Ciutadilla és un municipi de l’Urgell, a la província de Lleida, que té una població de només 206 habitants, però tant per la seva història com per la seva ubicació, molt pròxim al poble medieval de Guimerà, bé val una visita. Dels 206 habitants que Idescat va censar el 2018, 109 eren homes i 97 dones, 18 tenien menys de 15 anys, 121 estaven entre els 15 i els 64 anys, 56 es trobaven a la franja dels 65 i 84 anys i 11 tenien més de 84 anys.

Amb aquests valors de població a ningú li pot estranyar que l’economia es basi en el sector primari, on destaca el cultiu dels herbacis sobre els altres productes agrícoles i la cria d’aviram i porcs sobre els altres animals.

Breu història per parlar al bar

Pel terme municipal s’han trobat restes dels ibers i dels romans però el poble va entrar a la història en l’època de la reconquesta musulmana i té la seva història lligada a la família dels Guimerà, els quals tenen un sarcòfag a l’església de Sant Miquel.

Què visitar

Ciutadilla es troba a la vall del riu Corb, un dels rius més importants en la història de la Segarra i de l’Urgell, però sobre un turó, encapçalat pel seu castell. Aquesta fortalesa medieval del segle XI va ser transformada en palau renaixentista al s.XVI i actualment es pot visitar tots els diumenges, menys Nadal o Sant Esteve, des de les 12.00 fins a les 14.00 per un cost de 3€ per persona.

Si es vol una visita entre setmana, us heu de posar en contacte amb l’Ezequiel (en cas de voler-ho, deixeu-nos un comentari i us farem arribar el seu telèfon). Des del 1949 que forma part de la llista de Bé Cultural d’Interès Nacional.

Passejant pel poble podem trobar les típiques cases pairals de l’Urgell, algunes del segle XVII, amb les façanes de pedra i l’església parroquial de Sant Miquel, d’estil gòtic i que data del s.XVII. Als afores del poble hi ha les restes del convent del Roser, el qual es pensa que estava connectat amb el castell i l’església parroquial a través de passadissos secrets.

Aquest convent era de l’orde dels dominics i va ser fundat el 1582 per Gispert de Guimerà. El convent va quedar totalment abandonat després de la desamortització de 1835 i a poc a poc es va anar convertint en ruïnes.

Ciutadilla natural

Des de Ciutadilla podem fer diverses rutes, caminant, amb bicicleta o fins i tot amb cotxe per descobrir les volants del poble, entre ells els diferents molins que aprofitaven l’aigua del riu durant el segle XIX.

Quan visitar Ciutadilla

Ciutadilla es vesteix de gala el segon cap de setmana d’agost, per Sant Roc i el 29 de setembre, per Sant Miquel.

Has visitat la torre de la Ciutadilla? Què t’ha semblat? Recomanes la visita d’aquest poble? Deixa’ns un comentari i ajuda’ns a millorar la informació.

Deixa un comentari