Alfés és un petit poble del Segrià, amb dos interessos particulars. La famosa finestra i l’aeròdrom. Natura, història i arquitectura, t’hi arribes?
Alfés és un municipi del Segrià, a la província de Lleida amb una població, censada el 2019, de 312 habitants, 162 homes i 150 dones. Segons dades d’Idescat, la població queda repartida amb 40 nens i nenes menors de 15 anys, 189 persones entre els 15 i els 64 anys, 64 que en tenen entre 65 i 84 i 19 persones amb 85 anys o més.
L’agricultura, majoritàriament de secà, està centrada en el cultiu d’herbacis amb 2.139 de les 2.727 hectàrees cultivables que hi ha al municipi, la majoria dedicades a l’ordi. 418 hectàrees són pel cultiu de l’olivera i les 170 restant, per fruiters, especialment ametllers.
La cria de bestiar és el sector que mou l’economia d’Alfés. 1.231 caps de bovins 1.900 d’ovins, 5.740 de porcions, 137.000 d’aviram i fins i tot 15 cabres és el cens que mostra Idescat.
Tres racons a Alfés, al Segrià: el poble, l’aeròdrom i la timonera! Descobreix-los
Si vols aprofitar la visita a Alfés, prepara’t la teva ruta amb la Ruta Completa pel Segrià.
Breu història per parlar al bar
El Segrià té molts pobles, el nom dels quals comença per Al-, signe indiscutible de la presència àrab al territori.
Que visitar a Alfés, al Segrià
El petit poble d’Alfés compta a dalt de tot del turó amb l’església romànica de Sant Pere. A més es manté la Vileta, el nucli antic d’Alfés ,que és l’antiga fortalesa de la vila fortificada. La seva posició privilegiada ens regala unes de les millors vistes de les terres de Lleida.
Alfés va ser molt danyat durant la Guerra Civil, ja que a prop del poble hi havia l’aeròdrom republicà. Per això queden poques cases antigues al poble, una d’elles és la casa de les Doctores on hi destaca el finestral d’estil plateresc o Cal Gort.
Als afores d’Alfés hi ha la Capella de Sant Salvador, que data del segle XVIII i des d’on, també, tenim unes vistes genials del Segrià.
Sortint del poble, just a la dreta de la rotonda ens quedaran les restes del molí d’oli del segle XIX i de l’altre costat de la carretera, les restes del molí fariner.
Anant cap a Lleida passarem pel tossal del Vinfaro, on hi trobem les restes del castell homònim. El comte Ramon Berenguer IV va concedir el castell de Vinfaro a Arnau de Montpaó, el 1148.
Si visiteu Alfés i teniu gana, pregunteu on menjar una bona Catxipanda.
A uns 2km d’Alfés, direcció Aspa, s’han trobat unes pintures rupestres, a la riba del riu Set. Les pintures han estat datades de l’època del neolític i formen un conjunt de tres figures. La veritat és que encara no les hem visitat, però així, tenim l’excusa perfecta per tornar a Alfés.
L’aerodrom d’Alfés
Si parlem d’Alfés, hem de parlar de la Guerra Civil i del seu aeròdrom. Des de l’ajuntament organitzen visites guiades, però la part exterior es pot visitar pel vostre compte.
Aquest camp d’aviació es va habilitar l’estiu del 1936, per tal de tenir un punt d’interconnexió entre Barcelona i el front d’Aragó i va fer les seves funcions, per la part republicana, fins a l’abril de 1938. Després de l’ocupació de les tropes franquistes, el van tornar a habilitar a partir del 1939.
A la zona de l’aeròdrom hi havia el moll de càrrega i un polvorí, dins d’una galeria subterrània de 34 metres de llargada amb quatre galeries transversals que servien de magatzem de la munició.
També hi podem trobar una trinxera que ens dirigeix a un niu de metralladora antiaèria excavat en el terreny i de planta circular. Encara s’hi conserva la base de l’emplaçament de la metralladora, igual que passa amb el tram de trinxeres i el niu de la zona nord-est. Els dipòsits de combustible i d’aigua, es van excavar al terreny natural.
El paisatge d’Alfés
Alfés té dos indrets interessants per recórrer els seus paisatges. Un és la timonera, l’única que es conversa a Catalunya i l’altre és la riba del Riu Set.
Si volem caminar podem fer la Ruta del Riu Set, que va passa per dues peixeres de pedra seca, preses megalítiques d’origen medieval i masos de volta. També passa per pedreres, de les quals s’ha extret pedra per construir l’església de Sant Llorenç i part de la Sagrada Família de Barcelona.
Pel que respecta a la timonera, forma part del secans de Mas de Melons-Alfés, igual que Castelldans, una zona natural protegida entre les Garrigues i el Segrià. Precisament la part del municipi que correspon al Mas de Melos-Alfés, ha estat catalogada per l’Observatori del Paisatge com a les Garrigues Altes. La resta del municipi comparteix les característiques del terreny de Secans d’Utxesa.
Quan visitar Alfés
Les dues festes majors d’Alfés cauen, la d’hivern per Sant Sebastià, el 20 de gener i la d’estiu per Sant Salvador, a principis d’agost, quan la feina al camp deixa descansar una mica als pagesos de secà.
També podeu aprofitar alguna de les visites guiades que organitzen des de l’ajuntament per conèixer la zona i la gastronimia local. Explica’ns la teva experiència per Alfès, al Segrià?