Vilanova del Segrià és un petit i típic poble del Segrià. La seva visita no et portarà molta estona, però si tens ganes de caminar o anar amb bicicleta, els seus camins et sorprendran. Deixa’t perdre per Vilanova del Segrià.

Vilanova del Segrià és un municipi del Segrià, a Lleida, amb 977 habitants censats el 2019. Si mirem les dades que presenta Idescat, ens adonem que Vilanova té una població molt jove amb 642 persones en edat laboral i 141 nens i nenes menors dels 15 anys. 160 persones es troben en la franja d’edat dels 65 i els 84 anys i 34 persones, ja han complert els 85 anys.

L’aspecte econòmic gira amb l’agricultura i la ramaderia. 180 hectàrees són d’herbacis, una part d’alfals per a l’aliment dels animals i una altra, de blat de moro i ordi i 262 hectàrees són per als arbres fruiters, tradicionalment perers i pomers.

Per la seva part, la ramaderia està centrada en la cria d’aviram i porcins i una part significativa d’ovins.

que visitar a Vilanova del Segrià, Segrià

Una manera original de descobrir el Segrià és passejant pels seus camins d’horta. De Vilanova de Segrià, al Segrià, a la Portella us trobareu una necròpolis medieval.

Trobaràs la ruta a la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Tota aquesta zona del Segrià es va poblar amb gent vinguda dels Pirineus, en temps posteriors a la conquesta cristiana. Sembla que els primers nuclis de població eren torres aïllades, com la torre de Forcada i la de Gilabert.

esglesia vilanova del segria ruta

Els temples van fundar un castell i unes quantes cases, arran d’una carta de població de 1231, la zona es deia Vilanova de Riudovelles. Quan Vilanova es va unir amb Castellnou de Segrià, el nou poble es va anomenar Vilanova de Segrià.

Què visitar a Vilanova de Segrià, Segrià

La seva ubicació fa que no sigui un dels pobles del voltant de Lleida que ha crescut en els últims anys i això ajuda a que Vilanova encara mantingui l’esperit de poble.

esglesia de vilanova de segria

L’església de la vila està dedicada a Sant Sebastià i tot i que està molt restaurada, manté un aire de transició del romànic al gòtic.

Paisatge típic del Segrià

L’Observatori del Paisatge ha agrupat els pobles del nord del Segrià en la categoria de paisatge de l’Horta de Pinyaya. Una terra regada per l’aigua del Canal de Pinyana que ha afavorit als cultius de regadiu.

rutes pel segria

Si vols entendre que parlem, et deixem l’enllaç a la Portella on t’expliquem en quin punt exacte està la Necròpolis d’Escalç i així pots contemplar el paisatge de l’horta de Pinyanya i a la vegada fer turisme.

Quan visitar Vilanova de Segrià

El millor moment per visitar Vilanova de Segrià, al Segrià és per la seva festa major, per tant ens haurem d’abrigar, perquè com molts pobles de la província de Lleida, rendeix homenatge a Sant Sebastià i ens toca fer festes al gener. Si volem més bon temps, podem anar-hi a la festa major d’estiu, la segona quinzena de juliol.

Al web de l’ajuntament de Vilanova de Segrià, tens la informació de la seva agenda cultural.

Coneixes aquesta zona del Segrià? Deixa’ns un comentari i explica’ns que et sembla.

Deixa un comentari