Torrefarrera s’ha convertit en un dels pobles imprescindibles del Segrià, de Ponent i diriem que de Catalunya si ets dels que t’agrada els murals. Ja fa uns quants anys que celebren un festival d’art urbà i van decorant els carrers del poble.

Torrefarrera és un municipi del Segrià, a la província de Lleida. La seva proximitat i accessibilitat des de la capital del Segrià, ha facilitat que Torrefarrera hagi crescut considerablement els últims anys. El nucli antic s’ha envoltat de cases unifamiliars i de blocs de pisos de gent que utilitza el poble per dormir-hi i poc més.

murals torrefarrera

El cens d’Idescat mostra que Torrefarrera té 4.605 persones, 2.328 homes i 2.277 dones. Els nens i nenes arriben gairebé al miler, els adults dels 15 als 64 anys són 3.113 i la resta, tenen més de 64 anys.

L’economia agrícola està dividida entre el cultiu dels herbacis i dels arbres fruiters, majoritàriament. En el sector ramader, la cria dels porcs és la més desatacada amb 23.920 caps, seguida dels bovins amb 1.191.

Descobreix Torrfarrera, el pobles dels murals del Segrià.

Què més pots visitar pel Segrià? Troba tota la inspiració a la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Torrefarrera es va començar a poblar després de la conquesta per part de Ramon Berenguer IV d’aquesta zona de l’actual Segrià. El compte va donar carta de població a Ferrer a la zona on ja hi havia una torre anterior. Es pensa que de la Torre més del poblador, Ferrer, surt el nom de Torrefarrera.

Els Temples, igual que de la zona de Corbins, eren els encarregats de protegir aquestes terres, des de la seva seu al castell de Gardeny. Després de l’extinció de l’ordre templera, el 1312, totes les pertinences van passar als hospitalers. Aquesta nova ordre en van ser els senyors fins al 1835 que es va posar fi al sistema de vassalls.

Què visitar a Torrefarrera, al Segrià

L’església parroquial rendeix tribut a la Santa Creu. L’església de de mitjans del s.XVIII, de tres naus i estil neoclàssic va ser destruïda durant la Guerra Civil.

que visitar torrefarrera segria

Torrefarrera és un poble molt actiu culturalment, sempre està bé tenir el web de l’ajuntament present per organitzar l’agenda de la setmana.

Torrefarrera a l’art

Des del 2017 que l’ajuntament de Torrefarrera organitza el Torrefarrera Street Art Festival, un festival on un conjunt d’artistes de murals decoren les parets cedides de les cases de Torrefarrera. En aquest cas, per recórrer-les totes, s’ha de caminar força, ja que moltes d’elles estan a les zones noves del poble.

El punt a descatar d’aquest festival és que encara no està tant massificat com el de Penelles i donen moltes oportunitats a artites del territori lleidatà, alguns per donar-se a coneixer i d’altres amb una trajectòria internacional, com Lily Brick o Oriol Arumí.

street art segria torrefarrera

Per cert, tot hi estar a l’any 2020 aquest any el festival d’art no ha estat exempt de polèmica. Encara ens sorprèn que es pugui vetar pintar un cos nu.

Malpartit

Malpartit és un poble agregat al municipi de Torrefarrera i que gràcies al festival d’art, ara també té algunes de les parets de les seves cases i de la bàscula, decorades. De fet, a Malpartit n’hi ha un dels meus preferits, l’os-iceberg.

El nostre consell és que el dia que vulgueu fer Malpartit, aprofiteu per fer Alpicat i Almacelles, així per un camí d’horta passareu per Malpartit i la Saira. És molt més pràctic i recomanable.

Torrefarrera Saludable

Hi ha moltíssimes rutes per recórrer pels voltants de Torrefarrera, ja que és tot pla i molta zona d’horta. Per exemple, passant per la Séquia del Secà, que us trobareu amb un molí.

Us en deixem una, per la zona de Malpartit, més que res perquè al·lucinareu de la quantitat d’oliveres que hi ha, en un sector on no diríem que en són típiques.

ruta torrefarrera lleida caminar segria

La ruta circular, va per la carretera d’Almacelles a Rosselló fins a trobar el canal d’Alpicat. D’allí anem ja per camí de terra i tranquil fins al Pantà del Tros Gran. Resseguim la Pleta i tornem a agafar un dels camins d’horta que ens portarà de nou a Malpartit, però per l’altre costat del poble.

ruta torrefarrera

Una ruta molt senzilla, amb gairebé sense desnivell i el poc que hi ha és per un camí ample. Mai vas per corriols, així que la pot fer tota la familia i fins i tot amb bicicleta.

El paisatge de Torrefarrera

Segons l’Observatori del Paisatge, Torrefarrera ha quedat catalogat en tres diferents estils.

Primer com a Horta de Pinyana, amb els seus camps de fruita dolça i ara, cada vegada més, d’herbacis. Aquest paisatge diríem que és el més típic d’aquesta part del Segrià.

Gràcies als diversos canals de regadiu, les terres de Lleida es van poder aprofitar i habitar. Torrefarrera té parts de cultius que compleixen les característiques dels Regadius del Canal d’Aragó i Catalunya.

torrefarrera que visitar

Una petita part del municipi de Torrefarrera té les característiques paisatgístiques de la Plana d’Almenar.  En aquest cas parlem de terres de secà, envoltades de regadiu, però que han mantingut la part més autòctona.

Quan visitar Torrefarrera

Una vegada més Sant Sebastià és el patró i per això, al gener es celebra la festa major d’hivern. La festa gran és el primer cap de setmana de setembre.

També podeu aprofitar per visitar Torrefarrera, al Segrià, durant el festival d’art de carrer.

Sigui com sigui, us deixem l’enllaç a l’ajuntament de Torrefarrera, ja que sempre tenen moltes activitats.

Quin és el teu mural preferit de Torrefarrera? S’hi ha d’anar cada any!

Deixa un comentari