Bellpuig és un municipi de l’Urgell, a la província de Lleida. El cens realitat el 2018 per Idescat va donar un total de 5.060 habitants, 2.635 homes i 2.425 dones. 738 són nens i nenes menors de15 anys, més de la meitat es troben entre els 15 i els 64 anys i la resta estan en edat de jubilació.

L’economia agrícola es basa en el cultiu dels herbacis amb 1.978 hectàrees conreades de les 2.527 totals. La resta, gairebé 500 són pels arbres fruiters regats amb les aigües del Canal d’Urgell.

La ramaderia està centrada en la cria d’aviram i porcins.

escala caragol convent bellpuig l'urgell

Bellpuig és un dels secrets de l’Urgell, coneixes el seu monestir? Aquest petit poble de l’Urgell, que per molta gent passa desapercebut té racons amagats i racons a la vista que bé mereixen prestar-li atenció.

Breu història per parlar al bar

La història de Bellpuig, lligada a Ramon Folc de Cardona i Anglesola explica bona part de les meravelles que troben a aquest poble de l’Urgell.

Ramon Folc III de Cardona-Anglesoa i Recans va nàixer a Bellpuig el 1467 i va morir a Nàpols el 1522, on exercia de virrei. Ramon va destacar com almirall a les campanyes del nord d’Àfrica de principis del segle XVI i va lluitar amb l’exèrcit de Ferran el Catòlic. Les seves gestes polítiques el van ajudar a ser virrei, primer de Nàpols i posteriorment de Nàpols.

A Nàpols va ser cap de l’exèrcit del nord d’Itàlia i va ser una de les figues més importants de la història d’aquella part d’Itàlia, en aquells temps.

La baronia de Bellpuig data del 1139 quan Berenguer Arnau va rebre de part dels comtes de Barcelona les terres a ponent de Tàrrega que comprenien l’actual Bellpuig, Sant Martí de Riucorb, Vilanova de Bellpuig, Seana, Castellnou de Seana i Golmés.

Què visitar a Bellpuig, l’Urgell

El poble de Bellpuig, a l’Urgell, va creixent als peus del turó, al capdamunt del qual hi ha les restes del castell fortificat que formava part de la línia defensiva de frontera.

El castell data del s.XII i al seu voltant s’hi van construir un conjunt de cases, els murs de les quals formaven part de la muralla per protegir la vila. El castell va ser construït per la família Anglesola com a residència dels comtes.

plaça porxada bellpuig

A l’altre turó del poble hi ha l’església parroquial de Sant Nicolau, de la segona meitat del segle XVI i d’una nau única d’estil gòtic tardà. Al seu interior hi ha el Mausoleu de Ramon Folc de Cardona i Anglesola, però per visitar-lo s’ha d’aprofitar un dia que l’església estigui oberta per algun acte litúrgic o concertar una visita.

Bellpuig, a l’Urgell, un poble per descobrir.

Afortunadament hi ha alguns dies a l’any que fan visites guiades gratuïtes, com el cap de setmana de l’octubre que es celebra les jornades del patrimoni.

castell de bellpuig, l'urgell

A l’interior de l’església també podem contemplar els frescos restaurats amb piments naturals de la capella de la Mare Déu del Dolor.

Baixant l’escalinata de l’església, s’arriba a la casa de la vila, un edifici del 1883 amb una façana ben interessant. Una mica més enllà arribarem a la plaça porticada de Sant Roc.

Bellpuig amaga uns tresors inigualables per un poble que, malgrat tot no és capital. Un és el mausoleu i l’altre el Convent de Sant Bartomeu.

La joia del Mausoleu de Ramon Folch a Bellpuig, a l’Urgell

El mausoleu mereixeria una entrada a part per a seva magnificiència i importància. Aquest monument va ser un regal postmortem de la vidua de Ramon Folc al seu difunt marit, enterrat temporalment a Nàpols.

Isabel de Recasens va tractar amb l’escultor Giovanni Merliano da Nola  fins a l’últim detall d’aquest treballadíssim homenatge al qui fou el virrei de Nàpols i Sícilia.

El baró de Bellpuig i Linyola només havia demanat ser enterrat amb l’espasa d’empunyadura d’or i pedres precioses que el Papa li havia regalat en nombrar-lo capità general de la Guerra Santa. Però la seva dona va voler rendir-li homenatge amb un mausoleu contruït a Itàlia, descarregat a peces a Salou i muntat al convent de Sant Bartomeu, després de traslladar-lo a carro fins a Bellpuig.

Hauries de Saber:

Per protegir el mausoleu durant el viatge, els veïns tapaven el camí amb teles.

El mausoleu de Ramon Folc és una obra mestra que mereix que te l’expliquin en una de les visites guiades que organitza l’ajuntament.

mausoleu ramon folc bellpuig

El monument es va començar a construïr el 1523, un any més tard de la mort del baró i només 8 anys més tard ja estava muntat al convent. El veïnat de Bellpuig van traslladar el monument des del convent fins a l’església, per protegir-lo després que els monjos haguessin d’avandonar el convent a causa de les desamortitzacions del 1836.

Però van cometre dos errors, un que van posar una pedra del revés i això es veu ja que hi ha el número 35 a la vista i l’altre que el van muntar al costat equivocat, ara peus del baró senyalen a l’altar, enlloc del seu cap.

Història i art en un monument.

Durant la guerra civil, l’església es va cremar i si bé el mausoleu no es va veure afectat pel foc ja que és de marbre de carrara, si que va patir destrosses quan el sostre caigué i va trencar parts de les figures. El veïnat es van preocupar de recollir els bocins i guardar-los per a una futura reconstrucció. Aquesta vindria el 1951 i és tal qual el podem veure avui.

Si voleu llegir-ne els detalls, us recomanem seguir el següent enllaç.

El convent de Sant Bartomeu, la segona joia de Bellpuig a l’Urgell

Vist el mausoleu, la visita ha de seguir cap al Convent de Sant Bartomeu, als afores del poble. De l‘antic convent dels franciscans, construït per ordre de Ramon Folc de Cardona-Anglesola, baró de Bellpuig i comte d’Oliveto, només en queda una part, ja que l’altra va ser utilitzada com a residència de gent gran.

El monestir, que data del 1507 ha passat per diverses etapes, com per exemple per un hospital militar durant la guerra del francès. Temps que va patir els robatoris “característics” dels francesos. És durant aqueta època que es va perdre el rastre de la famosa espasa del baró.

Un convent que passa desapercebut.

El monestir també ha vist com la seva església fou bombardejada i cremada durant la guerra civil i finalment rebre una petita ajuda de la Generalitat per restaurar la teulada i reconstruir l’església, fent un cas curiós d’una església dins d’una altra.

El conjunt del monestir és de planta rectangular i té dos claustres centrals, el primer, de dos pisos i d’estil gòtic té arcs apuntats a la planta baixa i una galeria d’arcs de mig punt al primer pis. El segon claustre és de tres pisos, i va ser fundat el 1507 per Ramon III de Cardona.

convent de bellpuig, a l'urgell

Aquest claustre està decorat amb 44 capitells gòtics, tots diferents entre ells i al bell mig hi ha una cisterna per recollir l’aigua de la pluja i la que cau de les teulades gràcies al desnivell del terra.

Per una escala de caragol, al més pur estil Gaudí, decorada amb floritures fins al primer pis, s’arribava a les cambres dels frares. Segiunt amunt, s’arriba a la segona galeria amb columnes helicoidals i a la tercera galeria, d’ordre toscà, que data del 1614, avui en dia tot pendent de restauració.

Si seguim punjant, arribarem al campanar, on podrem observar les vistes. També podem visitar la cripta dels frares, la sagristia amb l’armariet dels calzes i la sala capitular. Aquesta última conserva a la clau de volta l’efígie dels primers ducs de Somma.

El famós mausoleu de Ramon Folc, que avui es troba a l’església del poble, va ser emplaçat a l’església del convent. La Rosa Maria ens anirà explicant els secrets d’aquest monument excepcional i desconegut i amb la seva alegria ens farà adonar de racons màgics.

Podeu seguir la guia de visita preparada per Monuments de Catalunya.

El Paisatge de Bellpuig

Si volem completar la visita cultural amb la natural, podem recórrer els camins que travessen el municipi de Bellpuig a l’Urgell.

Segons l’Observatori del Paisatge, el municipi de Bellpuig compleix amb les característiques de la Plana d’Urgell i dels Secans de Belianes i d’Ondara.

La Plana d’Urgell és un espai paisatgístic de territori planer amb alguns relleus suaus. Per la seva banda, els Secans de Belianes i Ondara és una zona de valls amb turons i altiplans modestos, on l’agricultura té un paper destacat.

Si feu una ruta caminant o en BTT entre Bellpuig i Preixana, observareu les característques de les quals parlem.

Quan visitar Bellpuig, a l’Urgell

Algunes de les dates claus per visitar Bellpuig són per la processor de la Mare de Déu dels Dolors, per la festa major, el segon cap de setmana de setembre o al novembre que es celebra la Fira de la Conserva.

A l’abril es celebra una cantada de caramelles i per Nadal es representen els Pastorets. També s’hi pot anar aprofitant algun esdeveniment al circuit de motocròs Montperler.

Us deixem l’enllaç al web de l’ajuntament de Bellpuig, a l’Urgell, per estar al dia de l’agenda cultural.

Què t’ha semblat els secrets que amaga Bellpuig? Un poble increïble amagat per les terres de Ponent.

Deixa un comentari