Albatàrrec, al Segrià, és un poble amb molta vida. Situat al capdavant de Montoliu de Lleida i de Sudanell, tots tres s’uneixen en camins d’horta per gaudir del paisatge. A més a més, a Albatàrrec hi ha un castell que es manté en bon estat, tot i que no es pot visitar.

Albatàrrec és un municipi del Segrià, a la província de Lleida amb nua població total de 2.221 habitants i una densitat de 212,3 hab./km2. Si agrupem els habitants per gènere, tenim 1.150 homes i 1.071 dones i si els agrupem per edats, trobem 372 nens i nenes, 1.583 persones entre els 15 i els 64 anys,  211 que es troben en la franja entre els 65 i els 84 anys i els 55 restants, tenen 85 anys o més.

Albatàrrec és una població ramadera, amb 6.090 caps de porcí censats el 2009 i 55.000 caps d’aviram. Pel que fa a l’agricultura, està centrada als arbres fruiters, principalment pereres i pomers, i els herbacis, amb l’ordi com a principal, amb 509 i 241 hectàrees respectivament.

Com es pot veure en el cas dels fruiters, és una agricultura de regadiu que aprofita l’aigua de les séquies procedents del Segre, el Canal de Seròs i del Canal d’Urgell. Antigament, en aquesta zona de Lleida s’hi cultivava moreres per alimentar els cucs de seda.

Albatàrrec té un castell i una cooperativa modernista. Necessites més motius per arribar-te aquest poble del Segrià? Segueix llegint.

No et perdis cap racó amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

A prop de l’actual poble d’Albatàrrec, també al Segrià, al tossal Pedrós es van trobar restes d’un poblat medieval, d’un de l’edat de bronze i d’un ibèric. Avui en dia estan tots pràcticament destruïts i no se’n conserva gran cosa.

albatarrec segria

Després de la conquesta cristiana, el repoblament d’Albatàrrec es va produir cap al 1168. No va ser fins a mitjans del segle XIV que es va convertir en un territori de domini feudal, sota el poder dels templers.

Després de passar per diverses mans, el 1539 va comprar el territori Francès d’Espolter, família a la qual li pertanyia la baronia d’Albatàrrec.

Què visitar a Albatàrrec

El punt estratègic d’Albatàrrec és el seu castell. El castell palau dels Espolter data de mitjans del s.XVI i va ser restaurat el 1924 donant-li l’aspecte actual. Inicialment ja hi havia un castell, del segle XIII, construït durant els temps de reconquesta.

L’església parroquial de Sant Salvador, amb la seva façana barroca és originària del segle XVIII, tot i que l’actual és de l’any 1740. L’església es va haver de reconstruir perquè es va enfonsar.

que visitar a albatarrec

Al poble, a la plaça Ramon Felip, ens trobarem amb l’antic edifici de la Cooperativa Agrícola i Ramadera d’Albatàrrec, un edifici modernista dissenyat per Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Actualment l’edifici està en desús, però esperem que ben aviat puguin trobar-li una utilitat per tal de conservar-lo.

cooperativa albatarrec segria

Si us agraden les motos i especialment el motocròs, a Albatàrrec hi trobareu un circuit pioner a Europa. El Lleides Park és un circuit per practicar el motocròs freestyle i el suprecross amb unes excepcionals prestacions per a l’entrenament i la pràctica d’aquest esport. La seva piscina d’escuma és un dels atractius principals per a l’entrenament del backflip.

Per veure els salts espectaculars has d’anar pel carrer Prat de la Riba direcció C-12.

Paisatge d’Albatàrrec

El Segre passa a prop d’Albatàrrec i això ofereix al poble un clima fluvial particular molt característics de certes zones del Segrià. Si volem passejar, podem anar al Parc del Riu on gaudirem de la flora i fauna típica d’un bosc de ribera. Des de l’Observatori del Paisatge, s’ha dividit del municipi d’Albatàrrec en dos.

Un forma part del Paisatge fluvial del Segre, on des de sempre hi ha hagut presència humana per aprofitar la proximitat del riu. La llenya i la fusta s’utilitzen per a mantenir el foc i construir les cases, la vegetació va canviant a poc a poc per la presència humana, ja sigui perquè està sotmesa a la pastura dels ramats o directament perquè es crema per aconseguir terrenys pel conreu.

Seguint els diferents camins podem descobrir els tossals i arribar-nos a la bassa dels Tossals on hi ha la caseta dels caçadors. Els camins d’horta d’Albatàrrec són un exemple del paisatge al Segrià. A través d’ells es pot arribar a les poblacions veïnes, com per exemple Alfés.

rutes natura albatarrec

El sud del municipi comparteix característiques amb Sunyer, Alfés, Aspa, Alcanó, Sarroca de Lleida i part dels municipis de Montoliu de Lleida, Lleida, Artesa de Lleida, Castelldans, Colgul, Aitona, Seròs i Torres de Segre.

Estem parlant del grup dels Secans d’Utxesa, una zona dividida entre les zones humides artificials que dóna el pantà d’Utxesa i el paisatge de secà cerealista condicionat pel relleu i el clima mediterrani semiàrid.

Quan visitar Albatàrrec

Albatàrrec es vesteix de festa pel 9 de maig i pel 12 d’octubre. L’agenda cultura d’Albatàrrec és molt interessant i sempre organitzen activitats per veïns del poble i els forasters.

Visita el web de l’ajuntament d’Albatàrrec per estar al dia de la seva agenda cultura.

Quin punt destacaries de la festa major? Tens algun racó preferit a Albatàrrec, al Segrià? Explica’ns-ho en un comentari.

Deixa un comentari