Vilanova del Segrià és un municipi del Segrià, a Lleida, amb 977 habitants censats el 2019. Si mirem les dades que presenta Idescat, ens adonem que Vilanova té una població molt jove amb 642 persones en edat laboral i 141 nens i nenes menors dels 15 anys. 160 persones es troben en la franja d’edat dels 65 i els 84 anys i 34 persones, ja han complert els 85 anys.

L’aspecte econòmic gira amb l’agricultura i la ramaderia. 180 hectàrees són d’herbacis, una part d’alfals per a l’aliment dels animals i una altra, de blat de moro i ordi i 262 hectàrees són per als arbres fruiters, tradicionalment perers i pomers. Per la seva part, la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i porcins i una part significativa d’ovins.

Breu història per parlar al bar

Tota aquesta zona del Segrià es va poblar amb gent vinguda dels Pirineus, en temps posteriors a la conquesta cristiana. Sembla que els primers nuclis de població eren torres aïllades, com la torre de Forcada i la de Gilabert. Els temples van fundar un castell i unes quantes cases, arran d’una carta de població de 1231, la zona es deia Vilanova de Riudovelles. Quan Vilanova es va unir amb Castellnou de Segrià, el nou poble es va anomenar Vilanova de Segrià.

Què visitar a Vilanova de Segrià

La seva ubicació fa que no sigui un dels pobles del voltant de Lleida que ha crescut en els últims anys i això ajuda a que Vilanova encara mantingui l’esperit de poble.

L’església de la vila està dedicada a Sant Sebastià i tot i que està molt restaurada, manté un aire de transició del romànic al gòtic.

Paisatge típic del Segrià

L’Observatori del Paisatge ha agrupat els pobles del nord del Segrià en la categoria de paisatge de l’Horta de Pinyaya. Una terra regada per l’aigua del Canal de Pinyana que ha afavorit als cultius de regadiu.

Quan visitar Vilanova de Segrià

El millor moment és per la seva festa major, per tant ens haurem d’abrigar, perquè com molts pobles de la província de Lleida, rendeix homenatge a Sant Sebastià i ens toca fer festes al gener. Si volem més bon temps, podem anar-hi a la festa major d’estiu, la segona quinzena de juliol.

Deixa un comentari