Puigverd d’Agramunt és un municipi de la comarca de l’Urgell, a la província de Lleida amb 131 homes i 100 dones. Del total dels 231 habitants, només 27 són nens i nenes, 144 es troben en la franja d’edat dels 15 als 64 anys i la resta estan en edat de jubilació.

La visita a Puigverd d’Agramunt és una manera molt entretinguda de descobrir l’Urgell.

L’agricultura de Puigverd està molt centrada en el cultiu dels herbacis amb 977 hectàrees, de les 1067 que hi ha en total. Pel que fa a la ramaderia destaca l’explotació porcina amb més de 38.000 caps d’animals. Les dades són d’Idescat.

Puigverd d'Agramunt l'Urgell

El poble de Puigverd d’Agramunt, a l’Urgell, està ubicat a la vall del Sió i per ell s’hi pot passar resseguint la ruta de les Peixeres del Sió que recorre alguns dels municipis de la Segarra i de l’Urgell.

Breu història per parlar al bar

A Puigverd d’Agramunt es van trobar restes d’època romana, que reforça la teoria de la torre romana de Castell d’Ossó. Anys més tard, va ser territori conquerit pel comte d’Urgell Ermengol IV, el qual el va cedir al llinatge de Puigverd per tal de repoblar-lo.

turisme urgell visitar nord puigverd agramunt

El llinatge de Puigvert està vinculat amb Pere de Puigverd qui obtingué la població de Puigverd de Lleida per repoblar-lo. A més a més, també estan vinculats amb el poblament d’Agramunt. Familia important, tant de senyors com de religiosos, que foren abats del monestir de Santes Creus i fins i tot bisbes d’Urgell.

El 1314 el territori va passar a les mans dels comtes d’Urgell i posterioment a la baronia de Queralt-Prellós.

Què visitar a Puigverd d’Agramunt, l’Urgell

El poble està emplaçat al tossal on hi ha el castell i al costat l’església de Sant Pere. El castell palau va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

que visitar Puigverd d'Agramunt l'Urgell

L’església és un edifici d’estil neoclàssic del segle XVIII i seguint el carrer Sant Miquel, podem arribar a l’ermita de Sant Miquel.

Un altre motiu per parar a Puigverd són les seves muralles, força restaurades, que realcen la importància de l’indret en el passat.

Al municipi de Puigverd d’Agramunt també hi trobem l’ermita de Sant Miguel, d’estil romànic i que data, aproximadament del segle XI.

El paisatge de Puigverd d’Argamunt

Per recorrer el municipi de Puigverd d’Agramunt tenim tres opcions diferents de paisatge, segons ho ha catalogat des de l’Observatori del Paisatge.

Per una part, aquest municipi de l’Urgell, compleix les condicions de les Serres de Bellmunt i Almenara. Una zona on l’agricultura ha guanyat terreny als boscos. Malgratot tot, bona part del territori està protegit i inclòs a la Xarxa Natura 2000.

Per una altra part, recorrent Pugiverd d’Agramunt, podem gaudir del paisatge de l‘Alt Sió. Una zona plena de castells i fortificacions on el relleu és lleugerament ondulat que l’agricultura ha sapigut aprofitar per sembrar cereals. Si us animeu a resseguir els camins, estigue ben atents als molins que encara avui podem trobar.

Per últim, una part del municipi compleix les característiques de la Plana d’Urgell, terres de cultiu dominades per les aigües del Canal d’Urgell.

Tot recorrent el tram del riu Sió, al seu pas per Puigverd d’Agramunt, ens trobarem amb el molí del Senyor o també conegut com el molí del Siscà, a prop de l’actual bàscula, i una de les peixers del riu Sió. Aquesta zona ha estat recuperada i posada en valor, eliminant les espècies vegetals invasores que dificulten el creixement del bosc de ribera.

Quan visitar Puigverd d’Agramunt

La festa major del poble cau pel cap de setmana posterior a l’11 de setembre.

Podem completar la visita de Puigverd d’Agramunt, recorrent el municipi, també de l’Urgell, d’Ossó de Sió.

esglesia urgell nord puigverd agramunt

Al web de l’ajuntament Pugiverd d’Agramunt, a l’Urgell, teniu la informació de l’agenda cultural actualitzada.

Quin racó t’agarada més de Puigverd? Ens pots explicar alguna anècdota del poble? Deixa’ns un comentari.

Deixa un comentari