No et pots arribar a imaginar tot el que pots fer a Alcoletge, al Segrià. No exagerem, eh? Pels més “urbanites” tens murals i un centre d’interpretació de la Guerra Civil. Pels més d’aventura, tens una ruta pels vestigis de la Guerra Civil i fins i tot pots entrar a un túnel. Pels que sigueu més de natura i fer esport, teniu molts camins per recórrer i descobrir.

Alcoletge, municipi del Segrià, a la província de Lleida, té censats 3.492 habitants. Segons les dades d’Idescat, el 2021 1.843 eren homes i 1.649 dones. 600 habitants són nens i nenes, 2.381 es troben en el grup d’edat dels 15 als 64 anys i la resta, 454 ja tenen edat de jubilar-se.

que visitar a alcoletge segria

De les 730 hectàrees de terres cultivables que es van censar el 2009, 310 estan dedicades als herbacis de regadiu i 409 als arbres fruiters, principalment perers i pomers com és característic en aquesta part del Segrià. La resta són per plantacions d’oliveres.

Si mirem les dades del sector ramader, tenim una cria abundant de pollastre amb 35.010 caps, seguits dels més de 3.700 porcs. Els caps d’ovins i de conilles mare són 1.255 i 762, respectivament.

Què et sembla si anem a descobrir tot el que pots visitar per Alcoletge?

Per cert, no et perdis la Guia Completa pel Segrià i així podràs completar la teva jornada turística.

Breu historia per parlar al bar

A jutjar pel nom del poble, començat amb Al-, Alcoletge té vestigis islàmics. La toponímia diu que Alcoletge és al-qulaia, Castell petit o fortalesa. Aquest Castell va ser construït pels vots del segle X i havia de servir per protegir la ciutat de Lleida.

millors postes de sol segria

Ramon Berenguer IV va rebre de part del valí almoràvit de Lleida el Castell d’Alcoletge, del qual ja no en queda res.
De fet, Alcoletge també va ser habitat pels ibers, romans i posteriorment pels visigots.

Ramon Berenguer va cedir el territori a Arnau Berenguer d’Anglesola. Però al llarg dels anys, el poble va anar passant per diversos propietaris.

Què visitar a Alcoletge, al Segrià

Al carrer Major, on hi queden algunes de les cases més importants de la vila, hi ha l’església parroquial de Sant Miquel, que data del segle XVIII.

En una de les rotondes d’entrada al poble, al carrer de la nora, hi ha un dels ponts del segle XVIII que formaven part de la séquia de Fontanet.

alcoletge esglesia ruta

Passejant pel poble ens trobem diversos murals. Un d’ells és de la Txus Montejano, l’altre de la Lily Brick i un tercer d’Oriol Arumí. Per completar la jornada d’art, podem manar a veure el que ha pintat Llukutter amb el jovent del poble.

El poble d’Alcoletge està molt lligat a la Guerra Civil, ja que és l’únic (i increïblement) poble del Segrià que té un centre d’interpretació d’aquest fet històric. Per començar podem visitar Centre d’Interpretació del Patrimoni de la Guerra Civil – Front del Segre “Ermengol Piró”

Hauries de Saber:

Ermengol Piró va morir per salvar la vida dels seus veïns.

El centre es pot visitar de dimecres a divendres de 10 h a 13.00 h i de 14.00 h a 16.00 h, els dissabtes fan el mateix horari al matí, però a la tarda és de 16.00 h a 18.00 h i els diumenges només obren al matí. Atenció que el primer cap de setmana de cada mes, està tancat. L’entrada és de 3€.

El centre d’Intrepretació de la Guerra Civil és l’únic centre dedicat al Front del Segre. La visita està dividida en tres parts. Només entrar ens rep l’antic forn de pa comunitari, després podem aprendre una mica sobre la vida al poble durant la Guerra Civil i a la planta superior, ens podem situar contextualment.

centre interpretacio guerra civil alcoletge

Molts dels pobles del Segrià van servir de frontera entre l’exèrcit franquista, una vegada guanyat Aragó i Catalunya. Entre l’abril del 1938 i el gener del 1939 el Segre va servir de barrera natural i zona defensiva de les tropes republicanes, des de Camarasa fins a Seròs, anem trobant diversos vestigis de la guerra civil.

La ruta que podem fer per lliure, tot visitant Alcoletge, al Segrià i sobre la temàtica de la Guerra Civil encara passa per tres llocs més.

El tossal dels Morts, que es troba dins del poble, és on es va construir el Castell àrab. Durant la guerra civil es va convertir en un punt de defensa i vigilància dels republicans. Aquí l’exèrcit republicà hi va construir un observatori, búnquers, nius de metralladors i trinxeres.

Des del Centre d’Interpretació organitzen visites guiades.

Ben a prop, direcció el cementiri, hi ha el tossal de la Nora on a part d’algunes trinxeres de la guerra civil, s’hi han descobert unes tombes medievals.

Si anem direcció a l’estació de trens, a l’altre costat de les vies de trens, hi ha un dels búnquers de la Guerra Civil que es conserva en força bon estat.

bunquer segria alcoletge

La ruta de la Guerra Civil, per aquesta part del Segrià ens portarà per Vilanova de la Barca i per l’Almatret. Després podem anar a veure la ciutat de Lleida, on encara queden alguns edificis amb marques del fatídic bombardeig i seguir cap al cap de pont de Seròs, tot passant per Aitona i la ruta fotogràfica de Robert Capa.

El paisatge d’Alcoletge

Si Alcoletge es troba al Segrià, quin paisatge diries que té?

En realitat, segons l’Observatori del Paisatge, al Segrià hi ha 9 tipus de paisatge diferent, potser la pregunta no és tan fàcil.

Et donem una pista, hem parlat del riu Segre i la Guerra Civil, doncs, el Segre passa per Alcoletge i si sabem que un paisatge típic del Segrià és el paisatge fluvial del Segre, ja en tenim un.

paisatge horta lleida segria alcoletge

Una bona manera de gaudir d’aquest paisatge és anar d’Alcoletge a Lleida, passant per la partida de Granyena i tot seguint el Segre. Entraríem a Lleida, per Pardinyes, allí a les comportes. Aquesta ruta passa per l’estació de trens d’Alcoletge i per tant ens servirà per veure el búnquer que hem parlat anteriorment. La part negativa és que si volem fer la ruta curta, d’uns 8km és lineal. En un país amb cara i ulls, una opció seria agafar el tren de Lleida a Alcoletge, però el tema trens, Catalunya el tenim suspès.

Durant aquesta ruta podrem apreciar les característiques del paisatge fluvial del Segre, per un costat, petits boscos de ribera i per l’altre parcel·les dedicades a l’agricultura d’arbres fruiters.

Per endevinar l’altre paisatge que podem trobar al municipi d’Alcoletge, al Segrià, hem de saber ubicar Alcoletge al mapa. Alcoletge està a la franja amb el Pla d’Urgell i com hem comentat, la seva agricultura és característica dels conreus de regadiu. Així que podem suposar que el Canal d’Urgell hi té alguna cosa a veure, oi?

racons alcoletge

Ja tenim el segons paisatge catalogat per l’Observatori del Paisatge, la Plana d’Urgell. Per descobrir el paisatge d’Alcoletge podem fer la ruta circular del Camí de Sant Jaume que passa pel municipi. Si la vols fer, el 25 de juliol, al tard es fa una caminada popular i de germanor

Quan visitar Alcoletge, al Segrià

Les dues festes majors d’Alcoletge són al maig i al setembre. Si t’hi vols allotjar, hi ha un alberg del Pelegrí.

També pots aprofitar qualsevol dia de la setmana que el Centre d’Interpretació de la Guerra Civil estigui obert i preguntar per alguna de les visites guiades o simplement, la fas al teu gust. Aquí ja t’hem donat algunes indicacions i un parell de rutes per fer i si vols seguir amb la temàtica de la Guerra, passa per l’entrada de Vilanova de la Barca.

que visitar alcoletge segria

Si voleu més informació sobre Alcoletge i la seva agenda cultural podeu consultar el web de l’ajuntament.

Ja coneixies tot el que pots visitar a Alcoletge, al Segrià?

Quins altres racons ens recomanes per visitar? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari