Sudanell és un poble del Segrià, a la província de Lleida amb 853 habitants censats el 2019, segons dades d’Idescat. La suma de 853 surt dels 465 homes i les 388 dones, dels quals, en total hi ha 561 persones entre els 14 i els 64 anys. Pel que fa als menors de 14 anys són 87 i de la resta, 156 són majors de 64 però menors de 84 i 49 passen dels 85 anys.

Si mirem les dades econòmiques tenim 453 hectàrees dedicades al conreu, majoritàriament de fruiters però cada vegada més d’herbacis. 39 hectàrees estan dedicades a l’olivera. La ramaderia només està centrada en la cria de bovins amb 111 caps, segons dades del 2009.

Un petit poble del Segrià amb tota la màgia.

Preparar el millor cap de setmana amb la Ruta Completa pel Segrià.

Breu història per parlar al bar

Sudanell va ser molt important durant el segle XIII en ser un dels pobles principals dels hospitalers de Lleida. L’altre moment d’esplendor d’aquest poble del Segrià li va arribar a principis del segle XVIII quan pel voltant dels rius hi havia plantacions de moreres que els van permetre la cria de cucs ed seda.

Què visitar a Sudanell

L’església parroquial de Sant Pere és l’element principal del poble. La primera església que hi va haver al poble era romànica però la que veiem actualment és del segle XVIII i d’estil barroc amb una façana monumental i un gran cimbori. Des de l’Església surt el carrer Major que porta a la Plaça de l’Ajuntament on podem trobar algunes de les cases més antigues i senyorials del poble.

Una exemple és Ca l’Elvireta que data del segle XVI o Cal Patet, de la mateixa època, malgrat les diferents obres. Passant pel costat de l’eslgésia, seguint el carrer Lleida, ens trobarem amb la Creu de Terme del poble. L’estructura consta d’una base, una pilastra, el nus i la creu. El nus i la creu orginals es troben guardades a l’ajuntament.

Una bona ruta és agafadar l’avinguda Catalunya i anar seguint aquell camí que porta a Torres de Segre, a través de camps, tot travessant el Canal de Serós.

Coses que no t’esperes:

Sudanell és famós pels seus préssecs de color groc. A la primavera, els camps del Segrià es tenyeixen amb la floració.

Sudanell actiu

El típic recorregut per Sudanell és per la vora del Canal de Serós però tenim dues sorpreses per fer-lo una mica més atractiu. Un són unes espitlleres d’un búnker de la Guerra Civil i el segon és una necròpoli medieval.

La necròpoli de “Lo Muladar”, si bé està documentada, es troba en molt mal estat. La necròpoli està formada per un grup de cinc rengleres de tombes, orientades a la sortida del sol. En total s’han trobat 38 tombes de llosa i un sarcòfag, això sense contar les que es van destruir.

Per trobar-la, hem d’anar direcció Torres de Segre i allí després de travessar el canl de Seròs hem de seguir el camí del canal, per la part dreta del canal, aigües amunt, durant uns 150 metres. Per localitzar-la fàcilment, hem d’ubicar un pal de la llum i la fita M-647 que es troba a la part nord-est d’una de les tombes.

Una altra ruta, també seguint el Canal de Serós, però aquesta vegada direcció l’AP-2 és la del Pont de les 5 boqueres. Aquest pont, que ha estat inclós al Patrimoni Arquitectòrnic de Catalunya, té una particularitat molt curiosa i és que l’aigua del canal passa per damunt del pont.

Sudanell i el Segre

El pas del riu Segre pel municipi de Sudanell l’ha dotat d’unes característiques pròpies del paisatge fluvial del Segre. Sudanell s’ha beneficiat de l’efecte de les aigües del Segre explotant dues zones per l’extracció de grava: Torre Forcada i la Gravera.

Quan visita Sudanell

El primer cap de setmana d’octubre, Sudanell, celebra la seva festa major. Al juny, també fan la festa del Batre i la Sega.

Pels voltants de Sudanell hi ha pressegers, per tant durant l’època de la floració, el color del Segrià sud és rosa.

Què et sembla el que t’hem explciat de Sudanell? Pots fer una ruta per descobrir el castell d’Albatarrec, Sudanell, Carrassumada a Torres de Segre i el pantà d’Utxesa i passes un dia diferent per les terres de Lleida. Deixa’ns un comentari amb les teves impressions.

This Post Has 2 Comments

 1. Montserrat

  Mha agradat molt la vostra web; com expliqueu les històries dels pobles i llocs.
  Si feu mes, estic interessada i Aixi poder visitar els llocs indicats.
  Gracies.
  Salut,
  Montserrat

  1. Fuet-i-Mate

   Gràcies Montserrat! Ens fa molta il·lusió el teu comentari.
   Si et subscrius, a part de rebre un correu electrònic els dimecres amb les noves entrades publicades, et podràs descarregar el Volum 1 de la Guia de Ponent, gratuïtament!
   Si tens qualsevol dubte o algun tipus d’informació per millorar les nostres entrades, estem encantats de llegir-te!
   Salut

Deixa un comentari