Montoliu de Lleida, és un poble del Segrià que no surt gaire a les converses quan parles de turisme, però això avui mateix ho canviem. Murals, història industrial i rutes de natura per descobrir el riu i restes de la Guerra Civil, què et sembla?

Montoliu de Lleida és un municipi de la comarca del Segrià a la província de Lleida, amb només 497 habitants, segons el cens publicat a Idescat, amb dades del 2017.

El repartiment per gènere és gairebé igual, amb 1 dona més i on destaquen els habitants entre els 15 i els 64 anys essent un total de 287 habitants. Malgrat tot, és de ressaltar que a la franja d’edat entre els 0 i els 14 anys hi ha 52 habitants, per tant, hi ha jovent per seguir mantenint el poble amb vitalitat.

que visitar a montoliu de Lleida, segria

Econòmicament parlant, les hectàrees de terres llaurades no arriben a les 400. De les 395 totals, 206 estan dedicades als herbacis, 154 els fruiters i la resta a l’olivera.

Si mirem els caps de ramats, està gairebé tot bolcat a l’aviram amb 34.000 caps i només 800 de porcí.

Montoliu de Lleida és una bona manera de coneixer el paisatge fluvial del Segre, al Segrià.

Mira la Ruta Completa pel Segrià i descobreix que més pots visitar.

Breu història per parlar al bar

El poble de Montoliu de Lleida va ser repoblat per Pere de Montoliu, per odre de Ramon Berenguer IV, després de la reconquesta de les terres de Lleida.

Què visitar a Montoliu de Lleida, al Segrià

Al poble hi destaca l’església parroquial de la Nativitat de Nostra Senyora que data de mitjans del segle XVIII. L’església es va construir aprofitant les pedres del que fou el castell de Montoliu. La resta del poble destaca per l’estil tradicional de poble de la plana de Lleida.

que visitar a montoliu de lleida

Per Montoliu us trobareu dos murals, un de la Lily. Tots dos fan referència a la puput, ocell emblema del municipi, però no sabem perquè. Si ho saps, deixa’ns un comentari!

Als afores de Montoliu de Lleida, al Segrià, encara queden en peu dues fumeres. Una, que es troba sola enmig d’un camp de fruita, era d’un molí d’oli. Si vols imaginar-te com estava integrada al molí, hauràs d’anar al Soleràs, a Les Garrigues.

Aquesta fumera formava part de les instal·lacions d’una empresa de les Garrigues, Olis Guiu, i aprofitava l’aigua del canal per produir vapor i moure les màquines.

que visitar a Montoliu de Lleida turisme segria

La segona fumera, que es veu clarament des de la carretera, encara manté les instal·lacions de la fàbrica de totxanes, totxos, teules i maons. Aquesta teuleria, de l’empresa Tonino, també es beneficiava de la força motiu de l’aigua.

Montoliu saludable

Ben a prop del poble hi ha els Patamolls de Montoliu, una zona de bosc de ribera a la vora del riu Segre. La zona és molt bonica per una passejada tranquil·la envoltats de pollancres, freixes i salzes blancs, entre altres.

Si us agrada caminar o anar en bici, podeu fer el camí que travessa el Segre i porta cap als Aiguamolls de Rufea o fins i tot una volta circular des de Lleida, passant per Albatàrrec, seguir pel canal de Seròs fins a Montoliu i llavors, anar dels patamolls als aiguamolls i seguir per la partida de Butsènit, fins a Lleida novament. Tot un tros de ruta.

ruta caminar segria montoliu de lleida

Si en voleu una de més curta, també caminant o en bicicleta i de dificutat molt fàcil, ara mateix de l’expliquem. Una ruta circular que passa per Montoliu de Lleida i per Sudanell.

Descobreix Sudanell.

La ruta la comencem ben a prop de la fumera de la fàbrica de totxanes. A la rotonda d’entrada al poble, agafem direcció contrària al poble i just on hi ha el cartell informatiu sobre les fumeres, és on deixarem el cotxe. Anem caminant pel camí de la Séquia de Torres de Segre fins a arribar al camí del Riu, un camí enquitranat que ens portarà directe al riu.

Si volem fer la ruta una mica més llarga, podem començar-la al canal de Seròs i després baixar per la Serreta de Montoliu fins al camí del Riu.

Quan arribem al Segre hem de caminar paral·lelament, aigües avall. Passarem pel Patamoll de Montoliu i just en aquella alçada, a dins del riu, hi veurem un búnquer de la Guerra Civil (està marcat al maps.me, el punt 4 del mapa i la següent foto).

guerra civil segria montoliu

Ara hem de continuar rectes, sempre paral·lelament al riu, fins que trobem la Presa de Sudanell que allí agafarem el camí que s’allunya del riu. Podríem continuar paral·lels, però ens trobarem amb una séquia, que per travessar-la haurem de posar-nos a l’aigua (fletxa negra).

Si decidim fer aquest camí, ens podem arribar a l’Aiguabarreig del riu Set amb el Segre, això sí…assegurat que baixa aigua pel Set.

El camí que us hem comentat acaba a la carretera de Vilavella i travessa el riu Set. Seguim aquesta carretera, només transitada per treballadors del camp i anirem fins al camí de la séquia de Torres de Segre que ja no deixarem fins que arribem el cotxe. Pel camí, passarem per la segons fumera.

Aquesta ruta és recomanable fer-la un dia de poca calor, ja que pràcticament no hi ha ombres i si a més a més podeu escollir, un dia que no hi hagi boira perquè tindreu unes vistes precioses de la Seu Vella de Lleida. Ah, i posats a “rizar el rizo” durant l’època de floració, perquè el final del recorregut és per camps de conreu.

En total són uns 6 km amb un desnivell màxim de 100m. Com sempre, si voleu el track, comentari i us l’enviem.

El paisatge de Montoliu de Lleida, al Segrià

Montoliu de Lleida comparteix una singularitat amb el seu veï, Torres de Segre. Tots dos formen part de dues zones ben diferents entre si, tenint en compte el seu paisatge.

L’Observatori del Paisatge ha ubicat els Patamolls de Montoliu com una de les zones més característiques del Paisatge Fluvial del Segre perque l’estancament d’aigua del riu facilita el creixement d’arbres de ribera i helòfits, fins al punt de formar part de l’Inventari de les Zones Humides de Catalunya.

paisatge segria montoliu rutes

L’altra part del municipi queda caracteritzada pels Secans d’Utxesa on la seva climatologia i geomorfologia és ideal per al cultiu de cerals.

Quan visitar Montoliu de Lleida

Les festes majors del poble són al maig i al setembre.

Al web de l’ajuntament de Montoliu de Lleida, al Segrià, trobareu tota la informació actualitzada de la seva agenda cultural.

mural de montoliu

Aprofita per visitar els pobles del Segre, desprès de visitar Montoliu de Lleida, al Segrià, pots anar a Sudanell.

Què sou més de visitar el poble o els Patamolls? Deixa’ns la teva elecció escribint un comentari.

Deixa un comentari