Preixens és un poble de la comarca de la Noguera, a la provincià de Lleida que, segons Idescat, consta amb 428 habitants, 217 homes i 211 dones. El guix de població es troba a la franja d’edat entre els 15 i els 64 anys amb més de la meitat de població, 237 habitants. Els nens i nenes sumen 53 i els majors de 64 anys són 138.
L’economia es basa en l’agricultura i la ramaderia on destaca el cultiu dels cereals, que gairebé ocupa la totalitat de les hectàrees conreades i la cria d’aus, porcins i conilles mare.
Breu història per parlar al bar
Com passa en molts dels pobles de la rodalia, Preixens formava part de la casa d’Anglesola. Durant el s. XII el germà del bisbe d’Urgell, Arnau de Preixens, anomenat Bertran tenia molins en la zona. A partir d’aquí, el poble va evolucionant com els seus veïns.
Què visitar a Preixens
El castell de Preixens, d’origen islàmic, va ser conquerit per Ermengol IV l’any 1070 i els primers pobladors s’atribueixen a la casa dels Anglesola.
L’església parroquial, als peus del castell, està dedicada a Sant Pere de Preixens i data del segle XVI.
Vestigis de la Guerra Civil
A la carretera que uneix Preixens amb Castellserà, després de la rotonda que talla la C-14, si agafem el trencall que hi ha al canal d’Urgell hi ha un búnquer de la Guerra Civil, del Front del Segre de la L1.
La L1 compta d’un seguit de trinxeres i búnquers, dissenyada per Vicente Rojo, amb l’objectiu de protegir la carretera que uneix Balaguer i Agramunt. L’altre búnquer en bon estat que podem visitar, està sobre la C-14, direcció a Agramunt.
Quan visitar Preixens
Hem d’esperar fins a l’últim cap de setmana d’agost per veure gaudir de la festa major de Preixens.
Quin racó has descobert pels volants de Preixens? Si vols compartir-lo amb nosaltres, deixa’ns un comentari, estarem encantants de tenir un motiu per tornar a Preixens.