Montoliu de Lleida és un municipi de la comarca del Segrià a la província de Lleida, amb només 497 habitants, segons el cens publicat a Idescat, amb dades del 2017.

El repartiment per gèneres és gairebé igual, amb 1 dona més i on destaquen els habitants entre els 15 i els 64 anys essent un total de 287 habitants. Malgrat tot, és de ressaltar que a la franja d’edat entre els 0 i els 14 anys hi ha 52 habitants, per tant, hi ha jovent per seguir mantenint el poble amb vitalitat.

Econòmicament parlant, les hectàrees de terres llaurades no arriben a les 400. De les 395 totals, 206 estan dedicades als herbacis, 154 els fruiters i la resta a l’olivera.

Si mirem els caps de ramats, està gairebé tot bolcat a l’aviram amb 34.000 caps i només 800 de porcí.

Montoliu de Lleida és una bona manera de coneixer el paisatge fluvial del Segre, al Segrià.

Mira la Ruta Completa pel Segrià i descobreix que més pots visitar.

Breu història per parlar al bar

El poble de Montoliu de Lleida va ser repoblat per Pere de Montoliu, per odre de Ramon Berenguer IV, després de la reconquesta de les terres de Lleida.

Què visitar a Montoliu de Lleida, al Segrià

Al poble hi destaca l’església parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora que data de mitjans del segle XVIII. L’església es va construir aprofitant les pedres del que fou el castell de Montoliu. La resta del poble destaca per l’estil tradicional de poble de la plana de Lleida.

montoliu de lleida segria

Montoliu saludable

Ben a prop del poble hi ha els Pantamolls de Montoliu, una zona de bosc de ribera a la vora del riu Segre. La zona és molt bonica per una passejada tranquila envoltats de pollancres, freixes i salzes blancs, entre altres.

Si us agrada caminar o anar en bici, podeu fer el camí que travessa el Segre i porta cap als Aiguamolls de Rufea o fins i tot una volta circular des de Lleida, passant per Albatàrrec, seguir pel canal de Seròs fins a Montoliu i llavors, anar dels pantamolls als aiguamolls i seguir per la partida de Butsènit, fins a Lleida novament.

Montoliu el Segre i el Secà

Montoliu de Lleida comparteix una singularitat amb el seu veï, Torres de Segre. Tots dos formen part de dues zones ben diferents entre si, tenint en compte el seu paisatge.

L’Observatori del Paisatge ha ubicat els Pantamolls de Montoliu com una de les zones més característiques del Paisatge Fluvial del Segre perque l’estancament d’aigua del riu facilita el creixement d’arbres de ribera i helòfits, fins al punt de formar part de l’Inventari de les Zones Humides de Catalunya.

L’altra part del municipi queda caracteritzada pels Secans d’Utxesa on la seva climatologia i geomorfologia és ideal per al cultiu de cerals.

Quan visitar Montoliu de Lleida

Les festes majors del poble són al maig i al setembre.

Al web de l’ajuntament de Montoliu de Lleida, al Segrià, trobareu tota la informació actualitzada de la seva agenda cultural.

Aprofita per visitar els pobles del Segre, desprès de visitar Montoliu de Lleida, al Segrià, pots anar a Sudanell.

Què sou més de visitar el poble o els Pantamolls? Deixa’ns la teva elecció escribint un comentari.

Deixa un comentari