Si encara no coneixes Anglesola, a l’Urgell, ja tens pla per aquest cap de setmana i si ja el coneixes, doncs és un bon moment per tornar-hi. Si vols saber què visitar a Anglesola que et sembla el que et proposem: arquitectura, patrimoni, museus i natura? Sóna bé, oi?
Anglesola és un municipi de l’Urgell, de la província de Lleida que té 1328 habitants, 670 homes i 658 dones, segons les dades publicades a Idescat el 2019. D’aquests, més de la meitat es troben a la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys, 211 són nens i nenes, 263 tenen entre 65 i 84 anys i la resta, 69, més de 84 anys. La població del municipi es manté força estable des de fa un parell d’anys.
En termes econòmics, l’agricultura està fortament dedicada al conreu dels herbacis, amb més de 3.600 hectàrees dedicades al seu cultiu, 483 tenen plantades d’arbres fruiters, on hi destaquen les pomeres, i gairebé 30, són d’olivera.
La part ramadera està una mica més repartida amb la cria d’aviram, porcins i ovins, en ordre de major a menors nombre de caps d’animal. Aquestes dades són extretes d’Idescat.
Descobreix la preciosa Creu de Terme que hi ha a Anglesola, a l’Urgell.
Breu història per parlar al bar
Anglesola ja apareix citada quan els comptes Ramon Berenguer II i Berenguer Ramon II van donar el castell i tot terme i les possessions, des del riu d’Ondara fins al Riu Corb i des de Tàrrega fins a Mollerussa, a Berenguer Gombau i a la seva muller Sança, quedant dins del comtat d’Urgell, per tal de fomentar el repoblament.
El llinatge de la baronia va prendre el nom d’aquest castell cedit i així va ser com aquesta família determinant en la reconquesta de Catalunya, passarien a la història amb el nom d’Anglesola.
El llinatge dels Anglesola, del qual en sorgiria el de Miralcamp, es va extingir el 1382. Una història interessant per parlar-ne en un altre moment.
Què visitar a Anglesola, a l’Urgell
L’església parroquial del poble està dedicada a Sant Pau de Narbona i data del s.XVI, es creu que està ubicada al mateix indret on hi havia l’antiga església, en els temps que Anglesola era una vila murallada.
A la porta de l’església, situada al lateral de la plaça hi ha una creu de terme, però la més bonica del poble és la que es troba a la plaça Santa Anna, una creu que ha estat declarada Bé Cultural d’Interès Nacional.
No et perdis la Creu de Terme
Si vols veure una altra creu de terme molt bonica de l’Urgell, segueix la ruta cap a Boldú.
Les porxades que hi ha a la plaça de l’església corresponen a l’antiga casa de Can Cirera.
Al nucli antic ens trobem amb algunes de les cases notables i més velles d’Anglesola, tal com es pot veure als llindars de les seves portes, on hi ha dates del s.XVI. Alguns exemples són Cal Tena, Cal Gassol i Cal Paguera.
Al carrer Major hi ha la Cal Gassol, una casa pairal d’estil gòtic català del segle XV que s’ha reacondicionat com a museu. La seva exposició permanent consta de vitralls i maquetes de cases del poble, entre altres. Per concertar la visita s’ha de trucar al 970 30 80 06 o al 660 69 86 64.
L’altre espai cultural és l’Espai del Carro, a l’avinguda Catalunya, número 47, on s’hi exposen tant carruatges com a eines del camp. Aquest dos llocs ens queden pendent, però ja el tenim a llista de llocs de l’Urgell, per quan tornem. Perque no us passi com a nostres, que estaven tancats, truqueu a l’ajuntament 973 30 80 06 o al 660 69 86 64.
Nosaltres encara no els hem vist perquè sempre que anem a Angolesola ho fem d’improvitazació…potser a la pròxima haurem d’organitzar-ho millor i trucar abans.
El paisatge d’Anglesola
Anglesola, a l’Urgell, comparteix característiques paisatgístiques amb el veí Vilgrassa. Si anem cap a la zona de Preixana veurem, el que des de l’Observatoria del Paisatge han catalgocat com els Secans de Belianes i d’Ondara.
Recorrent aquest camins, que es poden fer perfectament amb ruta BTT o en una caminata trobarem maises, com la del mas d’Estadella i antics molins fariners.
Per l’altra banda, si anem cap a Boldú, el paisatge regat pel Canal d’Urgell li dóna unes altres característiques, predominants de l’agricultura cerealera de regadiu. Es coneix com la Plana d’Urgell aquell paisatge antic de boscos que han anat deixant pas als conreus de regadiu.
Pocs llocs dels que queden amb vegetació de caràcter natural són els marges dels camps de conreu o la riba al llarg del riu Ondara. Per decobrir-la podem fer la ruta de les Peixeres. Aquesta ruta recorrer durant 8 km l’Espai Natural Protegit Anglesola-Vilagrassa. El circuit està indicat amb cartells i explicacions de les peixeres, només cal anar a buscar el riu Ondara al seu pas pel municipi.
Si feu la ruta no deixeu de fixar-vos en les construccions agrícoles de finals del segle XIX i principis del segle XX, com les cabanes de tàpia per l’aixopluc dels agricultors i ramaders. També és un bon moment per observar les aus típiques de l’Urgell com l’esparver cendrós, el siso, el gaig blau o l’àguila marcenca.
Un indret únic és la unió del Canal d’Urgell amb la Sèquia Segona del Canal d’Urgell i el riu d’Ondara.
Quan visitar Anglesola
Les festes majors d’Anglesola se celebren el 3 de maig per santa Creu, on se celebra la Festa de la Caritat amb el repartiment dels panets a la plaça de l’Església i el 14 de setembre.
També és important la festa dels Tres Tombs i la Fira Medieval on tot el poble es volca en la celebració de l’esdeveniment.
Al web de l’ajuntament hi trobareu tota la informació actualitzada sobre l’agenda cultural d’Anglesola.
Coneixes Anglesola? Explica’ns alguna de les rutes que podem fer per descobrir el seu paisatge i pantans. Hi has estat mai?