplar el paisatge de Maials és seguir el camí que l’uneix amb Aitona. Per aquí veureu tots els tipus de conreu, inclosos camps de pistatxos i les restes de l’arc d’Adar. Una arcada de finals del segle XV que formava part d’un gran casal de dues plantes, del qual en queden els basaments.

arc d'adar maials i llardecans

Els estudis arqueològics han determinat que en aquest indret hi havia un poblat d’època andalusina que posteriorment, s’hi va construir una muralla. La zona va quedar despoblada i es creu que va ser en temps de poder dels Templers sobre Torres de Segre quan es va construir la gran casa. Després de la guerra de Successió, es van aprofitar els materials per bastir l’ermita de Sant Marc.

Quan visitar Maials

Una vegada més, per Sant Sebastià, al gener quan es celebra la seva festa major d’hivern. Si aneu llegint Fuet i Mate, veureu que molts pobles catalans senten devoció per Sant Sebastià i això està relacionat a què se li atribueix que els salvés de la pesta negra. Es creu que Sant Sebastià va salvar Roma de la pesta negra de l’any 680.

La festa major gran, la d’estiu, és per la Mare de Déu d’Agost, és a dir, el 15 d’agost.

que visitar a maials segria

El tercer cap de setmana de novembre es celebra la Fira de l’Oli de Maials, un moment per coneixer els productes de proximitat. Aquesta fira es remunta al segle XX, en els temps que era una fira de bestiar i es celebrava a l’abril i al novembre.

A principis de març els cirers treuen les flors i decoren els camps de Maials d’una manera espectacular. No et pedis la floració de Lleida, en tenim de tots els colors!

Consulta el web de l’ajuntament de Maials, al Segrià, per estar al dia de la seva història.

Si teniu ganes de llegir sobre els Elements de Cultura Popular de Maials, us deixem un enllaç al text de Miquel Viladegut i Ballesté.

Quin és el teu racó preferit de Maials, al Segrià? Als afores hi ha molts punts per visitar, quin és el que t’agrada més?

Deixa un comentari